Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Νέα λίστα Λαγκάρντ με 200 εκατ. φοροδιαφυγής‏

Δήμαρχοι, περιφερειάρχες, γιατροί του ΕΣΥ, πρόεδροι ΝΠΔΔ, διαιτητές και δημοσιογράφοι είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η οποία διαβιβάστηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση πεπραγμένων της Αρχής για το 2013, έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη συνολικά 413 υποθέσεις για ψευδείς δηλώσεις ενώ «πρωταθλητές» στην απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων είναι οι άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ακολουθούν οι γιατροί του ΕΣΥ. Ο πρόεδρος της Αρχής Παναγιώτης Νικολούδης κάνει λόγο στην έκθεση για «ένα ιδιαίτερο είδος οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας», για «εγκληματικές συμπεριφορές» αλλά και για «φαινόμενο καταλήστευσης των τραπεζών εκ των έσω». Παράλληλα, αναφέρεται σε «δυσχέρειες που υπήρξαν για να αντληθούν στοιχεία και πληροφορίες από τις ελεγχόμενες τράπεζες τα οποία στρέφονται εναντίον των διοικήσεων τους».

Στη «Λίστα Νικολούδη», καταγράφονται χωρίς να κατονομάζονται, μεταξύ άλλων, 75 περιπτώσεις δημάρχων και έξι περιφερειαρχών, 62 γιατρών νοσοκομείων, 48 προέδρων ΝΠΔΔ, 37 μελών επιτροπών αξιολόγησης διαγωνισμών, 18 δημοσιογράφων, 7 διαιτητών επαγγελματικού αθλητισμού.


Αξίζει να τονιστεί ότι σύμφωνα με την έκθεση, η Αρχή για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», δέσμευσε 200.136.281 ευρώ ως εγκληματικό προϊόν από 207 υποθέσεις τις οποίες έχει στείλει στη Δικαιοσύνη, εκ των οποίων περίπου 73 εκατ. ευρώ αφορούν υποθέσεις φοροδιαφυγής, 124 εκατ. άλλα οικονομικά εγκλήματα, 1,5 εκατ. ευρώ ηλεκτρονικές απάτες και 1,1 εκατ. ευρώ υποθέσεις ναρκωτικών.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Αρχή, με διεθνή συνεργασία, εντόπισε τραπεζικούς λογαριασμούς σε off-shore εταιρίες στο εξωτερικό στους οποίους κρύβονται χρήματα που προέρχονταν από δωροληψία κρατικών αξιωματούχων που μετείχαν στην κατάρτιση και εκτέλεση συμβάσεων προμήθειας οπλικών συστημάτων.
 
Πηγή: newpost.gr
 
 ΠΗΓΗ in-fo-stires

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου