Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Ρεσάλτο σε πλοίο με 20.000 (!) λαθραία ΑΚ-47 έκανε η ΜΥΑ/ΛΣ

Φορτίο με χιλιάδες όπλα Καλάσνικοφ  ακινητοποίησε το Λιμενικό Σώμα  σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ρόδου, ύστερα απο έφοδο που πραγματοποίησαν οι ειδικές δυνάμεις του σε φορτηγό πλοίο που κατευθυνόταν προς τα τουρκικά παράλια. 
Σύμφωνα με μια πρώτη και πρόχειρη καταμέτρηση που ΄έγινε στο πλοίο "Nourm" που έπλεε με σημαία Σιέρα Λεόνε αφού εντοπίστηκε το παράνομο φορτίο, βρέθηκαν τουλάχιστον είκοσι χιλιάδες καλάσνικοφ και σφαίρες, ενώ έχουν βρεθεί και εμπορευματοκιβώτια που πιθανόν στο εσωτερικό τους να υπάρχει και μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών.

Το φορτηγό πλοίο, με οχταμελές πλήρωμα, προσπαθούσε να κινηθεί προς τα τουρκικά παράλια για να αποφύγει τον έλεγχο του Λιμενικού.
Αρχικά εντοπίστηκε κοντά στα Ίμια, εχθές το βράδυ και απο τότε οι δυνάμεις του Λ.Σ. το έθεσαν υπο παρακολούθηση θεωρώντας το ύποπτο. Το πλοίο μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία πλωτών του Λιμενικού άρχισε να αλλάζει πορεία κατευθυνόμενο προς τα τουρκικά παράλια, τα πλωτά όμως το σταμάτησαν κοντά στη Σύμη και ακολούθησε έφοδος των ειδικών δυνάμεων του Λ.Σ.
Οιι κομάντος του ΛΣ που έκαναν το ρεσάλτο για να ελέγξουν τα 59 κοντέινερς που μετέφερε το πλοίο, έπειτα από έλεγχο ανακάλυψαν ότι στα 56 από τα 59 κοντέινερς φυλάσσονταν συνολικά 20.000 καλάσνικοφ!
Πρόκειται για ένα από τα πλοία που βρίσκονται στη λίστα με τα ύποπτα πλοία για υποθέσεις λαθρεμπορίου ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το πλοίο είχε ξεκινήσει από την Ουκρανία με προορισμό το Εσκεντερούμ της Τουρκίας.
Το  Nourm  οδηγήθηκε από τη Σύμη στο λιμάνι της Ακαντιάς, με τη συνοδεία πλωτών σκαφών του Λιμεναρχείου Ρόδου. Στο πλοίο ανέβηκαν αξιωματικοί του Λιμεναρχείου και κλιμάκιο των ειδικών αποστολών του Λιμενικού Σώματος ενώ η περιοχή γύρω από το πλοίο στην Ακαντιά έχει αποκλειστεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν αντιφάσεις στην πληροφορία για το λιμάνι προορισμού, καθώς από το σύστημα marin trafik είχε δηλωθεί το λιμάνι Ταρτούς της Συρίας, ενώ από άλλο ηλεκτρονικό σύστημα δηλωνόταν ως προορισμό η Τρίπολη της Λιβύης, ενώ ο πλοίαρχος αρχικά δήλωσε το Εσκεντερούμ της Τουρκίας.
Το πλέον πιαθανό σενάριο σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις είναι το φορτίο είχε ως τελικό προορισμό την Συρία.
Το πως αυτό θα έφτανε είναι άγνωστο. Κάποιες πηγές αναφέρουν οδικώς μέσω Τουρκίας, αφού πρώτα θα εκφορτωνόταν ενώ κάποιες άλλες αναφέρουν πως το πλοίο θα συνέχιζε την πορεία του μέχρι τη Συρία, αν και το τελευταίο είναι μάλλον απίθανο.
Για την εξέλιξη της υπόθεσης υπάρχει συνεχής ενημέρωση προς τον υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτη, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση, σε λίγο απο πλευράς υπουργείου και Λ.Σ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΠΗΓΗ defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου