Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Κύπρος: Νόμιμη η καλλιέργεια βιομηχανικής ή κλωστικής κάνναβης

Του Μιχάλη Χατζηστυλιανού
Από το philenews

 Λευκωσία: Τον δρόμο για νομιμοποίηση της καλλιέργειας βιομηχανικής ή κλωστικής κάνναβης στην Κύπρο άνοιξε με απόφασή του το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο και προσεχώς αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο προς έγκριση. Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων, σε απαντητική του επιστολή (ημερ. 9/1/2014) προς τη Βουλή, ο υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης, χωρίς μάλιστα να αποκλείει το ενδεχόμενο επιδότησης της καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης στην Κύπρο.
Ειδικότερα, ο κ. Κουγιάλης κλήθηκε από τον Γιώργο Περδίκη να ενημερώσει το Κοινοβούλιο για το κατά πόσον η Δημοκρατία προτίθεται να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών που επέτρεψαν την ελεγχόμενη καλλιέργεια κάνναβης με σκοπό την παραγωγή φαρμάκων, καλλυντικών καθώς και χρήσιμων πρώτων υλών για τη βιομηχανία.

Με τον κ. Περδίκη να υποδεικνύει πως στην Κύπρο οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη των φυτών της κάνναβης, εξ ου και σε παλαιότερες εποχές η καλλιέργειά της ήταν πολύ διαδεδομένη.

Ο υπουργός στην απαντητική του επιστολή προς τη Βουλή αναφέρει τα εξής: «Το Υπουργείο Γεωργίας αναμένει την τροποποίηση του περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμου, όπως αποφασίστηκε πρόσφατα από το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο, ώστε αυτός να συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο. Με την τροποποίηση αυτή, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή προς έγκριση, θα επιτραπεί η καλλιέργεια της βιομηχανικής ή κλωστικής κάνναβης με περιεκτικότητα στην ψυχοτρόπο ουσία δέλτα - 9 -τετραυδροκανναβινόλη (σ.σ. προκαλεί αίσθηση ευφορίας) που δεν θα υπερβαίνει το 0,2% σε ξηρό βάρος. Το όριο αυτό καθορίζεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο προκειμένου να εγγράφονται ποικιλίες του είδους Cannabis Sativa στον κοινό κατάλογο ποικιλιών και να μπορεί να επιδοτείται η καλλιέργειά τους».

Για το ενδεχόμενο επιδότησης της καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης στην Κύπρο, ο κ. Κουγιάλης διευκρινίζει ότι η καλλιέργεια της κάνναβης, για να τυγχάνει επιδότησης, θα πρέπει να καλλιεργούνται συγκεκριμένες ποικιλίες εγκεκριμένες από την E.E. και να εφαρμόζεται καθορισμένο από την κοινοτική νομοθεσία σύστημα ελέγχου.

«Το Υπουργείο, προτού συμπεριλάβει τη βιομηχανική κάνναβη στον κατάλογο των επιλέξιμων καλλιεργειών για τις εκταρικές επιδοτήσεις θα μελετήσει την οικονομική βιωσιμότητα της καλλιέργειας στις συνθήκες της Κύπρου», αναφέρει ο υπουργός, στην κατακλείδα της απάντησής του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου