Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Πολύ κοντά στην απόκτηση της Γενικής η τράπεζα Πειραιώς

Πολύ κοντά στην απόκτηση της Geniki Bank βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των συμβούλων της Societe Generale στην οποία ανήκει η Geniki Bank και του ομίλου της Πειραιώς βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, χωρίς ωστόσο να έχουν ολοκληρωθεί πλήρως. Εφόσον δεν παρουσιαστεί κάποια απρόοπτη εμπλοκή οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες, πιθανόν και πριν το τέλος της εβδομάδος.


Λεπτομέρειες για τη συμφωνία δεν υπάρχουν, αλλά εφόσον υπάρξει οριστικό deal τις επόμενες ημέρες, το σχέδιο προβλέπει απορρόφηση της Geniki Bank από την Πειραιώς. Με αυτόν τον τρόπο η Societe Generale θα αποκτήσει μειοψηφική μετοχική συμμετοχή στην Τράπεζα Πειραιώς. Όλα αυτά κατά πληροφορίες, γιατί οι εμπλεκόμενοι αρνούνται να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.

Το deal με τη Geniki θα είναι η δεύτερη κατά σειρά κίνηση του Προέδρου της Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα, μετά την απόκτηση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας θα ενισχυθούν περαιτέρω τα μεγέθη της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ μεταξύ των μετόχων της θα συμπεριλάβει ένα διεθνή τραπεζικό κολοσσό, όπως η Societe Generale. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει από τη Societe Generale (όπως έγινε και στην περίπτωση της Credit Agricole) να ενισχύσει κεφαλαιακά τη Geniki και να καλύψει το κενό χρηματοδότησης (funding gap) για να προχωρήσει σε συμφωνία πώλησης.

Η Societe Generale αγόρασε τη Γενική Τράπεζα τον Φεβρουάριο του 2004. Οι Γάλλοι όλα αυτά τα χρόνια και παρά την εναλλαγή διοικήσεων δεν στάθηκε να δυνατόν να καταστήσουν την τράπεζα κερδοφόρο, ενώ έλαβαν σημαντικές προβλέψεις για τα δανειακά χαρτοφυλάκια. Όπως είχε δηλώσει στις αρχές Ιουλίου στο Reuters, ο οικονομικός διευθυντής της SocGen, Β. Βadre, ο μητρικός όμιλος έκοψε τις γραμμές χρηματοδότησης στη Geniki και είχε παραδεχθεί πως εξετάζει στρατηγική εξόδου από την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ protothema.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου