Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Στο «χορό» των μετασεισμών η Κεφαλονιά(Βίντεο)


Στο «χορό» των μετασεισμών η Κεφαλονιά
Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στο νησί όλη την εβδομάδα - Δίμηνη «ανάσα» για τους δανειολήπτες.
Συνεχίζουν να ζουν υπό το φόβο και το ταρακούνημα των συνεχών μετασεισμών οι Κεφαλονίτες. Όλο το βράδυ η μετασεισμική δραστηριότητα ήταν έντονη ενώ με ισχυρή δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με το EMSC), ξύπνησαν στις 07:12 το πρωί οι κάτοικοι. Ο σεισμός σημειώθηκε στον υποθαλάσσιο χώρο δυτικά της Κεφαλονιάς, ενώ το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 14χλμ. δυτικά του Αργοστολίου και 9χλμ. δυτικά του Ληξουρίου.

Σήμερα έχουν σημειωθεί -σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου- 15 μετασεισμοί, ο ισχυρότερος εκ των οποίων ήταν τα 4,6 Ρίχτερ. Πολλοί κάτοικοι των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές πέρασαν και αυτό το βράδυ στο πλοίο Super Fast 11 που έχει δέσει στο Αργοστόλι γι' αυτό τον σκοπό.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
αρχειο ληψης
Κλειστά θα μείνουν όλη την τρέχουσα εβδομάδα τα σχολεία στην Κεφαλονιά, αφού ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τα αρμόδια κλιμάκια και κατά συνέπεια δεν έχει ξεκαθαριστεί αν υπάρχουν κτίρια που είναι ακατάλληλα.
Όπως ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, Σωτήρης Κουρής, τα δημόσια εκπαιδευτήρια (πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, ΙΕΚ) και τα ιδιωτικά θα παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή (31/01) ώστε να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι που διεξάγονται από κλιμάκια του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.
Να σημειωθεί ότι αρχικά είχε αποφασιστεί τα σχολεία να μην ανοίξουν την Δευτέρα και την Τρίτη (27-28/01).
ΔΙΜΗΝΗ «ΑΝΑΣΑ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ
Δίμηνη αναστολή καταβολής δόσεων πάσης φύσεως δανείων για τους δανειολήπτες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
Ειδικότερα, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες- μέλη της θα συνδράμουν ενεργά τις τοπικές κοινωνίες των δύο νησιών, μετά τους πρόσφατους σεισμούς.
seismos-59-rixter-stin-kefalonia
Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες αποφάσισαν να παρασχεθεί δίμηνη (από την 27η Ιανουαρίου) αναστολή καταβολής των δόσεων κεφαλαίου και τόκων των πάσης φύσεως δανείων για το σύνολο των πιστούχων (δανειοληπτών και εγγυητών), οι οποίοι είναι ήδη πελάτες των τοπικών καταστημάτων τους, ή κατοικούν μόνιμα, ή έχουν την έδρα τους, εκεί.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στα τοπικά καταστήματα από τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014.
ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΛΗΞΟΥΡΙ
Εκατοντάδες σπίτια στην περιοχή του Ληξουρίου έχουν υποστεί ζημιές, αναφέρουν πληροφορίες και ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι από συνεργεία μηχανικών. Σύμφωνα με τα kefalonitikanea.gr, από τα 150 σπίτια που ελέγχθησαν στο Ληξούρι σε ποσοστό 60% κρίθηκαν μη κατοικήσιμα. Στο Αργοστόλι, από την άλλη, ένα στα τέσσερα σπίτια που ελέγχθησαν κρίθηκαν ότι έχουν σοβαρό πρόβλημα.
αρχειο ληψης 2
Στο σύνολό τους τα κτίρια στο νησί ανταποκρίθηκαν καλά στον πολύ ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ (σύμφωνα με το Γεωδυναμικό) παρά το γεγονός ότι οι σεισμολόγοι υποστηρίζουν ότι την ώρα του σεισμού οι κατασκευές επιβαρύνθηκαν επιπλέον με το 40% του βάρους τους λόγω της επιτάχυνσης.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου