Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Πόσες έδρες θα έχει η πλειοψηφία μετά την ψήφιση των μέτρων;

Στο… κυνήγι των υπόπτων βουλευτών, που ενδέχεται να καταψηφίσουν τα μέτρα, βρίσκονται οι ηγεσίες της Συγγρού, της Ιπποκράτους και της Αγίου Κωνσταντίνου. Οι απώλειες της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατά την επικείμενη ψηφοφορία θεωρούνται δεδομένες, με το ερώτημα να είναι αν μετά την ψηφοφορία η σημερινή πλειοψηφία (των 179 εδρών) θα γράφει μπροστά 170 και κάτι βουλευτές ή 160 και κάτι…

Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ απώλειες ενδέχεται να έχει ακόμα και η ΝΔ.


Πρόσωπο κλειδί ο Νικήτας

Πρόσωπο - κλειδί, πάντως, για ενδεχόμενες διαρροές στη Συγγρού είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος, μετά τις διαρροές του ΣΔΟΕ και την τοποθέτησή του στην περίφημη «λίστα», ανεβάζει στροφές και προειδοποιεί πως «στο εξής θα με βρίσκετε συνεχώς μπροστά σας». Ο πρώην υπουργός και πρώην δήμαρχος αφήνει κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό, ιδίως αν οι περικοπές είναι οριζόντιες, ενώ υπενθυμίζεται ότι με τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια της ΕΛΑΣ έχει διαφωνήσει και ο βουλευτής Δράμας, πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών, Δ. Κυριαζίδης. Άγνωστο είναι πως θα αντιδράσει στις περικοπές στους δικαστικούς - αν και αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σήμερα - ο πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Χαράλαμπος Αθανασίου, που πρωτοστάτησε ως συνδικαλιστής στις κινητοποιήσεις κατά των περικοπών. Η Real news την Κυριακή σημείωσε επίσης τον προβληματισμό των Νίκου Ταγαρά, Νίκου Σταυρογιάννη, Γιώργου Κασαπίδη, Μιχάλη Παπαδόπουλου και Γιώργου Βλάχου. Άγνωστο, όμως, είναι ακόμα ποιοι δεν θα υπερψηφίσουν.

Μάλλον τρεις - παραπάνω αν διαφοροποιηθεί και ο Σκανδαλίδης

Στο στόχαστρο της Ιπποκράτους, ως… ύποπτοι, ομάδα βουλευτών που δεν χάνουν την ευκαιρία να διαφοροποιηθούν. Μεταξύ αυτών, οι Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Δριβελέγκας, Θεοδώρα Τζάγκρη, Χρήστος Αηδόνης - ίσως και ο πρώην υφυπουργός Θάνος Μωραΐτης. Μίμης Ανδρουλάκης και Γιάννης Κουτσούκος έχουν προειδοποιήσει πως δεν θα ψηφίσουν την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Στο ΠΑΣΟΚ πρόσωπο - κλειδί για το ύψος των διαφωνιών, είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει οριζόντιες περικοπές, κυρίως χαμηλών συντάξεων ή συντάξεων του ΟΓΑ κ.λ.π. Αν ο Κ. Σκανδαλίδης δεν υπερψηφίσει, αναμένεται να απελευθερωθούν και άλλες δυνάμεις στο ΠΑΣΟΚ, η κοινοβουλευτική ομάδα του οποίου αριθμεί πλέον μόλις 33 βουλευτές, με αποτέλεσμα και η μικρότερη διαφοροποίηση να φαντάζει ως μεγάλο πρόβλημα. Πόσο μάλλον οι μεγαλύτερες…

Από δυο έως πέντε στη ΔΗΜΑΡ

Από τη ΔΗΜΑΡ, οι απώλειες αναμένονται επίσης σημαντικές. Οι Οδυσσέας Βουδούρης και Γιάννης Μιχελογιαννάκης θεωρείται βέβαιον ότι θα καταψηφίσουν. Ο Οδ. Βουδούρης, μάλιστα παραχώρησε συνέντευξη χθες στην «Αυγή», όπου σημείωσε μεταξύ άλλων πως: «Η Αριστερά της ευθύνης δεν υπάρχει για να κυβερνά η δεξιά», ενώ ο Γ. Μιχελογιαννάκης εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο: «Αύριο η τρόικα θα διεκδικήσει να κόψει ακόμα 30 ευρώ από τον συνταξιούχο του ΟΓΑ. Τι να απαντήσουμε άραγε;». Και τονίζει ότι δεν μπορούν να κάνουν διαπραγμάτευση όταν αδυνατούν να ξεκαθαρίσουν τι έγινε με υποθέσεις όπως τα 2 δισ. της Siemens, τα 2 δισ. των υποβρυχίων, τους εργολάβους των ολυμπιακών αγώνων των 13,5 δισ. κ.λ.π.

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι για το εάν θα ψηφίσουν τα μέτρα είναι και άλλοι τρεις βουλευτές, ο Π. Μουτσινάς από τη Μαγνησία, ο Δ. Αναγνωστάκης από την Εύβοια και ο Γιάννης Πανούσης από την Α. Αθηνών.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου