Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Kύπρος:Ο δεκάλογος του επικαιροποιημένου μνημονίου


Της  Θεανώ Θειοπούλου
Από το philenews

  Λευκωσία: Ημερομηνίες σταθμούς εντός του καλοκαιριού για την πορεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και για την καθημερινότητα των δανειζομένων, περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο Μαΐου με κυρίαρχο στοιχείο την απομάκρυνση όλων των νομικών εμποδίων για εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων. Τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν βάσει του μνημονίου και παρουσιάζονται αναλυτικά από τον «Φ» δείχνουν τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται. Αυτά έχουν ως εξής:


>> Από τον Ιούλιο αρχίζουν τα πιστωτικά ιδρύματα τις κατασχέσεις και τις αναγκαστικές πωλήσεις υποθηκευμένων ιδιοκτησιών εκτός των περιπτώσεων της πρώτης κατοικίας. Το νομικό πλαίσιο θα πρέπει να τροποποιηθεί και να εγκριθεί στο τέλος Ιουνίου με άμεση ισχύ για όλα τα υποθηκευμένα ακίνητα εκτός από την κύρια κατοικία (για την οποία οι διατάξεις θα τεθούν σε ισχύ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την υιοθέτηση της νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας).

>>Μέχρι το τέλος Ιουλίου οι Αρχές θα ετοιμάσουν πλαίσιο μεταρρύθμισης που θα τεθεί προς έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα καθορίζει συγκεκριμένες διαδικασίες για τη χρεοκοπία επιχειρήσεων και προσώπων. Σχετική νομοθεσία στη βάση του πλαισίου θα υιοθετηθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

>> Οι Αρχές θα ξεκινήσουν μια αναθεώρηση από το τέλος Ιουνίου και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου σχετικά με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του πλαισίου αφερεγγυότητας.

>>Προνοείται δημιουργία Ομάδας Εργασίας για προετοιμασία μελέτης αξιολόγησης του μεγέθους εγγεγραμμένων συμβάσεων πώλησης γης χωρίς τίτλους και των σχετικών ενυπόθηκων δανείων καθώς και για την ανάπτυξη εισηγήσεων μέχρι το τέλος Ιουνίου.

>> Μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται μια αξιολόγηση της λειτουργικής ικανότητας της μονάδας δανείων της Κεντρικής Τράπεζας

>> Μέχρι το τέλος Ιουλίου η οδηγία της εταιρικής διακυβέρνησης θα πρέπει να αναθεωρηθεί σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

>> Προκειμένου να ενθαρρυνθεί η αγορά για τα επισφαλή στοιχεία ενεργητικού οι κυπριακές Αρχές θα προετοιμάσουν έως το τέλος Ιουνίου, μια έκθεση στην οποία θα προσδιορίζονται τα εμπόδια για τη μεταφορά μεμονωμένων δανείων σε τρίτους.

>> Μέχρι το τέλος Ιουνίου, η Κεντρική θα παρουσιάσει κανονισμούς για υποβολή αναφορών από τράπεζες και συνεργατικά ιδρύματα, για την αποτελεσματικότητα των διευθετήσεών τους σχετικά με τις αναδιαρθρώσεις δανείων και τις στρατηγικές τους για τις περιόδους που λήγουν το Δεκέμβριο 2014, Ιούνιο 2015, Δεκέμβριο 2015 και Ιούνιο 2016.

>> Οι κυπριακές Αρχές θα ετοιμάσουν μέχρι τα μέσα Ιουλίου ένα σχέδιο δράσης για την απομάκρυνση εμποδίων για τις τράπεζες, ώστε να λαμβάνουν επαρκή ενημέρωση για την χρηματοοικονομική κατάσταση των δανειοληπτών, με επαρκείς ασφαλιστικές δικλίδες. Αυτά τα εμπόδια θα αρθούν πλήρως μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

>> Οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλλουν τριμηνιαίες εκθέσεις προόδου σχετικά με την αναδιάρθρωση και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η πρώτη έκθεση με ημερομηνία αναφοράς το τέλος Μαρτίου, θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου με τη χρήση ειδικών δεικτών επιδόσεων και στόχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου