Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Το υπουργείο Οικονομικών τρέχει να μαζέψει τους εφοριακούς για τη «γκάφα» με τις γονικές παροχές

Με νέες οδηγίες, πιθανότητα με ειδική εγκύκλιο, προτίθεται να αντιμετωπίσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το πρόβλημα που ανέκυψε όταν οι εφοριακοί εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις νέες «δρακόντειες» διατάξεις για τις γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων που ανήκουν σε οφειλέτες του Δημοσίου, ζητάνε την υποθήκευση αυτών των ακινήτων, χωρίς να εξετάζουν εάν οι οφειλές έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, παρά το ότι το πρόβλημα δεν είναι οξύ- οι πληροφορίες αναφέρουν αντιθέτως ότι οι καταγγελίες για το θέμα πέφτουν «βροχή»- θα αντιμετωπιστεί συνδέοντας την αξία του ακινήτου με το ύψος της οφειλής, έτσι ώστε να μην εφαρμόζονται καταχρηστικά οι νέες διατάξεις περί διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου. Στόχος είναι μην απαιτείται η υποθήκευση ακινήτων ακόμα και για μικρές οφειλές, παρά το ότι η διατύπωση της επίμαχης Απόφασης δεν κάνει διακρίσεις σε μικρές και μεγάλες οφειλές.
Αντιθέτως, σαφείς είναι πλέον οι οδηγίες για τη παρακράτηση έναντι οφειλής, στις μεταβιβάσεις ακινήτων, όπου πρέπει να κυμαίνεται από το 70% έως το 100% του τιμήματος, το οποίο δεν μπορεί να υπολογίζεται, μάλιστα, επί αξίας μικρότερης της αντικειμενικής.
Στις περιπτώσεις είσπραξης χρημάτων, η παρακράτηση γίνεται στο 30%- 50% του ποσού αλλά μόνο εάν έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης πάνω από το 30% της οφειλής, αφού σε διαφορετική περίπτωση η παρακράτηση γίνεται στο 70%- 100% του ποσού.

ΠΗΓΗ iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου