Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

ΕΕ: Τα κράτη-μέλη μπορούν να εξοπλίζουν τους Κούρδους στο Ιράκ

Βρυξέλλες: Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλωσόρισαν την απόφαση μεμονωμένων κρατών-μελών να ανταποκριθούν θετικά στο αίτημα των Κούρδων του Ιράκ για έκτακτη παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού προκειμένου να αντιμετωπίσουν την προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Η απόφαση αυτή δίνει το ευρωπαϊκό πράσινο φως στις πρωτοβουλίες αυτές, οι οποίες, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, «θα γίνουν σύμφωνα με τις δυνατότητες και το εθνικό δίκαιο των κρατών-μελών, και με τη συναίνεση των ιρακινών εθνικών Αρχών».
Η αναφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών-μελών αφορά πρωτίστως τη Γερμανία, η οποία δεσμεύεται από το νομοθετικό της πλαίσιο και δεν μπορεί παράσχει όπλα σε εμπόλεμες περιοχές, εκτός εάν ο εξοπλισμός άπτεται των ιδιαίτερων συμφερόντων της Γερμανίας.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι το Βερολίνο θα κινηθεί στα όρια αυτού που είναι «νομικά και πολιτικά δυνατό» και αυτό, όπως πρόσθεσε, θα γίνει πιο ξεκάθαρο έπειτα από το ταξίδι του στο Ιράκ αυτό το Σαββατοκύριακο.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα εκτιμήσει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αποτραπεί το ενδεχόμενο να επωφεληθεί το Ισλαμικό Κράτος από τις πωλήσεις πετρελαίου και καταδίκασε όσους χρηματοδοτούν τους τζιχαντιστές σε παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.


Πηγή: news.in.gr

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου