Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΘΕΜΑ ΑΠΟΣΧΙΣΗΣ ΚΡΑΤΙΔΙΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ! Ανησυχεί η ΕΕ για τη στάση των Τούρκων στην Κύπρο


Τη δημιουργία προηγούμενου, από τους τουρκοκύπριους, για απόσχιση κρατιδίων και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται στην ΕΕ!
 
Υπενθυμίζουμε ότι ήδη τον τελευταίο καιρό εντείνονται στην Ισπανία οι φωνές για απόσχιση της Καταλονίας, ενώ η κυβέρνηση Ραχόι προσπαθεί να ελέγξει την κατάσταση, αρνούμενη δημοψήφισμα για το θέμα αυτό.
 
Ανησυχία εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τις θέσεις της τουρκικής πλευράς στο κυπριακό και δήλωσαν στον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι επιθυμούν και οι ίδιοι να ξεκαθαριστεί η βάση της λύσης του προβλήματος.
 
Πληροφορίες του ΡΙΚ αναφέρουν ότι οι ηγέτες της ΕΕ πιστεύουν ότι η επιμονή του προέδρου Αναστασιάδη στην μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, είναι ορθή, διότι φοβούνται να μη εγερθεί θέμα απόσχισης κρατιδίων και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι ηγέτες, εξέφρασαν στον κ. Αναστασιάδη την επιθυμία να βοηθήσουν στην επανέναρξη του διαλόγου με στόχο την επίτευξη λύσης του Κυπριακού.
 
Στο μεταξύ, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, φέρεται να ζήτησε από τους συνεργάτες του γραπτή αναφορά για το αδιέξοδο στις προσπάθειες να υπάρξει συμφωνία για κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη-Έρογλου, το οποίο θα σηματοδοτήσει την επανάληψη των συνομιλιών για λύση στο κυπριακό.
 
Ο γ..γ. του ΟΗ μέχρι την περασμένη Τρίτη, που συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Νίκο Αναστασιάδη, είχε την εντύπωση ότι το κοινό ανακοινωθέν ήταν ζήτημα ωρών. Αυτή την εικόνα του είχε παρουσιάσει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
 
Σε τηλεφώνημά του προς τον κ. Μπαν, λίγες ώρες αφότου είχε συναντηθεί τον Ντερβίς Έρογλου και τον Αλεξάντερ Ντάουνερ στα κατεχόμενα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου φέρεται να είχε πει στον γ.γ. ότι η τουρκική πλευρά είχε δεχθεί όλα τα αιτήματα των ελληνοκυπρίων .
 
Ο γ.γ. του ΟΗΕ δεν ασχολείται κι ούτε καλείται να ασχοληθεί με τις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης στη Λευκωσία. Το κυπριακό είναι ένα από τα πολλά διεθνή προβλήματα που χειρίζεται ο διεθνής οργανισμός.
 
Τώρα, όμως, ο κ. Μπαν ζητά να ενημερωθεί και το ερώτημα είναι, αν οι υπεύθυνοι του ΟΗΕ για το κυπριακό θα επιλέξουν να αποδώσουν ευθύνες για το παρόν αδιέξοδο στο ανακοινωθέν ή όχι.
 
Ήδη - και αυτό το γνωρίζει η Λευκωσία - ο διεθνής παράγοντας θεωρεί πολύ περισσότερο υπεύθυνη για το σημερινό αδιέξοδο την ελληνοκυπριακή πλευρά παρά την τουρκοκυπριακή .
 
Η ελληνοκυπριακή πλευρά αναφέρει σε συνομιλητές της ότι η διαπραγμάτευση του ανακοινωθέντος δεν έχει τελειώσει, ότι το προσχέδιο που έδωσε την περασμένη Τρίτη το προεδρικό στα Ηνωμένα Έθνη και αγνοήθηκε από τους τουρκοκυπρίους επιδέχεται βελτιώσεων.
 
Η Λευκωσία λέει ότι θα μπορούσε να εκπονήσουν οι πλευρές ένα πιο λιτό ανακοινωθέν που θα επιτρέψει, μέσω εποικοδομητικής ασάφειας, την έναρξη διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, οι ξένοι διπλωμάτες διατυπώνουν σκεπτικισμό και διερωτώνται πώς θα μπορέσουν να ξεκινήσουν συνομιλίες με ένα απλό και αποδυναμωμένο κοινό ανακοινωθέν.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 
ΠΗΓΗ defencenet


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου