Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Αναστασιάδης:Κανένα αντάλλαγμα για τις Βάσεις (Δείτε τη συμφωνία)


Λευκωσία: Αβάσιμες οι ανησυχίες περί «Γιβραλταροποίησης» ξεκαθάρισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής ευρείας σύσκεψης στο Προεδρικό, σε σχέση με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Λονδίνο, για της βρετανικές Βάσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, η συμφωνία πετυχαίνει για πρώτη φορά την τροποποίηση του γνωστού παραρτήματος Ο για τη Διοίκηση των Βάσεων.



Δείτε το κείμενο της συμφωνίας στα ελληνικά πατώντας εδώ και στα αγγλικά πατώντας εδώ

Παρουσιάζοντας τη συμφωνία ενώπιον των αρχηγών κομμάτων, βουλευτών, εκπροσώπων των τοπικών Aρχών, εκπροσώπων του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ και του CIPA και άλλων ενδιαφερομένων, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση πέτυχε πλήρως το διττό στόχο στη συμφωνία με τη Βρετανία, ικανοποιώντας από τη μια το πάγιο αίτημα των κατοίκων και ιδιοκτητών για ανάπτυξη και από την άλλη προστατεύοντας πλήρως τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αρχικά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε ιστορική τη συμφωνία, καθώς πενήντα τρία και πλέον χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας επιτυγχάνεται μια γενικευμένη ρύθμιση για την ανάπτυξη των μη στρατιωτικών περιοχών εντός των Βρετανικών Βάσεων. «Η συμφωνία ανατρέπει δεδομένα που δημιούργησαν οι Συμφωνίες του 1960 για την Κύπρο και τους κατοίκους και ιδιοκτήτες περιουσιών στις Βάσεις», είπε, σημειώνοντας πως με τη συμφωνία αποκαθίστανται τα δικαιώματα των κατοίκων των Βάσεων και αντιμετωπίζονται πλέον οι ανάγκες των κοινοτήτων και του τοπικού πληθυσμού σε σχέση με τη γη και τις περιουσίες τους.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως η συμφωνία απεγκλωβίζει πάνω από τα τρία τέταρτα τη γης και περιλαμβάνει το σύνολο της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας στις Βάσεις, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύει σημαντικά το ρόλο και τον λόγο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ανάπτυξη της γης αυτών. «Η υπογραφή της συμφωνίας κατέστη δυνατή ύστερα από δέκα συναντήσεις των διαπραγματευτικών ομάδων Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες άρχισαν στις 2 Οκτωβρίου 2013 και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα κατόπιν σκληρής και επίμονης δουλειάς», είπε. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στα οφέλη της συμφωνίας, απαριθμώντας επτά. Πρώτον όπως είπε, εντάσσεται το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους των Βάσεων σε πολεοδομικές ζώνες με αποτέλεσμα να επιτρέπεται πλέον η ανάπτυξή τους. Όπως ανέλυσε, το 78% του εδάφους των Βρετανικών Βάσεων, εκτάσεως περίπου 200 από σύνολο 255 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων, το οποίο περιλαμβάνει και το σύνολο των ιδιωτικών περιουσιών, εντάσσεται στην συμφωνηθείσα ρύθμιση. «Με τη συμφωνία όλες οι περιουσίες, στις Βάσεις, ιδιωτικές και μη, θα ενταχθούν σε πολεοδομικές ζώνες με εξαίρεση μόνο περιουσίες που χρησιμοποιούνται για τις στρατιωτικές ανάγκες των Βρετανών”, είπε.

Δεύτερον, συνέχισε, διασφαλίζει ίσα δικαιώματα στους κατοίκους και ιδιοκτήτες περιουσιών στις Βρετανικές Βάσεις σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανάπτυξη των περιουσιών τους. Τρίτον, Κύπριοι και Ευρωπαίοι πολίτες και πολίτες τρίτων χωρών δικαιούνται να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία στην περιοχή των Βάσεων και αυτό συνεπάγεται την ανεμπόδιστη εκμετάλλευση των ακινήτων από τους σημερινούς ιδιοκτήτες. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως το τέταρτο σημείο αποτελεί το γεγονός ότι εξασφαλίζεται η πολεοδομική και οικονομική ανάπτυξη στις Βάσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία να είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό ζωνών και άλλων αναπτύξεων. Πέμπτον, με την ενισχυμένη εκχώρηση δικαστικών και διοικητικών εξουσιών στην Κυπριακή Δημοκρατία εξασφαλίζεται ισοτιμία και ισονομία, αφού τα Δικαστήρια μας θα έχουν δικαιοδοσία σε αστικές και ποινικές υποθέσεις και κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να εκτελούνται αποφάσεις και διατάγματα των Δικαστηρίων της χώρας, εντός των Βάσεων. Εκτον, η συμφωνία ενισχύει και επιβεβαιώνει τη διαχρονική θέση της πλευράς μας ότι οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται παρά μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς, και έβδομο, με την ενισχυμένη εκχώρηση διοικητικών εξουσιών στην Κυπριακή Δημοκρατία διασφαλίζονται γενικότερα εθνικά ζωτικά συμφέροντα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως από τη συμφωνία θα επωφεληθούν 17 κοινότητες και 3 δήμοι. Πιο συγκεκριμένα, θα επωφεληθούν οι Δήμοι Δερύνειας, Κάτω Πολεμιδιών και Ύψωνα και οι Κοινότητες Ακρωτηρίου, Ασώματου, Αυδήμου, Ερήμης, Επισκοπής, Κολοσσίου, Τραχωνίου, Σωτήρας και Παραμαλίου στην Επαρχία Λεμεσού, Αυγόρου, Αχερίτου, Άχνας και Φρενάρους στην Επαρχία Αμμοχώστου και Ξυλοτύμπου, Ξυλοφάγου, Ορμήδειας και Πύλας στην Επαρχία Λάρνακας. Ο Πρόεδρος σημείωσε πως από τα συνολικά οφέλη γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι η Κυβέρνηση πέτυχε πλήρως το διττό στόχο που έθεσε εξαρχής: «Από τη μια να ικανοποιήσει το δίκαιο, πάγιο και διαχρονικό αίτημα των κατοίκων των Βρετανικών Βάσεων και όσων διαθέτουν περιουσίες εντός των Βάσεων να δικαιούνται να τις αναπτύξουν, και από την άλλη να διασφαλίσει και να προστατεύσει πλήρως τα ευρύτερα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως εξάλλου ήταν και το ομόφωνο, πάγιο αίτημα της Βουλής των Αντιπροσώπων», είπε.

Στη συνέχεια, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σύσσωμη η πολιτική ηγεσία έχει χαιρετίσει τη συμφωνία, είπε ότι οι μεμονωμένες ανησυχίες που έχουν εκφρασθεί περί της λεγόμενης «Γιβραλταροποίησης» είναι αβάσιμες. «Η Συμφωνία πετυχαίνει κατ΄ ουσία την τροποποίηση, για πρώτη φορά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, του γνωστού Παραρτήματος Ο για τη Διοίκηση των Βάσεων στην Κύπρο, το οποίο αποτελεί μέρος της δέσμης των Συμφωνιών του 1960», είπε, και συνέχισε λέγοντας πως αυτό που προκύπτει σαφέστατα από τη συμφωνία είναι πως οι Βρετανοί ενδιαφέρονται να διασφαλίσουν την στρατιωτική χρήση των Βάσεων και όχι την οποιαδήποτε εκμετάλλευση τους για μη στρατιωτικούς σκοπούς».

Όπως σημείωσε, στη συμφωνία γίνεται ξεκάθαρο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να δημιουργήσει το ίδιο εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις εντός των Βάσεων, ενώ διατηρείται και ενισχύεται η δέσμευσή του να μην τις εποικίσει. Αναφερόμενος στη διασφάλιση της αποτροπής της Γιβραλταροποίησης των Βάσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως ενισχύονται οι διοικητικές και δικαστικές εξουσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας επί των προσώπων που έχουν ή θα αποκτούν γη, διαμένουν ή θα εγκαθίστανται στις Βάσεις. Πρόσθεσε πως κανένας δεν αποκτά δικαίωμα διαμονής στις Βάσεις παρά μόνο αν έχει δικαίωμα διαμονής στη Δημοκρατία, ενώ η διατήρηση του πολεοδομικού σχεδιασμού και των εξουσιών εξέτασης των αιτήσεων για ανάπτυξη στις Βάσεις μεταφέρεται και ανατίθεται στις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το σημαντικότερο όμως, όπως είπε, είναι πως τα πολιτικά, εκλογικά ή άλλα δικαιώματα έκφρασης λαϊκής βούλησης όσων διαμένουν ή θα εγκατασταθούν στις περιοχές των Βάσεων, τυγχάνουν ρύθμισης ως εάν να ασκούνται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Συνεπώς οι εκφρασθείσες ανησυχίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά στους φόβους εκείνων που τις εκφράζουν», είπε. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, απαντώντας σε όσους διερωτούνται ποια ανταλλάγματα έχουν δοθεί για να επιτευχθεί μια τόσο ευνοϊκή για την Κύπρο συμφωνία, είπε πως οι διακρατικές σχέσεις δεν οικοδομούνται κατ’ ανάγκη με ανταλλάγματα, αλλά με τη λήψη ανάλογων μέτρων που βελτιώνουν τις σχέσεις τους. «Η συμφωνία αυτή δεν έχει νικητές και ηττημένους. Πρόκειται για μια συμφωνία από την οποία κερδίζουν και οι δύο πλευρές, αφού αφαιρεί ένα αγκάθι μισού αιώνα στις σχέσεις μας με τη Βρετανία», είπε.

Ανέφερε ότι από την πλευρά τους, με αυτή τη συμφωνία οι Βρετανοί επικεντρώνονται στο στρατιωτικό ρόλο των Βάσεων. Ταυτόχρονα, είπε, απαλλάσσονται σε μεγάλο βαθμό από τη διοίκηση των μη στρατιωτικών περιοχών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που το προηγούμενο status quo δημιουργούσε στις σχέσεις τους με τους κατοίκους, εξοικονομώντας την ίδια ώρα διοικητικούς και οικονομικούς πόρους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η συμφωνία δημιουργεί νέα δεδομένα για τους κατοίκους στις περιοχές των Βάσεων και για όσους έχουν περιουσίες εκεί, αλλά και για την κυπριακή οικονομία ευρύτερα. «Διανοίγονται σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και δραστηριότητας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο για τη χώρα μας», είπε, ενώ συμπλήρωσε ότι η συμφωνία αποτελεί υλοποίηση του μέρους της δέσμης των μέτρων επανεκκίνησης της οικονομίας.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε κατόπιν σε μερικές ρυθμίσεις που ίσχυαν με βάση το Παράρτημα Ο και το Πρωτόκολλο 3 της Συμφωνίας Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις οποίες, η συμφωνία, βελτιώνει σημαντικά. Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε το έδαφος των Βάσεων συνιστά ενιαίο έδαφος με εκείνο της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την επιβολή και τη συλλογή φόρων από τις αρχές της Δημοκρατίας επί όλων που κατοικούν ή έχουν περιουσία ή εργάζονται στις Βάσεις εκτός από το προσωπικό των Βάσεων και τους εξαρτωμένους τους που δεν είναι Κύπριοι πολίτες. Το έδαφος των Βάσεων συνιστά στην πράξη ενιαίο έδαφος με εκείνο της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά το νόμισμα, συνιστά ενιαίο τελωνειακό έδαφος με εκείνο της Δημοκρατίας, συνιστά ενιαίο έδαφος με εκείνο της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά σε τη διακίνηση προσώπων, και ενιαίο έδαφος με εκείνο της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στις Βάσεις και στην παρακείμενη θάλασσα.

«Με τη Συμφωνία, το έδαφος των Βάσεων γίνεται ενιαίο με εκείνο της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την άσκηση των περιουσιακών δικαιωμάτων, την εγκατάσταση και διαμονή προσώπων, Κυπρίων και μη Κυπρίων και την άσκηση πολιτικών δικαιωμάτων», είπε. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν ταχύτατα στην υλοποίηση της συμφωνίας, ανακοινώνοντας πως η πρώτη συνάντηση της εγκαθιδρυόμενης από τη Συμφωνία Κοινής Κυπρο-Βρετανικής Επιτροπής Συνεργασίας, θα συνέλθει στις 29 Ιανουαρίου.

Στη συνέχεια της παρουσίασης, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Τάσος Τζιωνής αναφέρθηκε αναλυτικά στο περιεχόμενο της Συμφωνίας, ενώ ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους. Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι οι ιδιοκτήτες γης εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων που εμπίπτουν στη Συμφωνία, είναι ελεύθεροι να διαθέσουν τις περιουσίες τους όπως αυτοί επιθυμούν και σε όποιους επιθυμούν νοουμένου ότι οι τελευταίοι διαμένουν νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως είπε, θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία και Νόμοι που ισχύουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που καθορίζει ποιοι θα διαμένουν στο έδαφός της και εκείνοι δικαιούνται να αγοράσουν, αφού διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, περιουσία. Ερωτηθείς αν χρειάζεται επικύρωση της Συμφωνίας από τη Βουλή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την άποψη ότι δεν χρειάζεται επικύρωση.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν και τι γίνεται με τις τ/κ περιουσίες που υπάρχουν στις Βάσεις, τόσο ο κ. Τζιωνής όσο και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπαν πως η συμφωνία δεν διαχωρίζει ε/κ και τ/κ περιουσίες και αναφέρει πως για όλες τις περιουσίες που επηρεάζονται θα ισχύσουν ότι ισχύουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου