Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Εκτός περικοπών οι πολιτικοί...

Απέφυγαν, σύμφωνα με τον «Τύπο της Κυριακής», τη μέγκενη των περικοπών οι συντάξεις των βουλευτών και των τοπικών αρχόντων, καθώς η σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νόμο 4093/12 και προβλέπει την περικοπή των συντάξεών τους κατά 20% ή 30% δεν εφαρμόστηκε στις 31 Ιανουαρίου και μάλιστα δεν θα εφαρμοστεί ούτε στο τέλος Φεβρουαρίου!

Δεν είναι όμως η μόνη «ιδιότυπη ασυλία» που φαίνεται ότι εξασφάλισαν, έστω και προσωρινά, οι βετεράνοι της πολιτικής και οι τοπικοί μας άρχοντες, καθώς οι μειώσεις όταν γίνουν (λέγεται για το τέλος Μαρτίου) θα υπολογιστούν διαφορετικά από τις μειώσεις που έγιναν στους υπόλοιπους δύο και πλέον εκατομμύρια συνταξιούχους της χώρας!


Οι συντάξεις των πρώην βουλευτών, των πρώην δημάρχων, νομαρχών και κοινοταρχών, ενώ θα έπρεπε να είναι πρώτες από τις οποίες θα ξεκινούσαν οι μειώσεις του τρίτου μνημονίου, εντούτοις «ως δια μαγείας» θα κοπούν τελευταίες καθώς, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Τύπος της Κυριακής», οι μειώσεις προγραμματίζονται να γίνουν –εκτός απροόπτου- στο τέλος Μαρτίου και μάλιστα με «λογιστικά κόλπα» που θα περιορίζουν τα τελικά ποσά των περικοπών.

Η διάταξη που αναφέρεται στην παράγραφο «Θ» του ενός και μόνου άρθρου του νόμου 4093/12 και η οποία δεν έχει εφαρμοστεί, προβλέπει ότι οι καταβαλλόμενες κατά την 1η Ιανουαρίου 2013 κανονιζόμενες συντάξεις των βουλευτών και των αιρετών οργάνων των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, που λαμβάνουν και δεύτερη κύρια σύνταξη από οποιαδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο, μειώνονται κατά 20%. Το ποσοστό μείωσης ορίζεται στο 30% εάν τα ανωτέρω πρόσωπα λαμβάνουν και τρίτη σύνταξη συμπεριλαμβανομένης και της βουλευτικής ή της χορηγίας.

Η διάταξη λέει ότι ένας πρώην δήμαρχος ή βουλευτής που παίρνει δύο συντάξεις, μια βουλευτική έστω 3.000 ευρώ και μία εξ επαγγέλματος (γιατρού, δικηγόρου, μηχανικού κ.α.) έστω 1.800 ευρώ, η βουλευτική ή δημαρχιακή σύνταξη θα κοπεί κατά 20% και θα πέσει στα 2.400 ευρώ. Αν τώρα υπάρχουν συνολικά τρεις κύριες συντάξεις, τότε η βουλευτική κόβεται κατά 30% και από 3.000 ευρώ θα έπρεπε να πέσει στα 2.100 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Η μείωση αυτή λοιπόν δεν έγινε στις 31 Ιανουαρίου που πληρώθηκαν οι κομμένες συντάξεις Φεβρουαρίου σε όλους τους λοιπούς συνταξιούχους και δεν θα γίνει στη σύνταξη του Μαρτίου, αλλά προγραμματίζεται πλέον να γίνει στη σύνταξη Απριλίου, που θα πληρωθεί στο τέλος Μαρτίου! Και δεν είναι μόνο αυτό, καθώς από τη στιγμή που δεν έγινε η μείωση κατά 20% ή 30% στη βουλευτική σύνταξη εφόσον υπάρχουν δύο ή τρεις κύριες συντάξεις, δεν μπορεί να γίνουν ούτε οι άλλες μειώσεις, δηλαδή πάει πίσω και η μείωση του ΛΑΦΚΑ, όπως και η νέα μείωση κατά 5-20%, καθώς, όπως προβλέπει η διάταξη, οι επόμενες μειώσεις του Μνημονίου θα υπολογιστούν αφού πρώτα γίνει η περικοπή 20% ή 30%!

Την ώρα λοιπόν, γράφει το δημοσίευμα, που υπουργοί της κυβέρνησης επιδεικνύουν ιδιαίτερη, αν όχι και μοναδική σπουδή και εμμονή για το πως θα καμουφλάρουν τους νέους φόρους –και ίσως τα επόμενα μέτρα- και τη στιγμή που τα δύο και πλέον εκατομμύρια συνταξιούχων της χώρας ακόμα προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ των ποσών που πληρώθηκαν στις 31 Ιανουαρίου, αποκαλύπτεται ότι ένα τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, και μάλιστα προερχόμενο από την πολιτική, βρίσκεται εκτός περικοπών!

ΠΗΓΗ: Τύπος της Κυριακής  ΚΑΙ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου