Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Ψήφος εμπιστοσύνης από το Χρηματιστήριο

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Έντονα ανοδικά αντιδρούν τη Δευτέρα μετοχές και δείκτες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, στον «απόηχο» του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο Γενικός Δείκτης με κέρδη έως 7,23% βρέθηκε νωρίτερα πάνω από τις 600 μονάδες, για πρώτη φορά από τα μέσα Μαΐου, ενώ ο δείκτης των τραπεζών «έγραψε» κέρδη έως και 17,62%.

Στο ταμπλό, αισθητά αυξημένος είναι ο συναλλακτικός όγκος που ξεπερνά ήδη λίγο πριν τις 13:00 τα 64 εκατ. τεμάχια, όπως και ο τζίρος που υπερβαίνει τα 60 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας στο Capital.gr ο κ. Τάκης Ζαμάνης, υπεύθυνος του τμήματος συναλλαγών της Beta Securities, σχολιάζει ότι τα κυριότερα σημεία στα οποία εστιάζει, μετά το αποτέλεσμα της κάλπης, είναι η εξάλειψη του φόβου της δραχμής, κυρίως στο βαθμό που θα βάλει «φρένο» στην εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες, αλλά και το γεγονός ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Όπως σημειώνει, πρόκειται για στοιχεία που προς το παρόν αρκούν για να δώσουν ώθηση στην αγορά, και υπό αυτό το πρίσμα το εκλογικό αποτέλεσμα εκλαμβάνεται ως θετικό για την αγορά. Ωστόσο, προσθέτει, η αγορά αναμένει να αξιολογήσει πλέον μία σειρά από άλλα στοιχεία, όπως η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, το πρόγραμμά της, το μέγεθος του κυβερνητικού σχήματος και συγκεκριμένες εξαγγελίες για τον τρόπο και το χρόνο μείωσης του ελλείμματος. «Μέσα από όλα αυτά θα διαφανεί το κατά πόσο έχουμε πια τη διάθεση να ξεφύγουμε από το παλαιοκομματικό σύστημα άσκησης της εξουσίας» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις από το εξωτερικό, αναλυτές της Barclays Capital σχολιάζουν σήμερα ότι «μία συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ είναι σχεδόν η μόνη βιώσιμη επιλογή για τη Νέα Δημοκρατία και σε αυτό το σημείο θα στραφεί το ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες». Όπως εξηγούν, «η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας πιθανότατα θα εκληφθεί ως ‘φιλική προς τις αγορές’ στο βαθμό που περιορίζει βραχυπρόθεσμα τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά και ως μία εξέλιξη που θα κάνει ‘κάπως πιο εύκολη’ της διαπραγμάτευση με την Τρόικα».

Χαρακτηριστικά είναι και τα σχόλια αναλυτών της BNP Paribas που σημείωναν νωρίτερα, σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, πως παρά το γεγονός ότι βραχυπρόθεσμα εξαλείφεται ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η αβεβαιότητα θα διατηρηθεί έως ότου ορκιστεί η νέα ελληνική κυβέρνηση. Μια επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα σχετικά με το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας είναι πιθανή, τονίζουν, εκτιμώντας όμως παράλληλα ότι δεν θα είναι «εύκολη υπόθεση» και ότι πιθανότατα θα εμπεριέχει και κάποιες πτυχές «ανοχής» ως προς την πορεία του ελληνικού χρέους.

Επιφυλακτική για το ράλι που ακολουθεί τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών είναι η Rabobank. «Η Ελλάδα παραμένει ένα αγκάθι για τις αγορές, τόσο λόγω του υψηλού κινδύνου μη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων όσο και της εγχώριας αναταραχής που θα ασκήσει πίεση στη νέα κυβέρνηση, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τη διάρκειά της». Η Rabobank επισημαίνει πως «οι πιέσεις που σχετίζονται με τη συστημική αδυναμία της Ευρωζώνης θα συνεχίσουν να τροφοδοτούνται μέσω της Ισπανίας, όπου οι αποδόσεις των ομολόγων βρίσκονται ήδη στη μη βιώσιμη ζώνη».

Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών δίνει κάποιες ανάσες στους ευρωπαίους ηγέτες και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, υποστηρίζει από την πλευρά της η Raiffeisen Research. Ενώ μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι λιγότερη πιθανή, τα διαρθρωτικά προβλήματα της Ελλάδας και η πολιτική αστάθεια, όπως εκτιμά η Raiffeisen, διατηρούνται. «Επομένως, υπάρχει άφθονος χώρος για νέες ανησυχίες σχετικά με το αν η Ελλάδα θα λάβει όλα τα χρήματα που έχουν προγραμματιστεί», προσθέτει η Raiffeisen Research.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 593,02 μονάδες με κέρδη 5,85%. Κινούμενος ανοδικά από την έναρξη των συναλλαγών, βρέθηκε νωρίτερα να ενισχύεται 7,23% στις 600,76 μονάδες.

Για τον δείκτη των τραπεζών, τα κέρδη περιορίζονται σε 11,87% στις 272,40 μονάδες, ενώ στη σύνθεσή του διψήφια ποσοστιαία κέρδη καταγράφουν οι μετοχές των ΤΤ (+20,83,% στα 0,58 ευρώ), Eurobank (+14,86% στα 0,804 ευρώ), ΕΤΕ (+13,33% στα 1,53 ευρώ) , Attica Bank (+12,23% στα 0,293 ευρώ) και Τρ. Πειραιώς (+11,68% στα 0,325 ευρώ).

Μέχρι στιγμής έχει διακινηθεί στο Χ.Α. όγκος 64,8 εκατ. τεμαχίων αξίας 60,5 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 97 μετοχές διαπραγματεύονται με κέρδη, 20 υποχωρούν και 6 διατηρούνται αμετάβλητες.



FTSE 225.3005.39%
ΟΓΚΟΣ: € 71,766,169.454
FTSEM 586.7105.62%
ΟΓΚΟΣ: € 4,388,715.914
FTSES 151.1200.51%
ΟΓΚΟΣ: € 10,706.430
GD 585.9304.58%
ΟΓΚΟΣ: € 74,793,880.771


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου