Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Αλλαγές στον Καλλικράτη σε Ρόδο, Κέρκυρα και Λέσβο

Αλλαγές στον Καλλικράτη σε Ρόδο, Κέρκυρα και Λέσβο
Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες στο Υπουργείο Εσωτερικών για τις πρώτες αλλαγές, χωροταξικού χαρακτήρα, που πρόκειται να γίνουν στον Καλλικράτη. 
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, το προηγούμενο διάστημα, δεν έκρυβε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε διορθωτικές παρεμβάσεις στον αριθμό των δήμων ιδιαίτερα στα μεγάλα νησιά, όπως η Λέσβος, η Κέρκυρα και η Ρόδος. Σε αυτά τα νησιά, υπάρχει ένας μόνο δήμος αφού κυριάρχησε, κατά τον χωροταξικό σχεδιασμό του Καλλικράτη, το δόγμα Ραγκούση «Κάθε νησί και Δήμος». Στην πράξη όμως αποδείχθηκε ότι ήταν αδύνατο να διοικηθούν αυτά τα νησιά από ένα δήμο αλλά και να εξυπηρετηθούν οι πολίτες τους.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών αποδίδει στον κ. Ραγκούση πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες, κατά τη διάρκεια του χωροταξικού σχεδιασμού του Καλλικράτη, σε αυτά τα τρία νησιά. Ο πρώην υπουργός έκλεισε τα αυτιά του στις τεκμηριωμένες, αντίθετες απόψεις που είχαν κατατεθεί και αντέκρουαν με επιχειρήματα τη δημιουργία ενός μόνο δήμου σε νησιά που ο πληθυσμός τους υπερβαίνει τους 100.000 κατοίκους και καταγράφονται και σημαντικές διαφορές και ιδιαιτερότητες σε ορισμένες περιοχές τους.
Δημόσια, είχαν εκφράσει τότε τη διαφωνία τους ο τότε Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Γιακαλής (και σημερινός Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου) και ο Δήμαρχος Ροδίων κ. Χατζηευθυμίου, με παρεμβάσεις τους στην ΚΕΔΚΕ.
Η λύση που προκρίνεται είναι η δημιουργία τριών δήμων σε κάθε νησί προκειμένου να επιλυθούν τα μεγάλα προβλήματα που καταγράφονται σήμερα. Η σχετική ρύθμιση είναι σχεδόν έτοιμη αφού θεωρείται ότι απηχεί και τις διαθέσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών στα τρία αυτά νησιά.
Καθοριστικός ήταν ο ρόλος σε αυτή την εξέλιξη του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Χ. Αθανασίου που έλκει την καταγωγή του από τη Μυτιλήνη και έχει άμεση γνώση και αντίληψη.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου