Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Fitch:Παγκόσμια απειλή η Ελλάδα

Νέα προειδοποίηση στέλνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, καθώς σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο ρίσκο για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι η περαιτέρω ένταση της κατάστασης στην οικονομία της ευρωζώνης και τονίζει ότι οι συνέπειες από μία ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι σημαντικές.

Σύμφωνα με τον οίκο Fitch, ακόμη και μια "ελεγχόμενη" εξόδος της Ελλάδας, αναφέρει, μπορεί να οδηγήσει την ευρωζώνη σε μία βαθύτερη και πιο παρατεταμένη ύφεση.  Οι συνολικές απώλειες για την Ευρώπη να εκτιμώνται στα 150 δισ. ευρώ μέχρι το 2014, ενώ η επίπτωση στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα είναι της τάξεως του 1% μέχρι το 2014.

Στο ενδεχόμενο μιας "άτακτης" εξόδου, οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα καταστροφικές και αβέβαιες, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρής διάχυσης της κρίσης σε άλλες περιφερειακές, όπως ονομάζονται, χώρες. Ένα τέτοιο "σοκ", σημειώνει χαρακτηριστικά,μπορεί να είναι αντίστοιχο με την κρίση του 2008-2009, με το ΑΕΠ των μεγάλων ανεπτυγμένων οικονομιών να υποχωρεί κατά 4-6% εντός λίγων τριμήνων.

Ο οίκος αναθεωρεί τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, και ενώ τον Μάρτιο προέβλεπε άνοδο του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 2,3% το 2012 και 2,9% το 2013, τώρα εκτιμά ότι η άνοδος θα κυμανθεί σε 2.2% και 2.8% αντίστοιχα.

ΠΗΓΗ enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου