Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Αλληλεγγύη και συνεργασία Ελλάδας – Ιταλίας

Αλληλεγγύη και συνεργασία Ελλάδας – Ιταλίας
-Σαμαράς: Τεράστια επιτυχία ο TAPγια Ελλάδα και Ιταλία - Λέτα: Η Ευρώπη εδώ γεννήθηκε και η Ευρώπη εδώ θα αναγεννηθεί», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός
Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, η ανεργία που συνεχώς αυξάνεται, η λαθρομετανάστευση και τα ενεργειακά βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Α. Σαμαρά με τον Ιταλό ομόλογό του Ενρίκο Λέτα.
Ο κ. Σαμαράς καλωσορίζοντας τον Ιταλό πρωθυπουργό επεσήμανε τις πολλές δυνατότητες συνεργασίας που έχουν οι δύο χώρες.

«Η Ελλάδα παραμένει σταθερά στο δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «έρχεται η ώρα της Ανάπτυξης που συνεπάγεται καταπολέμηση της ανεργίας».
«Η Ελλάδα και η Ιταλία, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη έχουν ανάγκη από μια πολιτική που συνδυάζει τις μεταρρυθμίσεις και την εξάλειψη των ελλειμμάτων με την ανάπτυξη» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.
«Η ύφεση επιτείνει προβλήματα που πρέπει να λύσουμε και δυσκολεύει τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρώσουμε», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, προανήγγειλε ελληνοϊταλική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως για την Ελλάδα αποτελεί προτεραιότητα η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, υποστηρίζοντας πως τα πρωτογενή πλεονάσματα θα μας δώσουν ευελιξία και θα μας απαλλάξουν από την ανάγκη να ζητάμε κάθε τόσο δανεικά.
Για τον ιταλό πρωθυπουργό είπε πως αναβαθμίζει τον ρόλο της Ιταλίας στις ευρωπαϊκές αποφάσεις.
Από την πλευρά του ο Ενρίκο Λέτα υπογράμμισε πως η Ιταλία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, αν και παραδέχτηκε πως η Ευρώπη έκανε λάθη στο ελληνικό ζήτημα.
Όπως δήλωσε, είναι σημαντικό να αποφευχθεί η περαιτέρω κρίση ενώ επεσήμανε ότι οι θυσίες δεν αποτελούν αυτοσκοπό αλλά ένα εργαλείο για να τεθούν τα πράγματα στη θέση τους.
«Το γεγονός ότι η Ελλάδα, βγαίνει από την κρίση, όπως οι πρώτες ενδείξεις μας δείχνουν ότι συμβαίνει ή μπορεί να συμβεί, είναι μια σημαντικότατη είδηση για ολόκληρη την Ευρώπη και είναι σημαντική για την Ιταλία».
Ο ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι προσκάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά στη Ρώμη το φθινόπωρο.
Στο γεύμα εργασίας που ακολουθεί θα παρακαθήσει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος στη συνέχεια θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Λέτα.
.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου