Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Παναγιωτόπουλος: Δεν πουλάμε την κληρονομιά μας

«Η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, από την αρχαιότητα μέχρι το σύγχρονο πολιτισμό, ανήκει διαχρονικά στο Ελληνικό Έθνος» ανέφερε ο υπουργός σχετικά με τα περί ιδιωτικής αξιοποίησης των ελληνικών αρχαιοτήτων.«Δεν πουλάμε, δεν ιδιωτικοποιούμε την κληρονομιά μας. Είμαστε όμως ανοιχτοί σε κάθε είδους συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για να αναβαθμίσουμε και να προβάλουμε καλύτερα τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς μας χώρους».

Αυτό ήταν το μήνυμα του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, μετά το προκλητικό δημοσίευμα του περιοδικού «Time», σύμφωνα με το οποίο οι ελληνικοί αρχαιολογικοί θησαυροί θα πρέπει να δοθούν προς εκμετάλλευση σε ιδιωτικές εταιρείες.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9.89, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, από την αρχαιότητα μέχρι το σύγχρονο πολιτισμό, ανήκει διαχρονικά στο Ελληνικό Έθνος και στον Ελληνικό λαό. Δεν την πουλάμε και δεν την ιδιωτικοποιούμε. Από την άλλη πλευρά όμως προωθούμε αποφασιστικά τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, που μας είναι απαραίτητες για να αναβαθμίσουμε, να αξιοποιήσουμε και να προβάλουμε καλύτερα τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς μας χώρους, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στην προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού και στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.»

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Βελγίου για να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέρθηκε ειδικότερα στο σχέδιο του ΥΠΠΟΑ για την «αναμόρφωση του βασικού κορμού των μνημείων, των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα να λειτουργούν από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο», παράλληλα με τον επανασχεδιασμό των πωλητηρίων και την αύξηση της ποικιλίας και της ποιότητας των διατιθεμένων βιβλίων, μεταξοτυπιών, εκμαγείων κ.λπ.

Θύμισε επίσης τη διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή η οποία επιτρέπει σε επιχειρηματίες του τουρισμού και της κρουαζιέρας να πραγματοποιούν οργανωμένες εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρώνουν τα λειτουργικά έξοδα και το προσωπικό.

«Είμαστε, λοιπόν, ανοιχτοί σε κάθε είδους συνέργεια με τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς όμως να ξεπουλάμε την πολιτιστική κληρονομιά του Ελληνικού Έθνους και του Ελληνικού λαού», τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «η πολιτιστική μας κληρονομιά θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου