Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Κύπρος:Φρούριο η Βουλή - Διαδηλωτές, κροτίδες και συνθήματα

Ανταπόκριση: Νέαρχος Κυπριανού
Γράφει: Παναγιώτα Χαραλάμπους

Φωτογραφίες: Γιάννης Νησιώτης / Στέφανος Κουρατζής 
Από το philenews

Λευκωσία: Σε κλοιό μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων διαμαρτυρίας βρίσκεται η Βουλή ενόψει της ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις Ημικρατικών Οργανισμών, ενώ δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνει η Αστυνομία, η οποία έχει οχυρώσει το κτήριο προς αποφυγή επεισοδίων.

Το philenews βρίσκεται εκεί και σας ενημερώνει λεπτό προς λεπτό για όλες τις εξελίξεις. Περισσότερες φωτογραφίες εδώ

Συνεχής ενημέρωση

16:18 - Ανάμεσα στους διαδηλωτές εμφανίστηκαν και τρία άτομα που φορούν κράνη.

16:14 - Η Αστυνομία ζήτησε από τα τηλεοπτικά συνεργεία να απομακρυνθούν από το χώρο όπου βρίσκονται τα κιγκλιδώματα, ωστόσο αυτά παραμένουν στις θέσεις τους.

16:12 - Παρολίγον να δημιουργηθεί ένταση, ωστόσο η επέμβαση των ψυχραιμοτέρων απέτρεψε τα χειρότερα.

16:09 - Αστακός παραμένει το κτήριο της Βουλής. Η Αστυνομία περιφρουρεί τα οδοφράγματα που έχει τοποθετήσει, προκειμένου οι συγκεντρωμένοι να μείνουν μακριά από την είσοδο του Κοινβουλίου.

15:55 - Ελαφρά τραυματίστηκε γυναίκα αστυνομικός από τη ρίψη αντικειμένων. Η αστυνομικός μεταφέρθηκε στο εσωτερικό της Βουλής για να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

15:50 - Ένας από τους διαδηλωτές που έλαβε το λόγο από μικροφώνου τόνισε ότι οι προθέσεις των διαμαρτυρόμενων είναι ειρηνικές. Την ίδια ώρα πάντως οι κροτίδες δεν έχουν κοπάσει.

15:37 - Η Αστυνομία κατευθύνεται στο χώρο που βρίσκεται μεταξύ της λεωφόρου έξω από τη Βουλή και του χώρου στάθμευσης του παλαιού νοσοκομείου, προκειμένου να μετακινήσει τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στο συγκεκριμένο σημείο.

15:36 - Διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα όπως "Κάτω τα χέρια από τη CYTA και την ΑΗΚ", ενώ στο χώρο έχει στηθεί μικροφωνική μέσω της οποία οι διαμαρτυρόμενοι απευθύνονται στο συγκεντρωμένο πλήθος και εκφράζουν τις απόψεις τους.



15:35 - Συνεχίζει η ρίψη κροτίδων από διαδηλωτές.

15:28 - Στη Βουλή βρίσκονται και εργαζόμενοι στη CYTA. Σύνθημα που κυριαρχεί στις κινητοποιήσεις το "Πουλημένοι - πουλημένοι".

15:23 - Αποχωρεί από τη Βουλή ο Αρχηγός Αστυνομίας.

15:18 - Στο χώρο έξω από τη Βουλή μόλις κατέφθασε ακόμη μια διμοιρία αστυνομικών για να συνδράμει το έργο των συναδέρφων τους.

15:17 - Αστυνομικοί επιτηρούν το χώρο στάθμευσης του παλαιού νοσοκομείου.

15:15 - Νέα ένταση έξω από τη Βουλή. Διαδηλωτές ρίχνουν κροτίδες και οι αστυνομικοί έβαλαν κράνη και εξαρτύσεις.

15:11 - Εκτιμάται ότι η συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής θα καθυστερήσει να αρχίσει, καθώς έντονες συζητήσεις διεξάγονται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ για τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα.

15:10 - Λεωφορεία με διαδηλωτές από διάφορα κοινωνικά σύνολα κατακλύζουν το χώρο έξω από τη Βουλή.

15:04 - Τέσσερις ζώνες προστασίας από την Αστυνομία, προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος διαδηλωτών στο κτήριο του Κοινοβουλίου.

15:03 - Η Αστυνομία έκλεισε τη διασταύρωση της λεωφόρου Βύρωνος μπροστά από τη Βουλή.

15:00 - Μικρή ένταση όταν διαδηλωτές που προέρχονται από τις τάξεις της ΑΗΚ έριξαν κροτίδα.

14:50 - Μπροστά - μπροστά οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ που κρατούν πανό και φωνάζουν συνθήματα.

14:15 - Πλήθος διαδηλωτών άρχισε να συγκεντρώνεται έξω απο το κτήριο της Βουλής όπου στις 4:30 αρχίζει η συζήτηση για τις αποκρατικοποιήσεις Ημικρατικών Οργανισμών.



Ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις

Υπολογίζεται ότι περίπου 5.000 εργαζόμενοι της ΑΗΚ, της Cyta και της Αρχής Λιμένων κατέρχονται σήμερα σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ στο πλευρό τους βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στην Αρχή Λιμένων.

Στις κινητοποιήσεις έξω από τη Βουλή βρίσκονται και οι μαθητές λυκείων και τεχνικών σχολών, που διαμαρτύρονται για την επιβολή κομίστρων στις σχολικές διαδρομές με λεωφορεία.

Στις μαζικές κινητοποιήσεις έξω από τη Βουλή συμμετέχουν επίσης 18 συνδικαλιστικές αγροτικές και φοιτητικές οργανώσεις και άλλοι φορείς.



Δείτε ποιοι δρόμοι κλείνουν

Σε σειρά ρυθμίσεων λόγω των διαμαρτυριών έξω από τη Βουλή προχώρησε η Αστυνομία για διευκόλυνση της τροχαίας κίνησης.

Στις 2 μ.μ. έγινε αποκοπή της οδού Νεχρού μπροστά από τη Βουλή και στη συνέχεια τμήματος της οδού Ομήρου από τη διασταύρωση της οδού Ομήρου, Διαγόρου και Κωστή Παλαμά μέχρι την οδό Νεχρού.

Οι οδηγοί που θέλουν να κατευθυνθούν από το κέντρο της Λευκωσίας δυτικά προς Άγιο Δομέτιο κ.λπ., προτρέπονται να χρησιμοποιούν τη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή.

Πρόσωπα που θα παρευρεθούν στην εκδήλωση μπορούν να σταθμεύσουν τα ιδιωτικά οχήματά τους, στο χώρο της Αρχιγραμματείας και σε ιδιωτικούς χώρους στο Παλαιό ΓΣΠ και της γύρω περιοχής, νότια της Βουλής των Αντιπροσώπων.



Εν αναμονή των εξελίξεων οι συντεχνίες της ΑΗΚ

Εν αναμονή των εξελίξεων στην απογευματινή Ολομέλεια της Βουλής ενώπιον της οποίας τίθεται το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, τελούν οι συντεχνίες της ΑΗΚ.

Ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ Ανδρέας Πανόρκος δήλωσε ότι για τους εργαζόμενους στην ΑΗΚ «ο αγώνας τώρα ξεκινά».

«Θα παρακολουθούμε και θα ενημερώνουμε τον κόσμο ανάλογα με το τι θα γίνει. Δεν μπορώ να πω ότι σήμερα θα κάνουμε το άλφα ή το βήτα. Θα δούμε τι τροπολογίες θα περάσουν και ανάλογα θα πράξουμε -όχι την επαύριον- γιατί θα είναι ανευθυνότητα εκ μέρους μας» ανέφερε.

Ο κ. Πανόρκος είπε ότι αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα υπάρξει «αστάθεια και διασάλευση των εργασιακών σχέσεων και θα είναι καταστροφικό για την ΑΗΚ».



Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Νωρίτερα, σε δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ από το Γραφείο Τύπου της Αστυνομίας η Νικολέτα Τυρίμου δήλωσε ότι θα κινητοποιηθούν περισσότεροι από 200 αστυνομικοί.

Θα παρασχεθεί, είπε, κάθε δυνατή διευκόλυνση για την ασφάλεια των διαδηλωτών, νοουμένου ότι θα κινηθούν στο πλαίσιο της νομιμότητας.

Σε αντίθετη περίπτωση, είπε, θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για καταστολή τυχόν επεισοδίων.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου