Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

SOS από τους ειδικούς για την αιθαλομίχλη Σε θάλαμο αερίων έχει μετατραπεί η Αθήνα!

Αποπνικτική έχει καταστεί η ατμόσφαιρα στην Αττική, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, ενώ βεβαρημένη είναι η κατάσταση και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα, όπως την Ξάνθη. Οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τα ανησυχητικά ποσοστά αιθαλομίχλης στην ατμόσφαιρα που έχουν προκληθεί από τη μαζική καύση ξύλων. Η αναζήτηση των πολιτών σε εναλλακτικούς τρόπους να ζεσταθούν, λόγω της εκτόξευσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης οδήγησε τους πολίτες στη μαζική καύση ξύλων σε ξυλόσομπες και τζάκια ή χρήση άλλων μορφών, όπως είναι τα συσσωματώματα ή πέλετ.


Αποτέλεσμα της μεγάλης στροφής στον παραδοσιακό τρόπο θέρμανσης είναι τα ποσοστά αιθανόλης στην ατμόσφαιρα, κυρίως μεγάλων αστικών κέντρων, να έχουν αυξηθεί ραγδαία. Ωστόσο, μπορεί η μυρωδιά του ξύλου που καίγεται να ξυπνά μνήμες από τις παιδικές μας εποχές, όμως η καύση του κρύβει αρωματικούς υδρογονάνθρακες, που είναι άκρως επικίνδυνοι για την υγεία. Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση στην Αθήνα και άλλες πόλεις έχει ξεφύγει και δε θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξει κανείς πως έχουν μετατραπεί σε θαλάμους αερίων από την αιθαλομίχλη. Οι ειδικοί εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους και προειδοποιούν πως η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει αφόρητη εάν συνδυαστεί με πολύ χαμηλή θερμοκρασία, άπνοια και βραδινή ξαστεριά, που δημιουργεί το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής και εμποδίζει τους ρύπους να φύγουν και να διαλυθούν.

Το πρόβλημα, τέλος, οξύνεται και από το γεγονός ότι οι πολίτες στράφηκαν σε άλλα μέσα θέρμανσης χωρίς καμία ενημέρωση ή κάποιο σχέδιο από το κράτος. Έτσι, ενώ το περιβάλλον σε αστικά κέντρα ως επί το πλείστον, δεν αντέχει τη μαζική επιβάρυνση από ρύπους, επιβαρύνεται, δίχως να έχει επέμβει κανείς.



Η κοπή ξύλων έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον
Την ίδια ώρα οι πολίτες βγαίνουν στο «κυνήγι» καυσόξυλων ακόμη και στα... πάρκα της Αττικής, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον.
 
Σύμφωνα με την Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, παράνομη κοπή δέντρων παρατηρείται τόσο στον Υμηττό και την Πάρνηθα όσο και σε αστικές περιοχές, όπως στο πάρκο του Αγίου Φιλίππου στη Νίκαια ή το Διομήδειο Βοτανικό Κήπο στην Ιερά Οδό.
 
Δεν είναι λίγες πλέον οι περιπτώσεις Αθηναίων που καίνε ό,τι βρουν με αποτέλεσμα τα τζάκια τους να λειτουργούν ως εστίες μόλυνσης. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση που παρατηρήθηκε πριν λίγες ημέρες στην περιοχή του Ζωγράφου όπου κάτοικοι της περιοχής παραπονέθηκαν στην αστυνομία όταν γείτονάς έκαιγε σε σόμπα κάποια παλιά κουφώματα που είχε μαζέψει από τα σκουπίδια και η καύση των οποίων προκαλούσε αφόρητη δυσωδία λόγω των χρωστικών ουσιών που ήταν βαμμένα τα ξύλα.
 
Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις δεν είναι λίγοι αυτοί που ρίχνουν σε τζάκια και σόμπες ξύλα που θεωρούνται ακατάλληλα για καύση επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα που τα βράδια μυρίζει… χωριό.
 
ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου