Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Δεν θα πάρω διερευνητική εντολή, ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Να σχηματίσει άμεσα κυβέρνηση κάλεσε ο κ. Αλέξης Τσίπρας τον πρόεδρο της ΝΔ κατά την συνάντησή τους στην Βουλή στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών. Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος θα αρνηθεί να λάβει την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σεβόμενος – όπως είπε – την λαϊκή ετυμηγορία, άφησε να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σύμμαχος σε κάθε προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης των απεχθών όρων του μνημονίου ενώ εκτίμησε εμμέσως ότι το νέο μνημονιακό κυβερνητικό σχήμα θα είναι βραχύβιο.


Ειδικότερα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να μεταβεί στην Σύνοδο Κορυφής «με τον πήχη υψηλά» τονίζοντας ότι το δεκαήμερο έως την 28ης Ιουνίου είναι κρίσιμο γι αυτό και «ο κ. Σαμαράς πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε σχηματισμό κυβέρνησης» . Τόνισε δε ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα τότε «δεν θα χάναμε ούτε λεπτό».

Εξήγησε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα και «το ισχυρό λαϊκό μήνυμα απόρριψης των πολιτικών λιτότητας»  δίνει «σημαντικές δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσης». Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σέβεται το αποτέλεσμα της κάλπης σημειώνοντας ότι θα ασκήσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης γι’ αυτό και θα αρνηθεί να λάβει διερευνητική εντολή. Εδωσε μάλιστα το πρώτο δείγμα του ελέγχου που θα ασκεί ως αντιπολίτευση λέγοντας: «χθές δεν άκουσα τον κ. Σαμαρά να μιλά για επαναδιαπραγμάτευση. Ελπίζω να έγινε εκ παραδρομής. Αντιθέτως τον άκουσα να μιλά για τήρηση των δεσμεύσεων και των υπογραφών».

Παράλληλα επισήμανε ότι η θα «είμαστε αντίπαλοι» με την κυβέρνηση που κορμό θα έχει την ΝΔ και αυτό γιατί «έχουμε αντίπαλες στρατηγικές» συμπλήρωσε όμως ότι «σε ότι αφορά την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της χώρας θα είμαστε σύμμαχοι».

Πάντως, ο κ. Τσίπρας άφησε να εννοηθεί ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα έχει σύντομη διάρκεια λέγοντας ότι «η κυβέρνηση με πυρήνα την ΝΔ θα κριθεί από την ιστορία και τον λαό. Είμαστε βέβαιοι ότι θα δικαιωθούμε γιατι τα μνημόνια δεν αποτελούν ελπίδα. Σύντομα θα δικαιωθούμε. Όμως τώρα πρέπει να υπάρξει άμεσα κυβέρνηση».
Τέλος, απευθυνόμενος κυρίως προς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι όσοι επιθυμούν να συρθούν οι διερευνητικές εντολές και να μην δοθεί άμεσα λύση «παίζουν επικοινωνιακά παιχνίδια».

O Αντώνης Σαμαράς μετά από τη συνάντηση δήλωσε ότι «Τηρούμε τη συμφωνία και ταυτόχρονα ζητούμε το αυτονόητο, δηλαδή να υπάρξουν πολιτικές τέτοιες οι οποίες μέσα από την ανάπτυξη θα δώσουν το δικαίωμα της ανάσας και της ελπίδας σε εκατομμύρια Ελληνες».

Η δήλωσή του ήλθε και ως απάντηση στις αναφορές του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο πρόεδρος της ΝΔ μετά την εκλογική νίκη του κόμματος δεν ανέφερε τον όρο επαναδιαπραγμάτευση.

«Πρέπει να γίνει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε: «Θέλω μόνο να σας πω ότι συνεχίζω την προσπάθεια. Έχει ανάγκη η χώρα να αποκτήσει άμεσα κυβέρνηση».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου