Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Ο «Μεγάλος Αδελφός» που... έφαγε τον Γιούνκερ


Από τους 475.000 κατοίκους του Λουξεμβούργου, η μυστική υπηρεσία του Λουξεμβούργου έχει φακελώσει τους 300.000

Οι πρακτικές της περίφημης Στάζι, που αποτυπώθηκαν στην ταινία «Οι ζωές των άλλων», με θέμα τις παρακολουθήσεις πολιτών, ωχριούν μπροστά στις αποκαλύψεις για τη δράση των μυστικών υπηρεσιών του Λουξεμβούργου. Η SREL εισέβαλε στα παγκόσμια ΜΜΕ για να κερδίσει τα δικά της πέντε λεπτά δημοσιότητας, που στοίχισαν, όμως, στον κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την καρέκλα του. Γιατί σχεδόν όλοι οι υπήκοοί του παρακολουθούνταν από τους πράκτορές  της.


Ο «Μεγάλος Αδελφός» στο Λουξεμβούργο «έφαγε» τον Γιούνκερ ανοίγοντας τον δρόμο για την πολιτική αποκαθήλωση ενός πολιτικού με περγαμηνές. Τριάντα χρόνια έδινε δυναμικά το «παρών» στην πολιτική σκηνή της χώρας του, τώρα, όμως, χρεώθηκε τα κακώς κείμενα των μυστικών υπηρεσιών, για τα οποία, όμως, έφερε ευθύνη. Υπέβαλε παραίτηση ιδρωμένος από τη ζέστη και όχι από το άγχος όπως διευκρίνισε και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

Από τους 475.000 κατοίκους του Λουξεμβούργου, η SREL έχει φακελώσει τους 300.000, σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών. Με μεθόδους που παραπέμπουν σε ταινίες του κινηματογραφικού πράκτορα Τζέιμς Μποντ, οι πράκτορες της SREL παρακολουθούσαν υψηλόβαθμους πολιτικούς αξιωματούχους, δικαστικούς, ακόμα και τον αρχηγό του κράτους, τον Μεγάλο Δούκα Ανρί. Ο κατάλογος με τα θύματά τους δεν σταματά εκεί. Ρώσοι ολιγάρχες αλλά και Ισπανοί πράκτορες βρέθηκαν στο στόχαστρο των πρακτόρων της SREL με τις ευλογίες του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, κ. Μάρκο Μιλ.

Το κατασκοπευτικό σκάνδαλο στο Λουξεμβούργο είδε το φως της δημοσιότητας από την τοπική εφημερίδα «Letzebuerger Land». Τα στοιχεία που αποκάλυπτε το σχετικό δημοσίευμα ήταν αρκετά για να διαταχθεί κοινοβουλευτική έρευνα για την υπόθεση. Από το 2003 έως το 2009, η SREL υπέκλεπτε παράνομα τηλεφωνικές συνομιλίες. Εκατόν εξήντα πολίτες του Λουξεμβούργου πιστεύουν ότι έχουν πέσει θύματα υποκλοπών και έχουν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να δικαιωθούν. Από το 2007 έως το 2009 οι πράκτορες της SREL έχουν πραγματοποιήσει έξι με επτά παράνομες παρακολουθήσεις υψηλόβαθμων κρατικών στελεχών. Μία από αυτές μάλιστα ήταν οικονομικού περιεχομένου.

Το 2007 η SREL οργάνωσε μία αποστολή στο Ιράκ με τον τότε υπουργό Οικονομίας κ. Ζανό Κροκέ (σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος της Arcelor Mittal). Οι μυστικές υπηρεσίες είχαν προσκαλέσει πολιτικούς και ιδιωτικές εταιρείες για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.



Το έργο του «Μεγάλου Αδελφού» στο Λουξεμβούργο

Ο «Μεγάλος Αδελφός» του Λουξεμβούργου δρούσε ως εξής: εξήντα πράκτορες της SREL, κατόπιν εντολής του πρώην διευθυντή της, κ. Μιλ, παρακολουθούσαν παράνομα τηλεφωνικές συνομιλίες πολιτικών, επιχειρηματιών, του πρωθυπουργού κ. Γιούνκερ, αλλά και του αρχηγού κράτους, του Μεγάλου Δούκα Ανρί.


Χρησιμοποιώντας ρολόγια με ενσωματωμένη κάμερα, βάζοντας κοριούς σε τηλέφωνα, σταθερά και κινητά, αλλά και σε υπολογιστές, και τοποθετώντας κρυφές κάμερες, η SREL ενημερωνόταν για τις κινήσεις του Μέγα Δούκα Ανρί και τις φερόμενες «στενές σχέσεις» του με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες MI6.

Επιπλέον, χρησιμοποιούσαν παράνομες μεθόδους για τον εντοπισμό μεγάλων κεφαλαίων, αφού είχαν πρόσβαση ακόμα και στα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών. Εκτός από τις παράνομες υποκλοπές, γινόταν και παράνομη αγοραπωλησία πολυτελών αυτοκινήτων για ιδιωτική χρήση, με αντάλλαγμα την πρόσβαση σε απόρρητα προσωπικά δεδομένα αξιωματούχων. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Λουξεμβούργου, wort.lu, ο γενικός εισαγγελέας κ. Ρόμπερτ Μπίβερ είχε πέσει και αυτός θύμα των παρακολουθήσεων.

Η SRELL παρακολουθούσε από τον Μάιο του 1984 έως τον Μάρτιο του 1986 τον διοικητή της Στρατονομίας σε σχέση με την υπόθεση των βομβιστικών υποθέσεων στα μέσα της δεκαετίας του ’80 (το λεγόμενο Bommeleer).

Οι απανωτές αποκαλύψεις για τις μυστικές παρακολουθήσεις πολιτών και υψηλόβαθμων στελεχών έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη του λαού του Λουξεμβούργου στους θεσμούς της χώρας αλλά και στην κυβέρνηση που εξετέθη ανεπανόρθωτα. Είτε ήταν στις προτεραιότητες του πρωθυπουργού της είτε όχι. Στην περίπτωση του κ. Γιούνκερ,  ήταν ο άνθρωπος που έφερε την ευθύνη για τις μυστικές υπηρεσίες του Λουξεμβούργου.


Οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου SREL

Oταν ξέσπασε το σκάνδαλο, το Κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου δημιούργησε μία εξεταστική επιτροπή για τις παράνομες δραστηριότητες της SREL από 13 βουλευτές. Το πόρισμά της ξεσκέπασε τους βασικούς πρωταγωνιστές του κατασκοπευτικού σκανδάλου.

Μάρκο Μιλ - πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών (SREL)



Ο κ. Μιλ ανέλαβε τα ηνία της SREL το 2008. Αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο, αποχώρησε αναλαμβάνοντας υπεύθυνος ασφαλείας της Siemens στη Γερμανία. Ηταν ο άνθρωπος που έδωσε την εντολή για την παρακολούθηση του κ. Γιούνκερ.

Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι αφότου η εφημερίδα του Λουξεμβούργου ξεσκέπασε τις παρανομίες της SREL, ο ίδιος παρέμεινε στο πόστο του. Ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ, όταν ενημερώθηκε από τον κ. Μιλ ότι είχε πέσει θύμα κατασκοπείας, στην αρχή εκνευρίστηκε, στη συνέχεια, όμως, δεν του πείραξε ούτε μία… τρίχα, γιατί, όπως δήλωσε στην εξεταστική επιτροπή του κοινοβουλίου όταν κλήθηκε να καταθέσει, δεν ήθελε να αμαυρώσει την εικόνα της SREL σε άλλες μυστικές υπηρεσίες. Οταν το σκάνδαλο άρχισε να λαμβάνει διαστάσεις, αποχώρησε από τη θέση του και... προήχθη σε επικεφαλής ασφαλείας της Siemens στη χώρα της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ.

Ο οδηγός και σωματοφύλακας του Γιούνκερ, Ροζέ Μαντέ

Ο κ. Ροζέ Μαντέ ήταν ο επί 20 χρόνια οδηγός και σωματοφύλακας του μακροβιότερου δημοκρατικά εκλεγμένου Ευρωπαίου ηγέτη. Ο κ. Γιούνκερ είχε δει μάλλον και άλλα προσόντα στον οδηγό του, τον οποίο και προώθησε... στις μυστικές υπηρεσίες. Το 2007 ο πράκτορας Μαντέ και ένας άλλος συνάδελφός του, ο κ. Αντρέ Κεμέλ, χωρίς να έχουν την εξουσιοδότηση από την υπηρεσία τους, είχαν προσεγγίσει το περιβάλλον ενός Ισπανού πράκτορα που είχε βρει ασφαλές καταφύγιο στο Λουξεμβούργο επειδή είχε βάλει στην τσέπη του 10 εκατ. δολάρια από την περιουσία του Ρώσου ολιγάρχη Αλεξάντρ Λεμπέντεφ.

Μέγας Δούκας Ανρί





Ο Μεγάλος Δούκας Ανρί βρίσκεται στον θρόνο του Λουξεμβούργου από το 2000. Τα τελευταία χρόνια, πράκτορες της SREL κατέγραφαν τις κινήσεις και τις συνομιλίες του με δική τους πρωτοβουλία. Η κυβέρνηση της χώρας είχε πλήρη μεσάνυχτα για τις παράνομες παρακολουθήσεις της υπηρεσίας, οι οποίες αποκάλυπταν τις διασυνδέσεις του Μεγάλου Δούκα Ανρί με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Η εξεταστική επιτροπή αποκάλυψε και μία άλλη συζήτηση μεταξύ του Μεγάλου Δούκα και του κ. Γιούνκερ , την οποία είχε ηχογραφήσει κάποιος μέσα από τη SREL. Με αυτήν την παράνομη τηλεφωνική παρακολούθηση αποδεικνύεται ότι η SREL έχει κάνει τουλάχιστον επτά υποκλοπές ανώτατων στελεχών του κράτους από το 2007 έως το 2009.

Πάτρικ Χέικ



Τα τελευταία τρία χρόνια έχει αναλάβει την κάθαρση των μυστικών υπηρεσιών του Λουξεμβούργου. Με βάση το πόρισμα της κοινοβουλευτικής επιτροπής που συστάθηκε για να ρίξει φως στο σκάνδαλο, ο κ. Πάτρικ Χέικ έχει δεσμευτεί ότι θα εξυγιάνει την υπηρεσία. Ο δρόμος του δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς υπήρξαν πολλές παρατυπίες στον τρόπο δράσης των πρακτόρων. Ο ίδιος ήταν αυτός που αποκάλυψε στην κοινοβουλευτική επιτροπή ότι έξι με επτά τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που υπεκλάπησαν μεταξύ των ετών 2007-2009, έγιναν χωρίς έγκριση. Από τις παράνομες αυτές παρακολουθήσεις, οι δύο αφορούν πολίτες του Λουξεμβούργου.

Αντρέ Κεμέρ

Ο κ. Αντρέ Κεμέρ έχει πλέον... συνταξιοδοτηθεί. Από το 2004 έως το 2008 ήταν επικεφαλής του αντιτρομοκρατικού τμήματος της SREL. Ο κ. Κεμέλ είχε δώσει ένα ρολόι-κάμερα στον κ. Μιλ για να ηχογραφήσει τη συνομιλία του με τον κ. Γιούνκερ, όταν ο ίδιος ήταν επικεφαλής του Eurogroup.

«Ο Μέγας Δούκας Ανρί διατηρεί επαφές με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες», φέρεται να είπε ο κ. Mιλ στον κ. Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους που ηχογραφήθηκε. «Οταν επέστρεψε από τη συνάντηση ο Κεμέρ μού έδωσε το ρολόι και ζήτησε να γράψουμε τη συνομιλία σε ένα CD και να του το δώσουμε». Ο ίδιος βέβαια παραδέχτηκε ότι ο κ. Μιλ του ζήτησε ένα ρολόι που να καταγράφει συνομιλίες.

Δώδεκα μήνες αργότερα ο κ. Κεμέρ δεν δίστασε να αποκαλύψει στον κ. Γιούνκερ ότι είχε πέσει θύμα παρακολούθησης.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου