Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Απέτυχε να ενθουσιάσει τους επενδυτές η Fed

Dow13.245,45-2,99 -0,02%  



  Nasdaq3.013,81-8,49 -0,28%  

Η Wall Street χθες
Απέτυχε να ενθουσιάσει τους σκεπτικούς επενδυτές το νέο πρόγραμμα στήριξης της Fed, καθώς ενώ κρατούσαν τις μετοχές στην "πράσινη" περιοχή του ταμπλό για αρκετές ώρες πριν την ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής, πήραν στο τέλος πίσω το μεγαλύτερο μέρος των κερδών αφήνοντας τους βασικούς δείκτες κοντά στη "γραμμή εκκίνησης".

Αναλυτές σχολιάζουν πως η Fed πρόσφερε τα αναμενόμενα, ενώ ο Bernanke επανέλαβε πάνω κάτω τα ίδια πράγματα που έχουμε ακούσει αρκετές φορές το τρέχον έτος, αφήνοντας έτσι λίγα περιθώρια στήριξης της ανόδου των μετοχών έως τη λήξη των συναλλαγών.

Στη τελευταία συνεδρίαση του έτους, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed (FOMC) αποφάσισε να ξεκινήσει από το νέο έτος να αγοράζει μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα αξίας 45 δισ. δολαρίων σε μηνιαία βάση. Το τελευταίο μέτρο της Fed θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο πρόγραμμα -γνωστό ως Operation Twist- στο πλαίσιο του οποίου η Fed αγοράζει μηνιαίως μακροπρόθεσμους τίτλους αξίας περίπου 45 δισ. δολαρίων και πουλά βραχυπρόθεσμους τίτλους ίσης περίπου αξίας. Παράλληλα, η νομισματική αρχή αποφάσισε να συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς, διασφαλισμένων με ενυπόθηκα πάγια, τίτλων αξίας 40 δισ. δολαρίων κάθε μήνα έως ότου καταγραφεί ουσιαστική βελτίωση της αγοράς εργασίας. 

Αλλάζοντας την επικοινωνιακή στρατηγική της, η Fed διευκρίνισε ότι προβλέπει διατήρηση της πολιτικής της για όσο καιρό η ανεργία ξεπερνά το 6,5%, υπό την προϋπόθεση ότι ο εκτιμώμενος -σε ορίζοντα 1 ή 2 ετών- πληθωρισμός δεν θα υπερβεί το 2,5% και οι μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες θα παραμένουν συγκρατημένες. Ωστόσο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Bernanke διευκρίνισε πως τα ορόσημα που έθεσε η Fed δεν θα ενεργοποιήσουν αυτόματα τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και εκτίμησε πως αυτή θα γίνει μάλλον σταδιακά.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 2,90 μονάδες (-0,02%) κλείνοντας στις 13.245,40 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 8,40 μονάδων (-0,28%) και έκλεισε στις 3.013,80 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,60 μονάδων (0,04%) κλείνοντας στις 1.428,40 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 17 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 13 με αρνητικό. Εξ΄αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Hewlett-Packard κλείνοντας στα 14,53 δολάρια με άνοδο 0,27 δολ. ή σε ποσοστό 1,89%. Ακολούθησαν η Du Pont με κέρδη 1,40% και κλείσιμο στα 44,30 δολάρια και η General Electric, η οποία έκλεισε στα 21,78 δολάρια με άνοδο 1,26%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Wal-Mart Stores (-2,75%), η IBM (-0,64%) και η 3M (-0,60%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στο μεταξύ συνεχίστηκαν οι διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο για την αποφυγή του λεγόμενου δημοσιονομικού γκρεμού. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, John Boehner δήλωσε σήμερα ότι παραμένουν "σημαντικές διαφορές" με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για την εύρεση λύσης. Ειδικότερα δήλωσε ότι το σχέδιο του Ομπάμα να αντλήσει 1,4 τρισ. δολ. σε έσοδα σε διάστημα δέκα ετών δεν μπορεί να εγκριθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ επανέλαβε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν περικοπές στις δαπάνες. Ο Bernanke πάντως προειδοποίησε πως η Fed δεν διαθέτει εργαλεία για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο του "δημοσιονομικού γκρεμού" και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης από το Κογκρέσο.

Στα μάκρο της ημέρας, το κόστος των εισαγόμενων αγαθών στις ΗΠΑ υποχώρησε το Νοέμβριο για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερις μήνες, καθώς οι μειωμένες τιμές πετρελαίου βοήθησαν στη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Οι τιμές εισαγωγών μειώθηκαν κατά 0,9% το Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το υπουργείο Απασχόλησης, με τους οικονομολόγους σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires να έχουν διαμορφώσει εκτιμήσεις για μείωση κατά 0,5%.

Σε ετήσιο επίπεδο οι τιμές εισαγωγών υποχώρησαν κατά 1,6%.
Στο μεταξύ διευρύνθηκε το έλλειμμα του αμερικανικού προϋπολογισμού τους πρώτους δύο μήνες της δημοσιονομικής χρήσης, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Το Νοέμβριο ειδικότερα, διαμορφώθηκε στα 172,11 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 25% σε σχέση με το έλλειμμα των 137,30 δισ. δολαρίων που είχε καταγραφεί τον ίδιο μήνα πέρυσι. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires το τοποθετούσαν στα 118 δισ. δολάρια.
Από τις αρχές της χρήσης, η οποία εκτείνεται από την 1η Οκτωβρίου εώς τις 30 Σεπτεμβρίου, το έλλειμμα έχει σημειώσει αύξηση 24% στα 292,11 δισ. δολάρια, έναντι 235,77 της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου