Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΟΖ Ο "Παπανικολής" (S120) εναντίον του 6ου Στόλου - Σε ρόλο "κυνηγού" των αμερικανικών πλοίων

Αντιμέτωπο με πλοία του 6ου αμερικανικού Στόλου θα βρεθεί το νεότευκτο υποβρύχιο του ΠΝ Type 214 Παπανικολής (S120) στην άσκηση Noble Dina όπου ο Παπανικολής θα δοκιμάσει τις δυνατότητές του απέναντι στα πλέον προηγμένα ανθυποβρυχιακά συστήματα, των αμερικανικών πλοίων.Σε  Πρώτη φάση θα αντιμετωπίσει» το αντιτορπιλικό USS Gravely το οποίο είναι ανοιχτά του Καστελόριζου.
Είναι η πρώτη μεγάλη άσκηση που θα δοκιμάσει τις δυνατότητές του ο Παπανικολής, και έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιος θα βγει νικητής: Ο Παπανικολής ο οποίος παίζει το ρόλο του επιτιθέμενου ή τα αμερικανικά πλοία του 6ου Στόλου.
Ανοιχτά του Καστελόριζου βρίσκονται το νεότευκτο αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Gravely, εξοπλισμένο με το αντιπυραυλικό σύστημα Aegis, ενώ στις Ισραηλινές δυνάμεις που συμμετέχουν στην άσκηση Noble Dina συμπεριλαμβάνεται και μία ομάδα της ελίτ των ισραηλινών κομάντος, η διαβόητη Shayetet 13.

Συνολικά στην άσκηση θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς, το υποβρύχιο «Παπανικολής», η φρεγάτα «Σπέτσες» με το ελικόπτερο της και 4 αεροσκάφη F-16 block 52 plus από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Κρήτης θα είναι οι δυνάμεις που θα λάβουν μέρος στη Noble Dina, και θα είναι η πρώτη φορά που ο Παπανικολής θα επιχειρήσει στην "δυνητική" ΑΟΖ. H άσκηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού θα ολοκληρωθεί στις 21 Μαρτίου
  
Η περιοχή δράσης των ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ είναι η ελληνική δυνητική ΑΟΖ, όπως και η ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ. Υπάρχουν άλλωστε πληροφορίες που θέλουν την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ να προχωρούν το επόμενο διάστημα σε «ενιαία δράση επιτήρησης» κόντρα στις απειλές της Τουρκίας. Έχουν και τη στήριξη των ΗΠΑ;
Βασικό ρόλο, όπως είναι αναμενόμενο, θα έχει το αντιτορπιλικό του Αμερικανικού Ναυτικού Gravely, που φέρει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Aegis. Ως νεότευκτο, πρόσφατα ανέλαβε υπηρεσία στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο να εξασφαλίσει την αντιπυραυλική άμυνα στην περιοχή του 6ου Στόλου. Έδρα του είναι η βάση του Ναυτικού στο Νόρφολκ (πολιτεία Βιρτζίνια). Το Gravely θα συνεπικουρείται από ένα βοηθητικό πλοίο, ενώ η συμμετοχή των ΗΠΑ στην Noble Dina περιλαμβάνει επίσης ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3C.
Από πλευράς Ισραήλ, συμμετέχουν 3 κορβέτες, 1 υποβρύχιο, 1 C-130 με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και 1 αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας. Ξεχωρίζει ωστόσο η συμμετοχή κομάντος της Shayetet 13, με δύο ταχύπλοα, η οποία θα αναλάβει δράσει κατά πληροφορίες όσον αφορά στη νηοψία «εχθρικού» σκάφους.
Η Shayetet 13 είναι η ελίτ των κομάντος του Ισραηλινού Ναυτικού, και θεωρείται μία από τις πρώτιστες Ειδικές Δυνάμεις των Δυνάμεων Άμυνας της χώρας μαζί με τις Sayeret Matkal και Shaldag Unit. Ειδικεύεται σε επιχειρήσεις εισβολής και σε ξηρά και από θαλάσσης, αντιτρομοκρατίας, σαμποτάζ, επιχειρήσεις διάσωσης και επιβίβασης. Πήρε μέρος στην επιχείρηση Spring of Youth το 1973, κατά την οποία ισραηλινές ειδικές δυνάμεις έκαναν επιδρομή στη Βηρυτό και σκότωσαν πολλά μέλη του Μαύρου Σεπτέμβρη, της ομάδας που πραγματοποίησε τη «Σφαγή του Μονάχου», σκοτώνοντας Ισραηλινούς αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972.
  
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr



ΠΗΓΗ defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου