Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Σαμαράς σε Σουλτς: Χωρίς προηγούμενο η κρίση στην Ελλάδα


Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτησαν για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη - Στηρίζουμε την Ελλάδα στις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει, δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος - Επίκεινται συναντήσεις με Ρομπάι και ΜπαρόζοΤη θέση ότι το μέλλον είναι η ανταγωνιστικότητα, η αλληλεγγύη και η ανάπτυξη εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς στις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, με τον οποίο άνοιξε, σήμερα, των κύκλο των επαφών του με Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, κατά το α' εξάμηνο του 2014, θα υπάρξει στενή συνεργασία με το Ευρωκοινοβούλιο, αναγνώρισε τον προσανατολισμό του κ. Σουλτς στην ανάπτυξη και έκανε λόγο για μια άνευ προηγουμένου κρίση στην Ελλάδα.

Από τη μεριά του, ο κ. Σουλτς είπε ότι είχε μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Σαμαρά για την ελληνική προεδρία που έρχεται το 2014 και ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη υποστηρίζει την Ελλάδα, που αντιμετωπίζει οικονομικές προκλήσεις.

Επισήμανε ακόμη τη σημασία του γεγονότος ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ για την Ελλάδα ενώ στάθηκε και στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από τη χώρα μας.

Τι ζητά ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες

Πολιτική στήριξη από τις Βρυξέλλες αναζητά ο πρωθυπουργός, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στην έδρα της ΕΕ για συναντήσεις με τους κ.κ. Μπαρόζο, Ρομπάι, Σουλτς.

Από το Μαξίμου λένε ότι το μόνο θέμα στην ατζέντα των συναντήσεων του πρωθυπουργού είναι η προετοιμασία για την προεδρία της ΕΕ που θα έχει η χώρα μας το πρώτο εξάμηνο του 2014. Από το οικονομικό επιτελείο συμπληρώνουν ότι το δημοσιονομικό πρόγραμμα και οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι ζήτημα που άπτεται της Τρόικας και δεν μπορεί να είναι αντικείμενο των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους παράγοντες των Βρυξελλών.

Ωστόσο και μόνο οι θετικές δηλώσεις για την πορεία της χώρας συνιστούν στήριξη στην κυβέρνηση ενώ είναι βέβαιο ότι ο κ. Σαμαράς θα μεταφέρει στους συνομιλητές του την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός, όπως ανέφερε στη χθεσινή του ομιλία στην εκδήλωση της International Herald Tribune, θεωρεί ότι «οι προσεχείς μήνες είναι πολιτικά κρίσιμοι καθώς χρειάζεται χρόνος για να διαχυθεί στην κοινωνία η αίσθηση των επιτευγμάτων της κυβέρνησης». Αυτό το χρόνο ζητά ο πρωθυπουργός και από τον άξονα Βερολίνου-Βρυξελλών έστω και με την αποφυγή δηλώσεων των αξιωματούχων που θολώνουν το όραμά του.

Σε κάθε περίπτωση δε θέλει να ανοίξει συζήτηση περί λήψης νέων μέτρων είτε ως συνέπεια του ελέγχου της Τρόικας που είναι σε εξέλιξη είτε σε συνάρτηση με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού το διάστημα 2014-2016 και την συνολική διευθέτηση του χρέους.

Η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας είναι σε οριακό σημείο καθώς ήδη μία σειρά κλάδοι του δημοσίου τομέα με πρώτους τους εκπαιδευτικούς βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Το Μαξίμου θεωρεί ότι χρειάζεται χρόνος και προσεκτικοί χειρισμοί ώστε να εμπεδωθεί στην κοινωνία το κυβερνητικό αφήγημα ότι επίκειται η έξοδος από την κρίση ότι διαφαίνεται η απαρχή της ανάκαμψης και ότι με το τέλος του τρέχοντος προγράμματος θα λάβει τέλος και η επιτήρηση των δανειστών.

Ο κ. Σαμαράς ήδη επισείει και στο εξωτερικό τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής και ενίσχυσης των δυνάμεων που εκφράζουν ακραίες και λαϊκιστικές θέσεις και επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν την κοινωνική δυσαρέσκεια. To Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβει την ανησυχία του για την άνοδο της Χρυσής Αυγής αλλά παρά τις έντονες δηλώσεις του πρωθυπουργού υπάρχουν στελέχη του όμως ο κ. Βύρων Πολύδωρας, που επιμένουν να μιλούν για συνεννόηση με το ακροδεξιό μόρφωμα. Παράλληλα προβάλλει ότι η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας σε μία ευρύτερη ασταθή περιοχή  και ότι θα πρέπει να βοηθηθεί ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα εντός και εκτός χώρας.

Σημαντικό θεωρεί η κυβέρνηση ότι επανακάμπτει το ρωσικό ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στις ιδιωτικοποιήσεις και συγκεκριμένα στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, στην Τραινοσέ και πιθανόν και στην επανάληψη του διαγωνισμού για την ΔΕΠΑ.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου