Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Ενέργειες για αντικατάσταση του Ντάουνερ

Tης Κατερίνας  Ηλιάδη
Από το alithia.com.cy

Μπορεί η κυβέρνηση να αποφεύγει να σχολιάσει την απαίτηση όλου του πολιτικού κόσμου (κάποιοι δεν έχουν εκφραστεί δημοσίως ακόμα) για αντικατάσταση του Αλεξάντερ Ντάουνερ, Ειδικού Συμβούλου για το Κυπριακό του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, ωστόσο στο παρασκήνιο γίνονται καλά μελετημένες και στοχευμένες ενέργειες, ώστε να τελειώσει ο ρόλος του κ. Ντάουνερ στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, το συντομότερο δυνατόν. Ενόψει των προετοιμασιών της νέας διαδικασίας για το Κυπριακό, που υπολογίζεται να αρχίσει το ερχόμενο φθινόπωρο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης και συνεργάτες του, με προσεκτικές κινήσεις προσπαθούν να πείσουν τους ξένους ενδιαφερόμενους (μεγάλους παίκτες) στο κυπριακό πρόβλημα ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ έχει απωλέσει και το τελευταίο ίχνος αξιοπιστίας που είχε ανάμεσα στον πολιτικό κόσμο, αλλά και στην ελληνοκυπριακή κοινωνία.
Αυτό το τελευταίο θεωρείται ύψιστης σημασίας, διότι ακόμα και αν εξευρεθεί μια υποφερτή λύση στο Κυπριακό, θα πρέπει να την εγκρίνει ο κόσμος, ο οποίος σήμερα βλέπει με μεγάλη καχυποψία τις κινήσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ.
Έτσι, παρόλο που επισήμως η κυβέρνηση δεν θέτει θέμα Ντάουνερ, εντούτοις γίνονται σκέψεις ότι ο εν λόγω Ειδικός Σύμβουλος του Μπαν Κι Μουν, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του στο θέμα των διαπραγματεύσεων και θα ήταν προτιμότερο –και προς το συμφέρον της διαδικασίας επίλυσης του προβλήματος- να αποχωρήσει. Δεδομένης της γνωστής προεκλογικής δέσμευσης Αναστασιάδη, για εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία για λύση του κυπριακού προβλήματος, διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν στην «Αλήθεια» ότι μια εξέλιξη που μπορεί να παντρεύει τα δύο, είναι όπως υπάρξει αντικατάσταση του Αλεξάντερ Ντάουνερ από Ευρωπαίο Αξιωματούχο, στο πνεύμα της λεγόμενης «Φόρμουλα Μορατίνος [Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, Ισπανός υπουργός Εξωτερικών κατά την Ισπανική Προεδρία της ΕΕ (2010)]», την οποία είχε αποδεκτεί ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, αλλά την είχε απορρίψει ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου