Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Ρωσία: Μπλόκο Πούτιν στην εισαγωγή προϊόντων ως αντίποινα των κυρώσεων-Η απαγόρευση αφορά σε γεωργικά προϊόντα, τρόφιμα, πρώτες ύλες

Στη «μαύρη λίστα» προϊόντα από ΗΠΑ, Ευρώπη, Ιαπωνία και Αυστραλία για διάστημα ενός έτους - Ανησυχία για τις ενδεχόμενες συνέπειες στις ελληνικές εξαγωγές φρούτων στη Ρωσία μέσω Πολωνίας.Έδωσε τελικά την εντολή για μπλόκο στην εισαγωγή προϊόντων από χώρες της Δύσης, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, ως αντίποινα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.
Σύμφωνα με το Russia Today ο Πούτιν απαγόρευσε την εισαγωγή γεωργικών προϊόντων, τροφίμων και πρώτων υλών για ένα χρόνο, ως απάντηση στις τελευταίες κυρώσεις από την Κομισιόν, έπειτα από την κρίση στην Ουκρανία.

Μάλιστα, χαρακτήρισε την απόφαση αυτή μία απόπειρα να προστατεύσει τη χώρα του.
Το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε προβλέπει την απαγόρευση ή τον περιορισμό των εισαγωγών από τις χώρες που επέβαλαν τις κυρώσεις στη Ρωσία, δηλαδή οι ΗΠΑ, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αυστραλία και η Ιαπωνία.
Την ίδια στιγμή, η ρωσική κυβέρνηση έχει κληθεί να προχωρήσει στη δημιουργία πλήρους λίστας για τα προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται στο μπλόκο.
Προ ημερών, ο πρόεδρος της Ρωσίας είχε δηλώσει ότι οποιαδήποτε απόφαση και αν έπαιρνε θα ήταν για την προστασία των Ρώσων καταναλωτών και την υποστήριξη των εγχώριων παραγωγών.
Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, ως αντίποινα στις κυρώσεις της Δύσης, η Μόσχα έχει απαντήσει με απαγόρευση στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από την Πολωνία, ενώ το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την επιβολή εισαγωγικών δασμών στα ουκρανικά αγαθά.
Μάλιστα, η Ρωσία κατηγορείται ότι επιβάλλει περιορισμούς, επικαλούμενη υγειονομικούς λόγους ως μέσο άσκησης πίεσης στις γειτονικές χώρες.
Με την πρόφαση αυτή, λοιπόν, οι υγειονομικές αρχές και οι αρμόδιοι οργανισμοί προχώρησαν στην απαγόρευση εισαγωγής κρέατος από τη Ρουμανία και την Λετονία, φρούτων και λαχανικών από την Πολωνία, καθώς και αγροτικών προϊόντων από την Μολδαβία και δημητριακών από την Ουκρανία.

Το μπλόκο προκαλεί ανησυχία για τις ενδεχόμενες συνέπειες στις ελληνικές εξαγωγές φρούτων στη Ρωσία μέσω Πολωνίας.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου