Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Από... κάτω κοιτά πλέον τις 1.200 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Της Εφης Γκικοπούλου 
Από το capital.gr

Απογοητευτική συνεδρίαση, με πολλές μετοχές του 25άρη να καταγράφουν πτώση άνω του 3%, ενώ καμία δεν κατάφερε να κρατηθεί σε θετικό έδαφος. Ενδεικτικά τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή του Ελλάκτωρα (-4,18%) και ακολούθησε η ΦΦΓΚΡΠ (-3,78%), ο Μυτιληναίος (+3,61%), η ΕΧΑΕ (-3,53%), ο ΟΠΑΠ (-3,27%), η ΔΕΗ (-3,16%), ο Τιτάνας (-3,14%) και η Μέτκα (-3,02%).

Στον τραπεζικό κλάδο, η τιμή της ΕΤΕ που ήταν ο πρωταγωνιστής της πτώσης στην αρχή της συνεδρίασης, περιόρισε της απώλειες προς το κλείσιμο από -5,10% στα -3,06%, και κλείσιμο στα 2,85 ευρώ.
Η Alpha Bank (-1,89%) έκλεισε στα 0,674 ευρώ, υψηλότερα κατά 3,6% του τελευταίου placement στα 0,65 ευρώ, ενώ η Τρ. Πειραιώς υποχώρησε στα 1,66 ευρώ, χαμηλότερα κατά 2,4% του τελευταίου placement που πραγματοποιήθηκε στα 1,70 ευρώ.

Ηπιότερες ήταν οι απώλειες για τον ΟΛΠ, την ΕΕΕ και την ΕΥΠΡΟ, της τάξης του -0,39%, -0,60% και -0,71% αντίστοιχα.

Παρηγορητικό ήταν μόνο ο χαμηλός όγκος συναλλαγών με τον τζίρο να μην καταφέρνει να αγγίζει τα 92 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Εν μέρει αυτό καταδεικνύει την επιφυλακτικότητα των επενδυτών ενόψει της διπλής εκλογικής αναμέτρησης, σε 4 βδομάδες, με το οποιοδήποτε αγοραστικό ενδιαφέρον να μην στέκεται αρκετό ώστε να εξισορροπήσει την ρευστότητα που απαιτούν οι επικείμενες ΑΜΚ και οι εταιρικές εκδόσεις ομολόγων.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται τώρα και στα εταιρικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που ξεκινάνε την επόμενη εβδομάδα, με την αρχή να κάνει ο ΟΤΕ στις 8 του μήνα και να ακολουθεί ο Τιτάνας στις 15.

Η Eurobank ενώ αντέδρασε θετικά στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, δεν κατάφερε να κρατήσει τα κέρδη της και έκλεισε με απώλειες της τάξης του 2,12% στα 0,3690 ευρώ. Αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία των εγγραφών ενώ την Τετάρτη θα ανακοινωθεί η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαμάνη της Beta Χρηματιστηριακής, το επενδυτικό ενδιαφέρον στο retail για την δημόσια εγγραφή της Eurobank είναι μεγάλο, ενώ ενεργοποιούνται και παλιοί κωδικοί που είχαν καιρό να κινηθούν, καθώς η τιμή της δημόσιας προσφοράς θεωρείται ότι πραγματοποιείται σε ελκυστικά επίπεδα, ενώ το γεγονός παραμένει ότι θα είναι η πρώτη από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες όπου το ΤΧΣ θα κατέχει το μικρότερο ποσοστό.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, η Aegean εκλεισε στα 7,21 ευρώ καταγράφοντας πτώση 1,77% και η Βιοχάλκο (-1,90%) στα 4,12 ευρώ, ενώ συμφώνα με το εβδομαδιαίο report της Beta Χρηματιστηριακής, μπορεί μαζί με την Eurobank να είναι οι επόμενοι υποψήφιοι της αναδιάρθρωσης του FTSE-25 στο τέλος της εβδομάδας.

Η Lamda Development που αύριο συνεδριάζει για την ΑΜΚ ύψους 150 εκατ. ευρώ, έκλεισε στα 5,90 ευρώ σημειώνοντας πτώση 1,01%.

Στην αγορά παραγώγων, μεγάλο όγκο συναλλαγών πραγματοποίησε ξανά το ΣΜΕ της Eurobank 3.973 συμβόλαια, με το discount να περιορίζεται στα 7,3% από 9,7% προηγουμένως ενώ το φαινομενικά μεγάλο premium της μετοχής έναντι της τιμής της δημόσιας εγγραφής (+25%) μπορεί να θεωρηθεί μικρής σημασίας λόγω της χαμηλής διασποράς της μετοχής.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου