Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Πώς ήρθε το ναυάγιο και οι νέες εκλογές

"Είναι μία τελευταία προσπάθεια μήπως εξευρεθεί κάποια λύση για την αποφυγή εκλογών, που νομίζω ότι κανένας από εμάς δεν θα ήθελε να υπάρξουν. Θα είστε ενημερωμένοι για τα τελευταία νέα που μας έρχονται από την Ευρώπη, τα οποία δεν είναι καθόλου καθησυχαστικά. Πρέπει εμείς να δώσουμε μία απάντηση τι κάνουμε και αν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μία κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, τότε οπωσδήποτε θα πρέπει να συγκροτηθεί μία υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα μας οδηγήσει σε εκλογές", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στην έναρξη της συνεδρίασης.


Στην αρχική του τοποθέτηση ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε: "Εμείς εκτιμάμε τη λαϊκή ετυμηγορία ως μία εντολή να απομακρυνθούμε από ένα πρόγραμμα που οδηγεί την οικονομία σε τέλμα και την κοινωνία σε κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης. Πιστεύουμε ότι η λαϊκή ετυμηγορία απονομιμοποίησε τις δεσμεύσεις των δύο Κομμάτων που συμμετείχαν στην προηγούμενη Κυβέρνηση" και πρόσθεσε: "Σε μία οικονομία που βρίσκεται όχι στο χείλος του γκρεμού, αλλά για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά σε ύφεση, σε μία δηλαδή περιδίνηση, όπως το λένε οι οικονομολόγοι, σε ένα σπιράλ θανάτου, ε, πιστεύουμε ότι η εφαρμογή αυτών των μέτρων θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Μας ρωτάτε «τι θα κάνετε εάν προκύψει μία τέτοια κυβέρνηση;». Σας απαντάμε «θα την κρίνουμε και θα την ελέγχουμε». Έτσι λειτουργεί η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Εάν φέρει θετικά αποτελέσματα, δεν θα έχουμε την έλλειψη τόλμης να τα επικροτήσουμε και αν φέρει κάποια θετικά νομοσχέδια ακόμη και να τα ψηφίσουμε. Εάν συνεχίζει να φέρνει νομοσχέδια τα οποία θα είναι εις βάρος του συμφέροντος του λαού, κατά τη δική μας κρίση, θα τα καταψηφίζουμε".

Στη συνέχεια ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε τις αντιφάσεις στην τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, "η πρώτη αντίφαση συνίσταται στο ότι ο κ. Τσίπρας λέει: Τα δύο Κόμματα του παλαιού δικομματισμού, ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέα Δημοκρατία, ηττήθηκαν στις εκλογές και υπήρξε αναδρομική απονομιμοποίηση μίας συγκεκριμένης πολιτικής, μίας πολιτικής που ξεκίνησε η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και συνέχισε η Κυβέρνηση συνεργασίας Λουκά Παπαδήμου. Άρα, το πρόγραμμα το οποίο έχει ακολουθηθεί ως τώρα είναι απονομιμοποιημένο, ο λαός το απέρριψε και θέλει κάτι άλλο. Παρ’ όλα αυτά ζητώ από τα δύο Κόμματα με μειωμένες κοινοβουλευτικές και εκλογικές δυνάμεις και χωρίς νομιμοποίηση, να κάνουν μία Κυβέρνηση με την οποία εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούμε να συμπράξουμε γιατί δεν έχουμε λάβει τέτοια εντολή από τους εκλογείς μας.

Αλλά ζητώ από τη Δημοκρατική Αριστερά, που είχε ένα πρόγραμμα επίσης εναντίον του μνημονίου με πολιτική απαγκίστρωσης, να στηρίξει μία τέτοια κυβέρνηση. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ θα μείνουμε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση αλώβητη, θα διατηρήσουμε την παρθενία των απόψεών μας, θα είμαστε καλόπιστοι, αλλά αυτοί οι οποίοι απορρίφθηκαν και απονομιμοποιήθηκαν, να συνεχίσουν το βάρος διαχείρισης της κρίσης. Εμείς που πήραμε τα μεγάλα ποσοστά και που είμαστε η δύναμη, η οποία θεωρείται ότι έχει αποκτήσει μία δυναμική, να μείνουμε εκτός της διαχείρισης της εθνικής κρίσης μη λαμβάνοντας το μερίδιο που μας αναλογεί στη διαχείριση μίας έκτακτης περίστασης.

Αυτή είναι μία κραυγαλέα αντίφαση, η οποία δείχνει ότι δεν υπάρχει διάθεση συμμετοχής στη διαχείριση της εθνικής ευθύνης.

Η δεύτερη αντίφαση είναι ότι ο κ. Τσίπρας λέει: Εγώ έχω εκλεγεί ή εν πάση περιπτώσει, έχω συγκεντρώσει ένα ποσοστό 16,8% στη λογική της καταγγελίας της σύμβασης και δεν μπορώ να μπω σε μία λογική η οποία λίγο-πολύ κινείται μέσα στο μνημόνιο.

Μα, κάναμε μεγάλη συζήτηση στην προηγούμενη συνάντησή μας και κατάλαβα από τις τοποθετήσεις που έχουν γίνει και εδώ αλλά και δημόσια, επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν πρόκειται να προβεί σε καμία μονομερή ενέργεια. Δεν ζητάει καταγγελία της σύμβασης. Ζητάει επανεξέταση του πανευρωπαϊκού πλαισίου και μέσα στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο των νέων συσχετισμών, να τοποθετηθούμε και εμείς κάνοντας το καλύτερο.

Άρα, τι από τα δύο ισχύει; Ισχύει η λογική της καταγγελίας, που ο κ. Αλαβάνος την ταύτισε με τη λογική της εξόδου από το ευρώ; Ισχύουν οι δηλώσεις που έχουμε ακούσει από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για δραχμή, για αναγκαστικό δάνειο; Ή ισχύει η επιστολή; Αυτή είναι μία δεύτερη αντίφαση, η οποία είναι θεμελιώδης.

Είναι και η παρεξήγηση. Υπάρχει, λέει, κινδυνολογία και να μην κινδυνολογούμε. Ποιος κινδυνολογεί; Εάν έχει υπόψη του ο κ. Τσίπρας κάποιους που κινδυνολογούν, να τους πει. Αν περιορίζεται στο να αναφέρει ως κινδυνολόγους την κ. Μέρκελ και τον κ. Γιούνκερ, δεν με αφορά το ζήτημα, δεν πρόκειται να ασχοληθώ με το θέμα αυτό".


Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τον κ. Τσίπρα να σχηματίσει την κυβέρνηση της αριστεράς τονίζοντας απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: "Μα, να την κάνει την κυβέρνηση της Αριστεράς! Θεωρεί ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. είναι Αριστερά; Ας κάνει μία κυβέρνηση με τη ΔΗΜ.ΑΡ. με την ψήφο μας, με ψήφο εμπιστοσύνης! Ο κ. Σαμαράς δίνει ψήφο ανοχής. Ενδεχομένως δίνει και ο κ. Καμμένος, δεν ξέρω. Δηλαδή, τι θα γίνει μετά τις εκλογές; Επί τη βάσει ποιου συσχετισμού θα κυβερνηθεί ο τόπος; Εκτός και αν έχει κάποιος την προσδοκία της αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ας το πει στον ελληνικό λαό, αν την έχει αυτήν την προσδοκία!".

Ο Πάνος Καμμένος είχε έντονο διάλογο με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για το ύψος του δημόσιου χρέους.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν είναι δεδομένο ότι οδηγούμαστε πλέον στην πτώχευση, αυτό το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε την εθνική κυριαρχία της χώρας και τον πλούτο, τον ιδιωτικό και το δημόσιο, των Ελλήνων.
Εχθές, διαβάζοντας τα Πρακτικά, είδα ουσιαστικά –αν κάνω λάθος, ας με διορθώσει ο κ. Βενιζέλος- ότι το χρέος σήμερα είναι 500 δισεκατομμύρια ευρώ.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ : Πού το είδατε αυτό;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ : Στα Πρακτικά. Αν έγινε λάθος…
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ : Δεν τα διαβάσατε σωστά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ : Εάν έχει γίνει λάθος, θα ήθελα να μου πείτε ακριβώς…
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν έχει γίνει λάθος. Δεν διαβάσατε σωστά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ : Πείτε μου, παρακαλώ, είναι 500 δισεκατομμύρια ευρώ ή όχι;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ : Όχι. Η Έκθεση, είπα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ : Η Έκθεση.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ : Το «exposion» των ξένων μπορεί να είναι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ : Δηλαδή, τα 122 δισεκατομμύρια ευρώ των τραπεζών έχουν περάσει στο δημόσιο χρέος ή όχι;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ : Όχι, κύριε Καμμένο! Όχι! Οφείλατε να τα ξέρετε αυτά! Είναι στοιχειώδη πράγματα!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ : Θα σας παρακαλέσω, κύριε Πρόεδρε, για το εξής: Οφείλω να τα ξέρω, αλλά επειδή υπάρχουν μυστικές συμφωνίες, τις οποίες σιγά-σιγά τις ανακαλύπτουμε…
Αυτές είναι, λοιπόν, οι επτά βασικές αρχές, οι οποίες ουσιαστικά θα οδηγήσουν στη δυνατότητα εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων να αναλάβουμε ακόμα και την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου, βεβαίως με ψήφο εμπιστοσύνης και με στήριξη εκατόν ογδόντα (180) Βουλευτών…
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ : Με συγχωρείτε, μιλάτε για ψήφο εμπιστοσύνης σε σας;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ : Σε μας, ναι. Αυτή είναι η θέση την οποία καταθέτουμε.



Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο των πρακτικών της αδιέξοδης σύσκεψης των κυρίων Σαμαρά, Τσίπρα, Βενιζέλου, Καμμένου και Κουβέλη υπό την προεδρία του Κάρολου Παπούλια που οδήγησε στην απόφαση να διενεργηθούν επαναληπτικές εκλογές

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου