Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Φόβος για ύποπτο σχέδιο δήμευσης περιουσιών

Φόβος για ύποπτο σχέδιο δήμευσης περιουσιών
Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου από το  newsbomb

Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία ανοικτής δημοσκόπησης που έκανε το “Newsbomb.gr” με τη συμμετοχή 6.500 μοναδικών χρηστών  
Φόβο στην κοινή γνώμη προκαλούν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τη φορολόγηση ακινήτων. Αυτό φαίνεται από την τελευταία ανοικτή δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το “Newsbomb.gr” με τη συμμετοχή σχεδόν 6.500 μοναδικών χρηστών και προφανώς θα πρέπει να απασχολήσει τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και το επιτελείο του.

Η δημοσκόπηση είχε το εξής απλό ερώτημα: «Η φορολόγηση ακινήτων φαίνεται να αποτελεί το μοναδικό πεδίο αναζήτησης εσόδων για τα δημόσια ταμεία, όπως δείχνει η επιμονή της κυβέρνησης. Ποια είναι η άποψή σας;».
Από τις τέσσερις εναλλακτικές επιλογές, η συντριπτική πλειοψηφία των μεμονομένων χρηστών που συμμετείχαν στην ανοικτή δημοσκόπηση ψήφισαν ότι πρόκειται για σχέδιο δήμευσης περιουσιών και εξαθλίωσης του λαού. Από τους 6.468 αναγνώστες, με αυτήν την απάντηση συμφώνησαν οι 4.805 δηλαδή το 74,29%!
Ένα ισχυρό ποσοστό που αντιστοιχεί στο 11,81% επί του συνόλου θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις μόνο για τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες. Πρόκειται για 769 αναγνώστες. Αυτή η άποψη έρχεται να επιβεβαιώσει όσους υποστηρίζουν συγκεκριμένη πολιτική έναντι των ακινήτων και των ιδιοκτησιών ώστε να προστατευθούν οι περιουσίες των πολιτών. Για τις άγνωστες επιπτώσεις της φορολογίας στα ακίνητα έχει αρθρογραφήσει σχετικώς ο πρώην υπουργός κ. Πέτρος Δούκας.
Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν το ένα δέκατο απ’ όσους συμμετείχαν στη δημοσκόπηση επέλεξαν την απάντηση που λέει ότι η τακτική της κυβέρνησης προσβάλλει μη ανεκτά το συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Οι 646 μεμονομένοι χρήστες, που εκπροσωπούν ποσοστό 9,99% επί όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, προφανώς συμφωνούν με τις επισημάνσεις που έκανε η δικηγόρος και εκδότης του «Δελτίου Φορολογικής Νομοθεσίας» κ. Ασπασία Μάλλιου μέσω του “Newsbomb.gr” για τους κινδύνους από τη φορολόγηση των ακινήτων.
Ένα πολύ μικρό ποσοστό 3,91% που αντιστοιχεί σε 253 μεμονωμένους χρήστες υποστηρίζει πως η επιμονή της κυβέρνησης έγκειται στο γεγονός πως πρόκειται για δέσμευση της χώρας έναντι των δανειστών βάσει του Μνημονίου.

Τα σενάρια που εξετάζονται

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων θα επιβληθεί σε αστικά ακίνητα -δηλαδή κατοικίες, οικόπεδα εντός σχεδίου, επαγγελματική στέγη, υπόγειους χώρους σταθμεύσεως, αποθήκες- με το εξής σκεπτικό:
  • Aφορολόγητο όριο: 50.000 ευρώ
  • Φορολογική κλίμακα: 8-10 φορολογικά κλιμάκια με συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,1% για το τμήμα της περιουσίας από 50.001 έως 100.000 ευρώ, 0,2% για το τμήμα της περιουσίας από 100.001 έως 200.000 ευρώ, 0,3% για περιουσία από 200.000 έως 400.000 ευρώ. Oι συντελεστές θα φθάνουν το 1,5% έως 2% για ακίνητα άνω των 3 εκατ. ευρώ.
  • Eιδική μέριμνα με έκπτωση φόρου για τους ανέργους.
Όσον αφορά στα αγροτεμάχια η κυβέρνηση μελετά το διαχωρισμό τους σε μη αγροτικά και αγροτικά:
  • Για τα αγροτικά θα επιβάλλεται φόρος από το πρώτο ευρώ. O φόρος θα υπολογίζεται με ξεχωριστή φορολογική κλίμακα και με συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,1%.
  • Για τα μη αγροτικά θα καθιερωθεί ειδικό αφορολόγητο όριο 20.000 – 30.000 ευρώ. Tο υπόλοιπο τμήμα της περιουσίας θα φορολογείται με βάση κλίμακα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου