Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Γ. Παπαντωνίου:"Δεν είδα, δεν ξέρω"


Τη γραμμή «ναι μεν, αλλά…» ακολούθησε ο πρώην υπουργός Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου στην κατάθεσή του για τον λογαριασμό στην τράπεζα HSBC.

Στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, ο κ. Παπαντωνίου επιβεβαίωσε την ύπαρξη του λογαριασμού της συζύγου του στην ελβετική τράπεζα -ο οποίος περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ-, ωστόσο εξήγησε ότι πρόκειται για λογαριασμό που άνοιξε η κ. Κουράκου από κοινού με τον πρώτο της σύζυγο για οικονομική ενίσχυση των δύο γιων τους.


Σύμφωνα με τα όσα κατάθεσε ο πρώην υπουργός, ο ίδιος αγνοούσε την ύπαρξη του λογαριασμού, εφόσον δεν περιείχε δικά του περιουσιακά στοιχεία και γι’ αυτό δεν τον συμπεριέλαβε στις δηλώσεις του «πόθεν έσχες».

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι όλα τα χρήματα τοποθετήθηκαν το 2000, δηλαδή ενάμιση χρόνο προτού αναλάβει υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Δεν το γνώριζα»

Ειδικότερα, στην κατάθεσή του ο κ. Παπαντωνίου υποστήριξε ότι η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου διατηρούσε λογαριασμό στην ελβετική τράπεζα HSBC στη Γενεύη, ο οποίος ανοίχτηκε το 2000, χωρίς να το γνωρίζει ο ίδιος, από την ίδια και τον πρώην σύζυγό της, για την αποκατάσταση των δύο παιδιών τους.

Τα ποσά που κατατέθηκαν ήταν 585.000 ευρώ στις 2 Μαΐου 2000, 226.000 ευρώ στις 2 Αυγούστου 2000 και 500.000 ευρώ στις 11 Αυγούστου 2000 - σύνολο 1.311.000 ευρώ.

Στην κατάθεσή του ο κ. Παπαντωνίου ανέφερε ότι το συνολικό ποσό είχε συγκεντρωθεί από χρήματα του πρώην συζύγου της κ. Κουράκου, από προσωπικά της χρήματα, από χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί από πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος, καθώς και χρήματα που ήταν κατατεθειμένα σε κοινούς με τον κ. Παπαντωνίου και ήδη δηλωθέντες λογαριασμούς, από τους οποίους γίνονταν σταδιακά αναλήψεις από το 1994.

Από τη στιγμή της κατάθεσης του συνολικού ποσού έως το 2008 πραγματοποιήθηκε τοποθέτηση και επένδυση χρημάτων στο πλαίσιο ενός καταπιστεύματος από την ίδια την τράπεζα, στο οποίο δικαιούχοι ορίστηκαν τα δύο παιδιά της κ. Κουράκου.

«Δεν υφίσταται θέμα φοροδιαφυγής»

Ο πρώην υπουργός τόνισε επιπλέον ότι δεν τίθεται θέμα φοροδιαφυγής, διότι στα τέλη του 2010 σχεδόν όλο το συνολικό ποσό που είχε εξαχθεί και επενδυθεί επαναπατρίστηκε με τις νόμιμες διαδικασίες και καταβλήθηκε ο σχετικός φόρος.

Το συγκεκριμένο ποσό, το οποίο, όπως λέει ο κ. Παπαντωνίου, ανήλθε στα 2 εκατ. δολάρια ΗΠΑ και όχι ευρώ το 2007, κατατέθηκε σε ελληνική τράπεζα στο όνομα των δύο παιδιών, όπως ήταν εξαρχής η πρόθεση των γονέων τους.

Όσον αφορά τη μη αναγραφή του ποσού στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, ο κ. Παπαντωνίου εξήγησε ότι οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός ότι αγνοούσε την ύπαρξή του, διότι το θέμα αφορούσε την προηγούμενη οικογένεια της συζύγου του και όχι περιουσιακό στοιχείο της οικογένειάς του, ενώ, προς επαλήθευση των όσων κατέθεσε, προσκόμισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής εξουσιοδότηση της κ. Κουράκου προκειμένου να διευκολυνθεί στο έργο της κάθε αρμόδια αρχή που θα χρειαστεί να πληροφορηθεί το περιεχόμενο και τις κινήσεις του λογαριασμού.



ΠΗΓΗ zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου