Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Αποτελέσματα εκλογών 2014: Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς (πότε;) καλύτερα…

Αποτελέσματα εκλογών 2014: Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς (πότε;) καλύτερα…
Ο λαός δεν επέτρεψε σε κανέναν να πανηγυρίσει, έστειλε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις από κάλπη και… καναπέ και καραδοκεί για την «διεθνή» αντεπίθεση!
«Περίεργα» χαρακτηρίζονται από πολλούς τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή, όμως κανένας δεν είναι σε θέση –πραγματικά- να ερμηνεύσει ποιο θα είναι το τελικό μήνυμα αυτής της διπλής εκλογικής αναμέτρησης, που υπό προϋποθέσεις μπορεί ακόμα και να μετατραπεί σε τριπλή…
Το τέλος της πρώτης εκλογικής, βραδιάς απαγορεύει τις μεγαλοστομίες και τις προβλέψεις για το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ενώ και στα κομματικά επιτελεία κρατούν χαμηλούς τόνους, γιατί το αποτέλεσμα μπορεί να τους εκθέσει.

Κρατώντας την υποσημείωση ότι επρόκειτο για αυτοδιοικητικές και μόνο εκλογές, σημειώνεται ότι ο λαός δεν επέτρεψε σε κανέναν να πανηγυρίσει, έστειλε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Τόσο προς την δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά, όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις τους τόπου. Τόσο με την ηχηρή –για μια ακόμη φορά- αποχή, όσο και με το τι τελικά επέλεξε να προτιμήσει για τους τοπικούς άρχοντες…
Η ισχυρή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική και το Δήμο της Αθήνας, η διάψευση (για μια ακόμη φορά) των exit poll, το παραδοσιακό προβάδισμα της ΝΔ σε επίπεδο περιφέρειας αλλά και τα υψηλότατα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, τίθενται επί τάπητος στα κομματικά επιτελεία ενόψει του δεύτερου γύρου, που συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές.
Όλοι γνωρίζουν πως το μήνυμα που θα βγει από τις κάλπες της Κυριακής ενδεχομένως και να πυροδοτήσει εξελίξεις σε πολλά επίπεδα, αφού οι Ευρωεκλογές είναι αυτές που από την πρώτη στιγμή έχουν προσδιοριστεί από όλες τις πλευρές ως το κριτήριο (λόγω αποτελεσμάτων) για τη διατήρηση ή μη της σταθερότητας, κατά τη μια πλευρά, την οριστική ή μη έξοδο από τα μνημόνια, κατά την άλλη.
DIMOTIKES-EKLOGES
Τα αποτελέσματα
Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως στην Αττική και την Αθήνα, που συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο πληθυσμιακά βάρος, οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια, Ρένα Δούρου, και στον Δήμο Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, όχι μόνο κατάφεραν να ανατρέψουν τα προγνωστικά αλλά κατάφεραν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα ενόψει ευρωεκλογών.
Εκτός τελικής αναμέτρησης έμεινε ο στηριζόμενος από τη ΝΔ υποψήφιος Γιώργος Κουμουτσάκος αποτυπώνοντας έτσι τη δυσαρέσκεια των πολιτών προς τις μνημονιακές δυνάμεις.
Αυτό που προβληματίζει ιδιαιτέρως τα κομματικά επιτελεία είναι τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής. Στο δήμο της Αθήνας, μάλιστα, ο Ηλίας Κασιδιάρης έφτασε να διεκδικεί την τρίτη θέση ακόμα και από τον υποστηριζόμενο από τη ΝΔ υποψήφιο Άρη Σπηλιωτόπουλο, έχοντας τριπλασιάσει τα ποσοστά της ΧΑ σε σχέση με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Παράλληλα στην περιφέρεια Αττικής ο Ηλίας Παναγιώταρος συγκέντρωσε το επίσης πολύ υψηλό ποσοστό του 11,1%. Και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα καθίσει η μπίλια στις επικείμενες ευρωεκλογές
Ποιος κέρδισε τελικά;
Αν εξαιρεθούν οι καλές επιδόσεις της Δούρου και του Σακελλαρίδη, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σοβαρούς λόγους να αισθάνεται ικανοποίηση από τη χθεσινή Κυριακή.
Το μήνυμα, άλλωστε, της ανατροπής και της δυσαρέσκειας που ανέμενε ότι θα έστελναν οι Έλληνες, δεν εκφράστηκε δια της ψήφου, αλλά δια της αποχής, ενώ στις Περιφέρειες ήταν αρκετοί οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ που δεν συγκέντρωσαν ικανοποιητικά ποσοστά. Τέτοια, τουλάχιστον που να μπορούν να στηρίξουν το πλαίσιο της αντιπολιτευτικής γραμμής για την απόρριψη της κυβερνητικής – μνημονιακής πολιτικής.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αν και πνέει αέρας αισιοδοξίας (σε επίπεδο δημοσίων δηλώσεων τουλάχιστον), στηριζόμενος στο γεγονός ότι στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας οι κυβερνητικοί υποψήφιοι ή οι δήθεν “αντάρτες” δεν αποδοκιμάστηκαν, είναι σαφές ότι σε Συγγρού και Χαρ. Τρικούπη δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να πανηγυρίζουν.
Μπορεί να κατάφεραν να διατηρήσουν σε μεγάλο ποσοστό τις επιρροές τους σε μεγάλους δήμους ή περιφέρειες της χώρας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πολλά. Οι επιρροές αυτές συνδέονται σε μεγάλο βαθμό είτε με τον ρόλο που παίζουν τα πρόσωπα, είτε με λάθος επιλογές του βασικού τους αντιπάλου σε μια σειρά από δήμους ή περιφέρειες ή ακόμα και με το γεγονός ότι πολλοί ετεροδημότες, λόγω οικονομικής κρίσης επέλεξαν να κάνουν τα όποια έξοδα μετάβασης στην ιδιαίτερη πατρίδα τους κατά τη δεύτερη Κυριακή. Και αυτός είναι ένας παράγοντας που μπορεί –αν τελικά επιβεβαιωθεί ότι αφορά μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων- να προκαλέσει σοβαρές αλλαγές στον τρόπο μετατόπισης των ψήφων τόσο στις επαναληπτικές αυτοδιοικητικές, όσο και –κυρίως- στις Ευρωεκλογές.
Επομένως, κανένας δεν μπορεί – τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή – να δηλώνει κερδισμένος των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Εξάλλου κανένα κόμμα δεν κατάφερε να γίνει ελκυστικό, αφού δεν μπόρεσε να αποτρέψει τα μεγάλα ποσοστά αποχής, γεγονός που αποτελεί ήττα και για το πολιτικό σύστημα της χώρας γενικότερα.
Τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα και οι υποψήφιοι, δεν κατάφεραν να ανατρέψουν την εικόνα που είχαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές και αυτό θα πρέπει να τους προβληματίσει όλους, όπως προβληματισμένοι θα πρέπει να παραμείνουν και οι Έλληνες πολίτες που, πολλοί εμφανίζονται να είναι ή να δηλώνουν δυσαρεστημένοι από όλα όσα έχουν συμβεί εις βάρος τους τα τελευταία χρόνια, αλλά –κατά παράδοξο τρόπο- δεν το εκδηλώνουν με το μοναδικό δικαίωμα που τους προσφέρει η δημοκρατία μας.
Την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος…

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου