Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Μόσχα & Πεκίνο προς Λευκωσία: "Αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα σας οι έρευνες στην ΑΟΖ - Έχετε την πλήρη στήριξη μας"- ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ

Μόσχα και Πεκίνο έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης στην Κυπριακή Δημοκρατία διαμηνύοντας πώς μπορεί να ασκεί χωρίς εμπόδια τα αναφαίρετα τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα καταδίκης των τουρκικών προκλήσεων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, κάτι που αποφεύγουν συστηματικά οι ΗΠΑ και προειδοποίησης προς την Άγκυρα πώς δεν θα ανεχτούν «παιχνίδια» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σημειώνεται πώς η Ρωσία εξοπλίζει την Αίγυπτο του αλ Σίσι ξεκινώντας με την αποστολή αντιαεροπορικών-αντιπυραυλικών συστημάτων S-300. Η κίνηση αυτή δείχνει πώς η Μόσχα στηρίζει και τον άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες Ρωσία και Κίνα, δύο από κράτη-μέλη των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, απαντώντας στην επιστολή που είχε στείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προς τους διεθνείς φορείς για να καταγγείλει τις τουρκικές προκλήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, διατύπωσαν με σαφή τρόπο τη δική τους στάση.
Ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία, Στανισλάβ Οσάντσι, με οδηγίες από το Κρεμλίνο, μετέφερε προς την κυβέρνηση τη διαβεβαίωση της Μόσχας ότι υποστηρίζει τη θέση αρχών για το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.
Επισήμανε πως όσα έχουν συζητηθεί στο Μιλάνο μεταξύ των Προέδρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας για το θέμα αυτό, ισχύουν στο ακέραιο παραπέμποντας παράλληλα και σε δημόσιες ανακοινώσεις με τις οποίες η Μόσχα παρείχε τη στήριξη της στη Λευκωσία έναντι των τουρκικών ενεργειών.
Ο πρόεδρος Πούτιν, στη συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο Μιλάνο, σύμφωνα με δήλωση τότε του κυβερνητικού εκπροσώπου, «επαναβεβαίωσε τη ρωσική θέση αρχής τόσο σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού όσο και για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της, χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτη την όποια παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Από την πλευρά της, η πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη Λευκωσία, με ρηματική διακοίνωση της, εκφράζει την υποστήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δικαίωμά της να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως και το δικαίωμα στη διενέργεια ερευνών.
Στάση η οποία είναι σαφέστατα υποστηρικτική προς την κυπριακή πλευρά. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι παρόμοια θέση έχει διατυπώσει και η Γαλλία. Αντίθετα, η Ουάσινγκτον, η οποία διαφημίζει ότι είναι «στρατηγικός εταίρος» με τη Λευκωσία, μέχρι σήμερα αποφεύγει να καταδικάσει τις τουρκικές παράνομες ενέργειες.
  
Σύμφωνα δε με άλλες πληροφορίες, το πρόβλημα υγείας που έχει ο Κύπριος Πρόεδρος και η εγχείρηση καρδιάς στην οποία θα υποβληθεί επισπεύδει της επίσκεψη του στο Κρεμλίνο.
Πηγές από την Κύπρο αναφέρουν πως, διά της διπλωματικής οδού, καταβάλλονται προσπάθειες όπως η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στη ρωσική πρωτεύουσα επισπευστεί και γίνει πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο χρονικά τοποθετείται στις 18 και 19 Δεκεμβρίου.
Πρόκειται σαφώς για πολύ σημαντικές εξελίξεις υπέρ των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα που εισβάλει στην Κυπριακή ΑΟΖ και συμπεριφέρεται ως "τσιφλικάς" στην περιοχή.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΠΗΓΗ defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου