Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Ο Παπανδρέου... πριονίζει την «Ελιά»

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα παραστεί στη σημερινή συνδιάσκεψη - Καρφώνει το Βενιζέλο ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής παράταξης ερήμην των πολιτών - Άγριος καβγάς στο ΠΑΣΟΚ μετά τη δημοσκοπική πτώση.Στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας πραγματοποιείται σήμερα η συνδιάσκεψη της «Ελιάς», προκειμένου να επισημοποιηθούν τα σύμβολα και τα συνθήματα που θα χρησιμοποιεί ο συνασπισμός των δυνάμεων της κεντροαριστεράς -του ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβανομένου- στην μάχη των ευρωεκλογών.
Το κλίμα όμως στη Δημοκρατική Παράταξη κάθε άλλο παρά σε συνθήκες «ειρήνης» και... φιλίας παραπέμπει. Μετά την παρ' ολίγον σύρραξη στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ της Παρασκευής για το αν το κόμμα που συγκέντρωσε το 43,92% στις εκλογές του 2009 έχει πλέον... πεθάνει, έρχεται και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου να ανακοινώσει ότι δεν θα λάβει μέρος στη σημερινή διαδικασία.

Με ανακοίνωσή του, ο κ. Παπανδρέου κάνει γνωστή την απόφασή του να απόσχει από τη συνδιάσκεψη της «Ελιάς» και επικρίνει τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι η διαδικασία ανασυγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης δεν μπορεί να γίνει με την αυτοκατάργηση του ΠΑΣΟΚ.

«Το διακύβευμα στο οποίο έχει χρέος να ανταποκριθεί η Δημοκρατική Παράταξη, ούτε με την αυτοκατάργηση του ΠΑΣΟΚ μπορεί να επιτευχθεί, ούτε με συνεννοήσεις μεταξύ προσώπων, κινήσεων και ομάδων, όπως συνέβη στην πορεία προς την Συνδιάσκεψη, παρά τις καλές προθέσεις πολλών στην προσπάθεια αυτή», επισημαίνει ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός ο οποίος δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι δεν προτίθεται να αποσυρθεί από την πολιτική ζωή του τόπου -όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του- είπε στον Ευάγγελο Βενιζέλο με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία: «Ο Γιώργος Παπανδρέου, εξέφρασε τη θέλησή του να συνεχίσει να αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και την αλλαγή της χώρας με μεγάλες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, που θα υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και θα απαντούν στα μεγάλα διακυβεύματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η Ευρώπη».

Με ένα έμμεσο τρόπο, ο πρώην πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα στα λεγόμενα «παπανδρεϊκά» στελέχη να αποστασιοποιηθούν από την «Ελιά» και το νέο εγχείρημα της κεντροαριστεράς στο οποίο συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, στην ανακοίνωσή του ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται στα στελέχη που θα αποτελέσουν τη «μαγιά» για την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης χαρακτηρίζοντας «αγωνιστές» όσουςθα αναλάβουν αυτή την αποστολή. Περιγράφοντας ποιοι πρέπει να ενεργοποιηθούν για την ανασύσταση της κεντροαριστεράς επί της ουσίας ο κ. Παπανδρέου φωτογραφίζει όσους συμμετείχαν στις κυβερνήσεις του και ενστερνίζονται τις ιδέες του, αφού, όπως γράφει χρειάζονται «πρωτοβουλίες, που εδράζονται σε ανοιχτές στην κοινωνία συμμετοχικές διαδικασίες... Για τις οποίες αγωνίστηκαν και αγωνίζονται πολίτες που πίστεψαν ότι, η Ελλάδα μπορεί πολύ καλύτερα. Πολίτες που απέρριψαν τον στείρο μικροκομματισμό και τον πολωτικό λόγο της δεξιάς και αριστερής συντήρησης. Πρωτοβουλίες που θα τιμήσουν όσους πίστεψαν και στήριξαν το ΠΑΣΟΚ στην πιο δύσκολη στιγμή της Πατρίδας. Όταν κλήθηκε να σηκώσει το βάρος για να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Όταν πήρε ριζοσπαστικές αποφάσεις για να χτυπηθούν πρακτικές του πολιτικού συστήματος, όπως της πελατειακής λαφυραγώγησης του κράτους».

Καβγάς Τόνιας Αντωνίου-Σκανδαλίδη για το αν το ΠΑΣΟΚ... απεβίωσε

Στον απόηχο των δημοσκοπήσεων που δείχνουν το ΠΑΣΟΚ να υπολείπεται ακόμη και του κόμματος που ίδρυσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, οι συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου διαφωνούν για το αν το κόμμα τους τείνει στον πολιτικό «θάνατο».

Απολύτως ενδεικτικά του κλίματος είναι όσα συνέβησαν το απόγευμα της Παρασκευής στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ που διακόπηκε άρον-άρον προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης και οριστική ρήξη μεταξύ των στελεχών του ιδίου κόμματος.

Η πρώην βουλευτής Τόνια Αντωνίου επιτέθηκε στον Κώστα Σκανδαλίδη σημειώνοντας πως η Ελιά «καψαλίστηκε» και οι «58» απέτυχαν. Την αποτυχία των «58» η κυρία Αντωνίου την απέδωσε σε δικά τους λάθη, αλλά και σε υπονόμευση στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Είπε πως αυτοί που υπονόμευσαν από το ΠΑΣΟΚ, μετά έκαναν δηλώσεις πως το ΠΑΣΟΚ πέθανε. Η πρώην βουλευτής αναφέρθηκε μάλιστα ονομαστικά στον κ. Σκανδαλίδη.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ζήτησε το λόγο για να της απαντήσει, όμως παρενέβη ο κ. Βενιζέλος και διέκοψε τη συζήτηση...

Μέσα σε όλα αυτά πληροφορίες φέρουν να έχει προκληθεί μεγάλη γκρίνια και για το ποιοι θα είναι οι 42 που θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος - ΠΑΣΟΚ - «58» και των άλλων συνεργαζόμενων κινήσεων. Τα νεότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ψιθυρίζουν ότι τα παλαιότερα στελέχη που έχουν καταλάβει υπουργικές θέσεις θα έχουν προβάδισμα αν συμπεριληφθούν στην ευρωλίστα λόγω της μεγαλύτερης αναγνωρισιμότητας που απολαμβάνουν οι παλαιοί και επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν οι διακηρύξεις περί της ανάγκης ανανέωσης του κομματικού μηχανισμού. Οι κακές γλώσσες πάντως λένε ότι πίσω από τις γκρίνιες για το ευρωψηφοδέλτιο υποκρύπτεται και η προσωπική επιθυμία πολλών στελεχών να μετακομίσουν στο Ευρωκοινοβούλιο για να βρίσκονται μακριά από τις εσωκομματικές έριδες σε μια περίοδο που το ΠΑΣΟΚ κάθε μέρα που περνάει δείχνει να απαξιώνεται όλο και περισσότερο.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου