Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Πνίγηκαν στο αίμα Αλεξάνδρεια και τη Νασρ Αίγυπτος: Στα πρόθυρα εμφυλίου και πάλι η χώρα

Για 120 νεκρούς μιλά η Μουσουλμανική Αδελφότητα – 92 νεκροί και 649 τραυματίες ο απολογισμός του υπουργείου Υγείας – Εκπνέει το τελεσίγραφο του στρατού – Στη φυλακή που κρατείται ο Μουμπάρακ θα μεταφερθεί ο Μόρσι.

Δραματικές διαστάσεις παίρνει η κατάσταση στην Αίγυπτο καθώς όσο περνάει η ώρα ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις της αστυνομίας με οπαδούς του έκπτωτου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι κυρίως στην Αλεξάνδρεια και τη Νασρ.


Η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάνει λόγο για 120 νεκρούς, με το υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει το μεσημέρι του Σαββάτου ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 92 και οι τραυματίες σε 649.

Γιατρός σε υπαίθριο νοσοκομείο κάνει λόγο, σύμφωνα με το BBC, ότι ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 1.000.

«Δεν πυροβολούν για να τραυματίσουν, πυροβολούν για να σκοτώσουν» δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της Αδελφότητας, Γκεχάντ Ελ-Χαντάτ, προσθέτοντας ότι διαδηλωτές χτυπήθηκαν στο κεφάλι και το στήθος. Επίκεντρο των επεισοδίων αυτή την ώρα είναι η περιοχή γύρω από το τζαμί του Ραμπάτ αλ Ανταγουίγια με τον ανταποκριτή του BBC να κάνει λόγο για ποτάμια με αίμα στους δρόμους

Τα πιο σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί του Σαββάτου στην πόλη Νασρ όπου υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών. «Η κατάσταση είναι χαοτική. Υπάρχει παντού αίμα», ανέφεραν στο AlJazeera αυτόπτες μάρτυρες.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Αιγύπτου επέρριψε στους ισλαμιστές την ευθύνη για τα επεισόδια και διέψευσε ότι η αστυνομία έκανε χρήση πραγματικών πυρών εναντίον τους. «Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι απέρριψαν κάθε ενδεχόμενο η ημέρα να εξελιχθεί ειρηνικά και επιδίωξαν να καταστρέψουν κρατικές εγκαταστάσεις, ιδίως στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Χάνι Αμπντελατίφ, αναφερόμενος στις χθεσινές διαδηλώσεις.

Το μεσημέρι του Σαββάτου μεταδόθηκε, επίσης, η πληροφορία ότι ο Μόρσι, η σύλληψη του οποίου αποτέλεσε τη σπίθα που άναψε το φυτίλι για τον νέο γύρο των αιματηρών επεισοδίων, αναμένεται να μεταφερθεί στην ίδια φυλακή με αυτή που κρατείται ο Χόσνι Μουμπάρακ.




Την ίδια ώρα εκπνέει σήμερα το τελεσίγραφο που έχει στείλει ο Στρατός για να τερματιστούν οι διαδηλώσεις υπέρ του Μόρσι που πραγματοποιούνται στη σκιά της σύλληψης του έκπτωτου προέδρου για συνεργασία με τη Χαμάς το 2011. Δείγμα των προθέσεων του νέου καθεστώτος της Αιγύπτου έδωσε ο υπουργός Εσωτερκών της χώρας, Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, που δήλωσε ότι οι «οι καθιστικές διαδηλώσεις στο Κάιρο από τους υποστηρικτές του Μόρσι θα λάβουν τέλος σύντομα και με νόμιμο τρόπο».




Από την πλευρά της όμως η Μουσουλμανική Αδελφότητα απορρίπτει το τελεσίγραφο συμμετοχής στον οδικό χάρτη του στρατού για τη διενέργεια εκλογών και καλεί σε νέες διαδηλώσεις σήμερα και αύριο.

Υπενθυμίζεται ότι άλλοι επτά από τους νεκρούς καταγράφηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στην Αλεξάνδρεια  κατά τη διάρκεια συγκρούσεων οπαδών και αντιπάλων του Μόρσι.







ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου