Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Η «εξέγερση» των υπαλλήλων της Βουλής

Να… αλωθεί εκ των ένδον απειλήθηκε χθες η κοινοβουλευτική «Βαστίλη», με πρωτοφανείς σκηνές που διαδραματίστηκαν εντός και εκτός της αίθουσας της Βουλής από μαινόμενους υπαλλήλους που έδωσαν σκληρή μάχη για να υπερασπιστούν μέρος από τα «κεκτημένα» τους.

Αυτό που δεν πέτυχαν οι οξύτατες φραστικές κορώνες των κομμάτων της αντιπολίτευσης και οι χιλιάδες των διαδηλωτών που είχαν περικυκλώσει το Κοινοβούλιο, απαιτώντας την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου για τα επώδυνα μέτρα, το κατάφεραν οι εργαζόμενοι του Κοινοβουλίου, καταλύοντας, έστω για λίγη ώρα, την κοινοβουλευτική διαδικασία.


Με την αιφνιδιαστική απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξαν το απόγευμα και η οποία στη συνέχεια εξελίχθηκε σε «στάση, υποκινούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες», όπως κατήγγειλαν κυβερνητικά στελέχη, οι υπάλληλοι της Βουλής αποχώρησαν μαζικά από τα καθήκοντά τους.

Παράλληλα, «πολιόρκησαν» επί ώρες την αίθουσα συνεδριάσεων, υποχρεώνοντας τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου να διακόψει τις εργασίες, αφού δεν τηρούνταν πρακτικά, κάτι που συνεχίστηκε μέχρι το πέρας της συνεδρίασης, η οποία τελικά δεν κατεγράφη σε πρακτικά, παρά μόνον σε βίντεο και μαγνητόφωνα!

Αφορμή για την χωρίς προηγούμενο αυτή ενέργεια υπήρξε τροποποίηση που επέφερε στο πολυνομοσχέδιο για τα μέτρα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, απαλείφοντας πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία για την εξομοίωση των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου με ό,τι ισχύει στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, θα γινόταν με προηγούμενη τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής.

Φρουρά στο κανάλι

Με το που ανακοινώθηκε η τροποποίηση, στο κτίριο του Κοινοβουλίου προκλήθηκε αναταραχή με τους υπαλλήλους να αφήνουν ο ένας μετά τον άλλον τις θέσεις τους και να απειλούν ότι θα διακόψουν την απευθείας μετάδοση της συνεδρίασης από το κανάλι της Βουλής, στην είσοδο του οποίου δόθηκε εντολή να τοποθετηθεί αστυνομική φρουρά που απαγόρευε την είσοδο και την έξοδο από το χώρο εκπομπής στο υπόγειο του Μεγάρου.
Ταυτόχρονα, με παραίνεση των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων,  αποχώρησαν από την αίθουσα οι πρακτικογράφοι και δεν επετράπη η αντικατάσταση τους, ενώ στους διαδρόμους δημοσιογράφοι, αλλά και βουλευτές έγιναν δέκτες έντονων διαμαρτυριών που σε ορισμένες περιπτώσεις εξελίχθηκαν –κυρίως έναντι των εκπροσώπων του Τύπου- σε απειλές για προπηλακισμούς.    

Ο Μεϊμαράκης και η επιμονή Στουρνάρα

Μπροστά στον πρωτοφανή εκβιασμό, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, υποχρεώθηκε να διακόψει τη συνεδρίαση, λέγοντας ότι θα καλέσει τον υπουργό Οικονομικών να κάνει νέα τροποποιητική δήλωση. Στους διαδρόμους της Βουλής, οι υπάλληλοι αναθάρρησαν και όταν άρχισαν να τον χειροκροτούν, εκείνος τους συνέστησε να μην… πανηγυρίζουν.

Με την επανέναρξη των εργασιών της συνεδρίασης και αφού έγιναν πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο πρωθυπουργικό γραφείο, ο κ. Μεϊμαράκης κάλεσε στο βήμα τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος ανακοίνωσε μεν την απόσυρση της αλλαγής που είχε επιφέρει –«λόγω του μεγάλου διακυβεύματος», αλλά πέρασε στην αντεπίθεση.
Ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι θα ξαναφέρει την ίδια διάταξη σε επόμενο νομοσχέδιο, κάτι στο οποίο επέμεινε και αργότερα όταν στο περιστύλιο ήρθε αντιμέτωπος με μια ομάδα υπαλλήλων που αποδοκίμαζε βουλευτές, όπως την κυρία Φωτεινή Πιπιλή.    

Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

Υποστήριξε, επίσης, ο υπουργός Οικονομικών ότι «η τροπολογία ήταν αποκλειστικά κυβερνητική επιλογή και απαίτηση όλης της κοινωνίας», ενώ χαρακτήρισε «ψευδή και άθλιο» τον ισχυρισμό «περί απαίτησης της τρόικας» και στράφηκε ευθέως κατά του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων που «αγκάλισαν μια προνομιούχα ομάδα και έφθασαν στο σημείο να υποδείξουν στη συνδικαλιστική ηγεσία των υπαλλήλων να απεργήσουν».

Σε αντίστοιχες καταγγελίες –που δυσαρέστησαν τους υπαλλήλους, οι οποίοι, κατόπιν αυτού, δεν επέστρεψαν στην εργασία τους- προχώρησαν κατόπιν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και της ΝΔ κ. Μάκης Βορίδης, που κατηγόρησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι στρέφονται και κατά των διαδηλωτών που βρισκόταν στο Σύνταγμα και απαιτούσαν να μην υπάρχουν «προνομιούχοι».

Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα, δηλώνοντας ότι μετέτρεψε τη Βουλή σε «πασαρέλα» με την τακτική που ακολουθεί.
Επίσης, στην ομιλία του αργότερα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος υπαινικτικά στα όσα διαδραματίστηκαν, κατηγόρησε τα αντιπολιτευόμενα κόμματα ότι «χαϊδεύουν αυτιά», «προστατεύουν συμφέροντα και δεν προωθούν δικαιοσύνη» και περιφρονούν τον απλό κόσμο».

Τι κρύβει η αντίδραση

Οι εκτιμήσεις των κοινοβουλευτικών, πάντως, για τη σημασία της υπόθεσης που ανέκυψε διίστανται. Ορισμένοι έκαναν λόγο για «μια τρύπα στο νερό», αφού ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο τα μισθολογικά και τα συνταξιοδοτικά των εργαζομένων στο Κοινοβούλιο έχουν εναρμονιστεί με το υπόλοιπο δημόσιο και απέδιδαν την επιμονή της κυβέρνησης να αφαιρέσει την φράση «σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής» -που και στη μια και στην άλλη περίπτωση προσκρούει στο Σύνταγμα, όπως επεσήμανε και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής- σε «κίνηση συμβολισμού» ότι τα βάζει με όλους.

Άλλοι, ωστόσο, αξιοποιώντας και τις φωνασκίες υπαλλήλων που απαιτούσαν «κόψτε μας τους μισθούς, αλλά, προς Θεού, μην πειράζετε το αυτοδιοίκητο»,  αντέτειναν ότι υπήρχαν υπόνοιες ότι αν αφηνόταν στην ευχέρεια της Βουλής είτε δεν θα εφαρμοζόταν στο σύνολό τους οι περικοπές, είτε θα δινόταν η ευκαιρία για κάποιο έκτακτο επίδομα, όπως έγινε μετά τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου