Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Γιούνκερ: Η Ελλάδα δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα

Στην επόμενη έκθεση της Τρόικας παραπέμπει ο Ζ. Κ. Γιούνκερ αναφορικά με το ερώτημα εάν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ είναι διατεθειμένοι να δώσουν περισσότερο χρόνο και συνεπώς περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει (αύριο, 16/07) και αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του περιοδικού, ο επικεφαλής του Eurogroup καλεί το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο να λάβει άμεσα τις αποφάσεις του όσον αφορά τη συνταγματικότητα του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM.


Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις ότι ενδεχομένως οι Γερμανοί δικαστές να χρειαστούν έως και τρεις μήνες για να εκδώσουν απόφαση, ο κ. Γιούνκερ τονίζει ότι «κάτι τέτοιο δεν βοηθάει», και προέτρεψε τους δικαστές να βιαστούν. «Πιστεύω ότι αντιλαμβάνονται ποια είναι τα ανώτατα χρονικά όρια εντός των οποίων πρέπει να κινηθούμε», τονίζει ο κ. Γιούνκερ, υπαινισσόμενος, όπως εκτιμά το Spiegel, την προβλεπόμενη για τον Σεπτέμβριο απόφαση σχετικά με το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης.

Για την Ελλάδα

Στο ερώτημα για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ο επικεφαλής του Eurogroup «δε θέλησε να απαντήσει ακόμη συγκεκριμένα», δήλωσε όμως επικριτικά πως «είναι γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν εφάρμοσε το πρόγραμμα όπως είχε συμφωνηθεί. Είναι επίσης σαφές ότι θα κοστίσει περισσότερα χρήματα εάν δώσουμε περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα προκειμένου να υλοποιήσει τους συμπεφωνημένους στόχους». Επισημαίνει δε ότι μόνον όταν η Τρόικα παρουσιάσει την έκθεσή της, θα μπορέσει να αποσαφηνιστεί εάν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ είναι πρόθυμοι να διαθέσουν τα επιπλέον αυτά χρήματα.

Για τη Σύνοδο Κορυφής

Όσον αφορά τη διαμάχη για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, ο Γιούνκερ υποστηρίζει την Α. Μέρκελ, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να διαπιστώσει ότι η καγκελάριος ενέκρινε χωρίς αντίρρηση όλα όσα της παρουσιάστηκαν». Ο Γιούνκερ επέκρινε ωστόσο το ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι εμφάνισε τον εαυτό του ως τον νικητή της συνόδου. «Δεν είθισται να γίνεται η σύνοδος κορυφής αντικείμενο εκμετάλλευσης για να σκηνοθετούνται πολιτικές νίκες ή ήττες. Εκείνο που ισχύει είναι ότι στην Ευρώπη ή όλοι μαζί νικάμε ή όλοι μαζί χάνουμε».

Για τη διαδοχή του

Ο κ. Γιούνκερ τάσσεται υπέρ μιας ριζικής ανανέωσης των προσώπων που κατέχουν κορυφαία αξιώματα στην ΕΕ, υποστηρίζοντας μάλιστα τη θέσπιση ενός ευρωπαίου προέδρου: «Θα ήμουν υπέρ της δημιουργίας, στο τέλος της διαδικασίας, του αξιώματος ενός ευρωπαίου προέδρου, ο οποίος θα εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες της ΕΕ», είπε και πρότεινε ως «προστάδιο» τη συγχώνευση των αξιωμάτων του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του προέδρου της Κομισιόν.

Ο Γιούνκερ τάσσεται επίσης υπέρ της καθιέρωσης ενός ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, μέσα από τη συγχώνευση, για παράδειγμα, «της θέσης του Επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων με εκείνην του προέδρου του Eurogroup».

Θεωρεί δε τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε ιδανικό διάδοχό του στο τιμόνι του Eurogroup. «Εκτιμώ ότι ο Σόιμπλε πληροί όλες τις προϋποθέσεις, για να γίνει πρόεδρος του Eurogroup», όπως χαρακτηριστικά λέει.

«Είμαστε όλοι στο ίδιο πλοίο»

«Πριν συζητηθεί η οποιαδήποτε επιμήκυνση πρέπει να επανέλθει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης σε τροχιά και μετά βλέπουμε», δήλωσε στην Καθημερινή της Κυριακής ο Φινλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Αλεξάντερ Στουμπ. Χαρακτηρίζει ως ανοησίες τα περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και προσθέτει «είμαστε όλοι στο ίδιο πλοίο».

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου