Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Σήμερα ξεκινάει Νέα Διεθνής αποστολή στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Το ναυάγιο των Αντικυθήρων στο Αιγαίο Πέλαγος είναι ένας υποβρύχιος αρχαιολογικός χώρος παγκοσμίου φήμης που ήρθε στο προσκήνιο το 1900, όταν οι ερευνητές ανακάλυψαν μια απίστευτη μηχανική συσκευή, γνωστή σήμερα ως ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, που χρονολογείται παλαιότερη από 2.000 χρόνια.

Η συσκευή αποτελείται από ένα πολύπλοκο συνδυασμό γραναζιών που χρειάστηκαν δεκαετίες για τους επιστήμονες να τα αποκρυπτογραφήσουν. Οι αρχαιολόγοι υποψιάζονται ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα να βρεθούν εντός του ναυαγίου των Αντικυθήρων και σήμερα, μια τολμηρή νέα αποστολή έχει ήδη ξεκινήσει να επανεξετάσει το ναυάγιο, το οποίο βρίσκεται σε ακραίο βάθος κατάδυσης στα 120 μέτρα.
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι μια μεταλλική συσκευή η οποία αποτελείται από τουλάχιστον 30 διαφορετικά είδη γραναζιών και στις πλάκες της πόρτας του μηχανισμού υπάρχουν περίπου 2.000 γράμματα που θεωρούνται ότι είναι κάτι σαν ένα εγχειρίδιο χρήσης.

Μια λέξη ξεχωρίζει σαφώς: ΚΟΣΜΟΥ, που σημαίνει "ΣΥΜΠΑΝ". Η εκπληκτική συσκευή είναι τόσο πολύπλοκη που πολλοί θεωρούν ότι είναι ο πρώτος ανθρωπογενείς αναλογικός υπολογιστής. Μετά από δεκαετίες έρευνας, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να προσδιορίσουν ότι ο μηχανισμός δείχνει τις θέσεις του ήλιου, της σελήνης και των πλανητών, καθώς κινούνται μέσα στο ζωδιακό κύκλο, προβλέπει ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις και ακόμα σημειώνονει σημαντικά γεγονότα, όπως οι Πανελλήνιοι Αγώνες. Η ανακάλυψη αυτής της μοναδικής μορφής της αρχαίας τεχνολογίας έχει οδηγήσει τους ερευνητές να αναρωτιούνται τι άλλο μπορεί να βρίσκεται εντός του ναυαγίου, το οποίο βρίσκεται έξω από το ελληνικό νησί των Αντικυθήρων.
Αριστερά: Ο αρχικός μηχανισμός των Αντικυθήρων (Wikipedia). Δεξιά: Μια ανακατασκευή του μηχανισμού (anthonyokeeffe.com)
Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, δύτες έχουν προσπαθήσει να ερευνήσουν το αρχαίο ναυάγιο, ωστόσο, οι επικίνδυνες συνθήκες του βυθισμένου πλοίου έχουν μέχρι στιγμής εμποδίσει τους ερευνητές να εξερευνήσουν την περιοχή πλήρως. Το ναυάγιο βρίσκεται σε ακραίο βάθος, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός δύτη και άλλοι να παραλύσουν από την ασθένεια αποσυμπίεσης. Μεταγενέστερες προσπάθειες πιο πρόσφατα, έχουν οδηγήσει σε περισσότερες ανακαλύψεις, συμπεριλαμβανομένου λεπτοδουλεμένα χάλκινα και μαρμάρινα αγάλματα, γυάλινα σκεύη, κοσμήματα και νομίσματα, αλλά οι χρονικοί περιορισμοί έχουν εμποδίσει μια ενδελεχή μελέτη του ναυαγίου. Ωστόσο, χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας, η έρευνα του ναυαγίου των Αντικυθήρων μπορεί πλέον να συνεχίσει τελικά.

Δείτε επίσης:

"Σήμερα μια ομάδα αρχαιολόγων και δυτών περιμένει με πεινασμένες καρδιές να τελειώσει τη δουλειά", γράφει η Daily Telegraph. «Δεν θα είναι ένα εύκολο έργο. Κι έχουν μόνο ένα μήνα για να το κάνουν".

Νωρίτερα αυτό το έτος, θαλάσσιοι αρχαιολόγοι με το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας βρήκαν μια έξυπνη λύση για τις προκλήσεις που τίθενται από το βάθος του ναυαγίου - θα χρησιμοποιήσουν μια υψηλής τεχνολογίας στολή (exosuit) που αναπτύχθηκε από έρευνα του Nuytco, η οποία επιτρέπει στους δύτες να καταδυθούν για 300 ώρες χωρίς την ανάγκη για αποσυμπίεση κατά την επιστροφή στην επιφάνεια. Η exosuit, η οποία γίνεται ως επί το πλείστον από αλουμίνιο, λειτουργεί σαν υποβρύχιο. Έχει προωθητήρες 1,6 ίππων, ένα σύστημα ανεφοδιασμού οξυγόνου, φώτα LED, κάμερες και είναι συνδεδεμένη με την επιφάνεια με καλώδιο Ethernet οπτικών ινών gigabit που επιτρέπει την αμφίδρομη επικοινωνία, τη ζωντανή μετάδοση βίντεο και την παρακολούθηση της στολής και του χρήστη του.
Η πρόσφατα σχεδιασμένη στολή (εξωσκελετός), η οποία θα χρησιμοποιηθεί για να εξερευνηθεί το ναυάγιο των Αντικυθήρων. Πηγή: Mat Pike/News Corp Αυστραλία
Η νέα αποστολή θα σκάψει κάτω από το αρχικό ναυάγιο, καθώς και θα διερευνήσει περαιτέρω το μονοπάτι συντριμμιών που εκτείνεται μέχρι 150 μέτρα από το πλοίο. Εκτός από περισσότερα τμήματα από το μηχανισμό, ο Δρ James Hunter, ένας ερευνητής από το Ναυτικό Μουσείο της Νότιας Αυστραλίας, ελπίζει να βρει διατηρημένα ίχνη υφάσματος και τροφίμων. «Τα έργα τέχνης είναι σημαντικά, αλλά είναι αυτά που μας λένε για τους ανθρώπους που τα έκαναν και τα χρησιμοποιούσαν, έχουν μεγαλύτερη σημασία», είπε.

Ο Brendan Foley, διευθυντής των εργασιών πεδίου στο Deep Submergence Laboratory του WHOI, πιστεύει ότι το ναυάγιο των Αντικυθήρων εξακολουθεί να κατέχει πολλά μυστικά και το η στολή θα βοηθήσει τους δύτες να τα βρουν. Μια προκαταρκτική έρευνα πέρυσι έδειξε αντικείμενα διάσπαρτα σε μια έκταση 50 επί 10 μέτρα και ακόμα και αποκάλυψε ένα προηγουμένως άγνωστο ναυάγιο μαζί με το πρώτο.

"Έχουμε τα πόδια, τα χέρια και το λοφίο του κράνους πολεμιστή από αγάλματα που ανακτήθηκαν το 1900 - ίσως σταθούμε τυχεροί και να βρούμε τα υπόλοιπα", λέει ο Foley. "Αλλά για μένα, ο μηχανισμός είναι αυτός που κάνει αυτό το ναυάγιο τόσο ξεχωριστό. Είναι τα ερωτήματα που θέτει για την ιστορία της επιστήμης και της τεχνολογίας που διεγείρουν τη φαντασία μου."

"Ήταν ένα πλοίο θησαυρός κάνοντας μια παράδοση σε ένα μέλλοντα βασιλιά ή αρχιερέα;
Ήταν ένα πλοίο με λάφυρα, που μετέφερε τα λάφυρα από ένα μακρινό πόλεμο;
Ή μήπως ήταν μια φορτηγίδα περισυλλογής που μάζευε τα άχρηστα αντικείμενα, ντεμοντέ είδη πολυτελείας από πλούσιους για ανακύκλωση;", γράφει η Daily Telegraph σε ένα ειδικό χαρακτηριστικό άρθρο γι' αυτήν την απίστευτη αποστολή.

Ας ελπίσουμε ότι, σε λίγο καιρό, περισσότερο από ένα μήνα, θα ξέρουμε την απάντηση.

Συγγραφή-Μετάφραση-Επιμέλεια-Απόδοση κειμένων Αόρατα Γεγονότα
Αναφορές:

  1. http://www.dailytelegraph.com.au/news/special-features/antikythera-mechanism-the-worlds-oldest-known-computer-is-behind-a-dive-deep-into-waters-off-crete-and-greece/story-fnknbqfy-1227051345984
  2. http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%85%CE%B8%CE%AE%CF%81%CF%89%CE%BD
ΠΗΓΗ aorata-gegonota

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου