Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Πόρισμα για Θανάση: Δεν ξέρουμε πώς έπεσε από το τρόλεϊ


Ο ειδικός πραγματογνώμονας αναφέρεται μόνο στα τεχνικά χαρακτηριστικά του τρόλεϊ και όχι σε ουσιαστικά ζητήματα, όπως ο διαπληκτισμός, το άνοιγμα της πόρτας ή η πτώση - «Απαντώ μόνο σε ό,τι μου ζητήθηκε» απαντά ο πραγματογνώμοναςΠολλά κενά αφήνει το πόρισμα του πραγματογνώμονα για τις συνθήκες θανάτου του 19χρονου Θανάση Καναούτη, ο οποίος έπειτα από διαπληκτισμό με τον ελεγκτή έπεσε από τρόλεϊ που βρισκόταν εν κινήσει και εκτελούσε το δρομολόγιο Ζάππειο-Άγιος Ιερόθεος.


Το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης που διατάχθηκε από την Τροχαία Περιστερίου, παρά τις 100 σελίδες του, δεν έβγαλε κάποιο χρήσιμο συμπέρασμα, καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο τρόπος με τον οποίο άνοιξε η πόρτα του τρόλεϊ θα προκύψει πιθανόν μόνο από καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων».

Ο ειδικός πραγματογνώμονας κάνει λόγο μόνο για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οχήματος και στους τρόπους και τη δύναμη που απαιτείται για να ανοίξει η πόρτα του τρόλεϊ. Ωστόσο, όπως αναφέρουν συγγενείς του άτυχου νεαρού «δεν υπάρχει καμία αναφορά στις κινήσεις του θύματος, του ελεγκτή και των επιβατών και σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ή μετακίνηση στο μοιραίο τρόλεϊ ώστε να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη μέσα στο όχημα που κόστισε την ζωή στον 19χρονο. Αναλώνεται μόνο σε μια τεχνική ανάλυση του οχήματος, χωρίς να συνεκτιμάται κανένα δεδομένο της δικογραφίας. Κι αυτό πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα για τους στόχους της έρευνας που γίνεται για το θανατηφόρο περιστατικό…».

Σύμφωνα με το πόρισμα, η πόρτα του οχήματος μπορεί ν' ανοίξει από τον οδηγό του τρόλεϊ, με χειροκίνητο τρόπο, όπου απαιτείται δύναμη τουλάχιστον 80-85 κιλών ή με το πάτημα του μπουτόν «ειδικών καταστάσεων» που μεταφέρει πίεση 5,3 bar (ατμοσφαιρών). Στο πόρισμα, επιπλέον, δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά στο ζητούμενο, αν δηλαδή ο νεαρός έχασε την ισορροπία του όταν το πόδι του παγιδεύτηκε στην μισόκλειστη πόρτα του τρόλεϊ. Ο πραγματογνώμονας από την άλλη πλευρά επεσήμανε στο «ΒΗΜΑ» ότι «στο πόρισμά μου απαντώ μόνο στα ερωτήματα που μου είχαν τεθεί».

Επιπλέον, η διερεύνηση της υπόθεσης παρουσιάζει γενικότερη στασιμότητα αφού οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Τροχαίας έχουν συγκεντρώσει περίπου οκτώ καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων κι αναμένουν σχετικές εκθέσεις των τεχνικών συμβουλών της οικογένειας του θύματος κ. Παναγιώτη Μαδιά αλλά και του πραγματογνώμονα της ΟΣΣΥ κ. Δημήτρη Λύκου που θα ασχοληθούν με τα τεκταινόμενα μέσα στο μοιραίο τρόλεϊ σε συνδυασμό με τα τεχνικά δεδομένα και την ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την έκθεση των ιατροδικαστών το σώμα του άτυχου 19χρονου είχε ορισμένες εκχυμώσεις στον βραχίονα και «ερυθροειδείς εστίες» στην τραχηλική χώρα. Ο θάνατος του 19χρονου προήλθε από βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση στο πίσω μέρος της κεφαλής του λόγω της πτώσης του από ψηλό σημείο κι εσωτερικής αιμορραγίας που ακολούθησε.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου