Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Ένα βήμα πιο κοντά σε πακέτο στήριξης η χώρα Υποβάθμιση της Ισπανίας από την Fitch

Η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας και όπως όλα δείχνουν δίνει με τον τρόπο αυτό τη χαριστική βολή στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και την ωθεί ένα βήμα πιο κοντά σε πακέτο στήριξης.

Όπως ανακοινώθηκε από τον οίκο αξιολόγησης η διαβάθμιση της ισπανικής οικονομίας τοποθετείται πλέον στην κλίμακα ΒΒΒ από Α, κάτι που αντιστοιχεί σε υποβάθμιση της αξιολόγησης κατά τρεις βαθμίδες.

Παράλληλα η Fitch δίνει αρνητικό το outlook, τις προοπτικές της χώρας δηλαδή, κάτι που προϊδεάζει για μια νέα κίνηση υποβάθμισης εντός των επόμενων μηνών.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αιτιολογική έκθεση του οίκου που αναφέρει πως το πιθανό δημοσιονομικό κόστος ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών μπορεί να κυμανθεί σε ένα εύρος από 60 έως και 100 δισ. ευρώ, δηλαδή από 6% έως και 9% του ΑΕΠ της Ισπανίας. Εξέλιξη που εφόσον επαληθευθεί τινάζει κυριολεκτικά στον αέρα κάθε προσπάθεια ανάταξης των δημοσιονομικών της χώρας.

Η Fitch σημειώνει επίσης πως το ακαθάριστο γενικό χρέος της κυβέρνησης αναμένεται να φθάσει έως το 95% του ΑΕΠ το 2015, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για χρέος στο 82% στα τέλη του 2013.

Τέλος οι ειδικοί του οίκου αξιολόγησης εκτιμούν πως η Ισπανία αναμένεται να παραμείνει σε καθεστώς ύφεσης για όλο το 2012, αλλά και το 2013, κάτι που αναιρεί προηγούμενη πρόβλεψη για ήπια ανάκαμψη το επόμενο έτος.

ΠΗΓΗ  protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου