- Πραγματική έκπληξη μου προκάλεσαν οι πληροφορίες που εξέφρασε ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήδη κατά τη λήξη της συνέντευξης Τύπου για τη συγχώρεση του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. Εντυπωσίασαν, γιατί τον τελευταίο καιρό απόκτησαν μεγάλες διαστάσεις οι συζητήσεις για πιθανή «τρίτη υπόθεση» του πρώην επικεφαλής της Yukos, ο οποίος έζησε ήδη πολλά χρόνια στη φυλακή. Και να, τέτοια είδηση​​! Απίστευτο! Κατά τη διάρκεια της ίδιας της συνέντευξης Τύπου, ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην αμνηστία, η οποία θα αγκαλιάσει τα κορίτσια από το συγκρότημα Pussy Riot και ένα μέρος των κατηγορούμενων στο πλαίσιο της λεγόμενης «υπόθεσηςΜπολότναγια».
Όλα αυτά τα μέτρα, που αποσκοπούν στον εξανθρωπισμό του πολιτικού συστήματος, προσθέτουν μεγαλύτερη ελκτικότητα στο ίματζ του αρχηγού του ρωσικού κράτους στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, - θεωρεί ο Τσέχος δημοσιολόγος. Ο Όντρει Σούκουπ επέστησε την προσοχή σε μια άλλη πληροφοριακή βόμβα της περασμένης συνέντευξης Τύπου και συγκεκριμένα στις δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία δεν πήρε ακόμα απόφαση για την ανάπτυξη των πυραυλικών συστημάτων Iskander στην περιοχή Καλινινγκράντ. Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα εμφανίστηκαν πληροφορίες ότι αυτά τα συστήματα έχουν ήδη μεταφερθεί στον τόπο εγκατάστασης τους. Οι πληροφορίες αυτές προκάλεσαν σοβαρές ανησυχίες στους γείτονες μας στην Πολωνία και τις Δημοκρατίες της Βαλτικής, ακόμα και στη Γερμανία, όπου οι πύραυλοι αυτοί υποθετικά μπορούν να φτάσουν. «Αυτό το, αναμφίβολα καλό νέο από τον Πρόεδρο Πούτιν αποτελεί, όπως είπε συνοπτικά ο Όντρει Σούκουπ, ιδιόμορφο σήμα σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής άμυνας.Δείχνει ότι τα μέρη δεν επιμένουν απερίσκεπτα στις θέσεις τους και συνεπώς υπάρχει πεδίο για διαπραγματεύσεις και εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Εξάλλου, εγώ προσωπικά δεν αποδέχομαι τη σκέψη ότι κάποτε, ακόμη και σε απομακρυσμένη ιστορική προοπτική μπορεί να ξεσπάσει ένοπλη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ. Θα πω περισσότερα, αν η Ρωσία αισθάνεται με τους Iskander της ασφαλέστερη, ας τους αναπτύξει. Σίγουρα δεν θα βλάψουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια, αλλά μπορούν, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, να δώσουν ώθηση στην διαπραγματευτική διαδικασία για την πυραυλική άμυνα.
Ένα άλλο θέμα της συνέντευξης Τύπου του αρχηγού του ρωσικού κράτους προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον στην Πράγα,- είπε ο Όντρει Σούκουπ.
- Ο Πρόεδρος απάντησε λεπτομερεικά στις ερωτήσεις σχετικά με την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία. Πολύ δικαιολογημένα μίλησε γα τους λόγους αυτής της βοήθειας. Είπε ότι η αδελφική χώρα βρέθηκε σήμερα στο χείλος της χρεοκοπίας. Και ότι εκείνα τα χρηματικά ποσά ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων του ρωσικού δανείου, καθώς επίσης και η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου θα βοηθήσουν τους Ουκρανούς να αποφύγουν την πτώχευση και να βιώσουν σχετικά ειρηνικά την περίοδο ως τις νέες εκλογές.


 
ΠΗΓΗ greek.ruvr.ru