Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Τέσσερις μεγάλες τράπεζες θα μείνουν έως τον Δεκέμβριο Πωλούνται ΤΤ και Millenium μετά τη Γενική και Εμπορική

Πλέον έμεινε να πουληθούν η Εμπορική, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Millenium. Οι υπόλοιπες μικρές τράπεζες αναγκαστικά θα πρέπει να βρουν μια φόρμουλα μεταξύ τους για να συνεννοηθούν.

Την επισήμανση αυτή κάνει μιλώντας στο  protothema.gr κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος που έχει γνώση των τελευταίων εξελίξεων στον κλάδο ειδικά μετά την  απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ταχύτατη  έως τον Δεκέμβριο αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου και την απόφαση της Πειραιώς να αγοράσει την Γενική.

Χθες ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε στα μέλη της επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής ότι «τόσο η Τράπεζα της Ελλάδας, όσο και ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας έκριναν το Τ.Τ μη βιώσιμο».


Πλέον μετά από αυτές τις εξελίξεις θεωρείται δεδομένο ότι έως το τέλος του 2012 θα έχουν μείνει 4 μεγάλες τράπεζες δηλαδή η Εθνική , η Alpha Bank , η Eurobank και η Πειραιώς και  κάποιες μικρές (Αττικής, FBB Bank, Citi  κλπ).

Αρα το νωρίτερο έως το τέλος του έτους, χωρίς να αποκλείονται και οι αρχές του 2013, αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, την ώρα που η συγκέντρωση στον κλάδο θα ενταθεί.

Ενώ αρχικώς προβλεπόταν η ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, οι ελληνικές εκλογές και η δεινή θέση της χώρας απαιτούν μάλλον μια νέα επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα, η οποία θα λάβει χώρα όταν η  τρόικα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το μάνατζμεντ των τραπεζών θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως σήμερα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα καθορίζεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Η οριστικοποίηση των όρων της επανακεφαλαιοποίησης (π.χ., και με προνομιούχες μετοχές και Warrants), οι οποίοι θα καθοριστούν μετά και τις νέες συζητήσεις με την τρόικα τον επόμενο μήνα, θα κρίνει τη συμμετοχή των ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου και θα παίξει καταλυτικό ρόλο στον τρόπο επαναπώλησης του ποσοστού (90%) του Ελληνικού Δημοσίου στο μέλλον.

Πρακτικά τώρα όλα τα βλέμματα στρέφονται στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το όποιο θα παρουσιάσει ζημιές 2,8 δις ευρώ για το 2011. Ετσι υπάρχουν οι εξης επιλογές ειτε να χωριστεί σε good & bad bank όπως έγινε με την Ασπίς είτε να χωριστεί σε ενεργητικό παθητικό όπως εγινε με την Αγροτικη Τράπεζα. Το ζήτημα ειναι ποιοι θα είναι οι ενδιαφερόμενοι. Θεωρητικό προβάδισμα εχουν η Εθνικη και η Eurobank που κατέχουν απο 6 % των μετοχών έκαστος. Ομως και οι δυο τράπεζες εχουν καταθέσει προσφορές και για την Εμπορικη οπότε λογικά θα πρεπει να περιμένουν την καταληξη  του εγχειρήματος της γαλλικής θυγατρικής. Ο έτερος υποψήφιος ειναι η Alpha Bank.

"H  υπόθεση Εμπορική θα έχει διαφανεί που πάει έως τις αρχές Οκτωβρίου οπότε η υπόθεση ΤΤ μπορεί και να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου" λέει κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος.

Βουτιά σχεδόν 30% για τη μετοχή του Τ.Τ.

Μεγάλες απώλειες 29,71% καταγράφει σήμερα η τιμή της μετοχής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Όπως εκτιμούν χρηματιστηριακοί παράγοντες, η πτώση οφείλεται κυρίως σε ανησυχίες μετόχων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε περίπτωση διαχωρισμού του φορέα σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και πώληση της «καλής» τράπεζας σε κάποιο ιδιωτικό τραπεζικό όμιλο.

Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις για το Τ.Τ ενδιαφέρουν πάνω από 70.000 μετόχους που κατέχουν πάνω από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, ενώ το δημόσιο κατέχει ποσοστό 35%.


Την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής του Ταχυδρομικού Ταμιυτηρίου αποφάσισε το χρηματιστήριο, ύστερα και από την αδυναμία υποβολής οικονομικής κατάστασης.


Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή κατέρρευσε στα 0,168 λεπτά ( -29,7%) ύστερα από πληροφορίες που ήθελαν την διάσπαση της τράπεζας σε «καλή» και «κακή».


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου