Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Γιούνκερ για Ελλάδα: «Προτιμώ οικεία πρόσωπα στην εξουσία, όχι ακραίες δυνάμεις»

«Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά τι θα σήμαινε για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη ένα λάθος εκλογικό αποτέλεσμα», ήταν η προειδοποίηση του προέδρου της Κομισιόν
Σε δηλώσεις που θα συζητηθούν σχετικά με τη χώρα μας προχώρησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.  Ο κ. Γιούνκερ, απήυθυνε προειδοποίηση προς την Ελλάδα να μην εκλέγουν «ακραίες δυνάμεις» στην εξουσία και είπε πως θα προτιμούσε «οικεία πρόσωπα». Αυτή η δήλωση είναι μέχρι στιγμής η ισχυρότερη παρέμβαση της ΕΕ στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.



«Νομίζω ότι οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά τι θα σήμαινε για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη ένα λάθος εκλογικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης, που διοργάνωσε η αυστριακή δημόσια τηλεόραση, μαζί με τον  EuObserver και άλλους δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες. Ευθεία προειδοποίηση για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη; Ο κ. Γιούνκερ δεν θέλησε να διευκρινίσει περαιτέρω την δήλωσή του αυτή.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε ευθέως στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, στην περίπτωση που στις 29 Δεκεμβρίου δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Δεν θα κρύψω την γνώμη μου καθώς υπάρχει πιθανότητα το τιμόνι της χώρας να αναλάβουν ακραίες δυνάμεις», υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ. Στο ερώτημα του δημοσιογράφον αν με τη δήλωσή του αυτή εννοεί τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε εμμέσως με τη διπλωματική μέθοδο της σιωπηράς αποδοχής.



Σημειώνεται πως οι προεδρικές εκλογές -η πρώτη ψηφοφορία θα γίνει στη Βουλή των Ελλήνων στις 17 Δεκεμβρίου και η τελευταία στην οποία απαιτούνται 180 βουλευτές γα την εκλογή Προέδρου στις 29 Δεκεμβρίου- θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, εάν υπάρξουν τρεις αποτυχημένες προσπάθειες να εκλεγεί πρόεδρος.

Ετσι ο Γιούνκερ, ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας μπορούν να χαρακτηριστούν ως «ακραίες δυνάμεις», απάντησε: «Θα ήθελα η Ελλάδα να κυβερνάται από ανθρώπους που έχουν το βλέμμα και την καρδιά τους στραμμένα στους πολλούς αδύναμους ανθρώπους και που μπορούν να κατανοήσουν τις ανάγκες των ευρωπαϊκών διαδικασιών».

«Κάθε κόμμα που κατέρχεται στις εκλογές πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά τα πρότυπα και δεν θέλω να σχολιάσω τις πιθανότητες που έχει το ένα ή το άλλο κόμμα, αλλά θα προτιμούσα οικεία πρόσωπα στην εξουσία»,  δήλωσε ακόμη ο Γιούνκερ, κάνοντας προφανή αναφορά στον πρώην Ελληνα επίτροπο της ΕΕ, Σταύρο Δήμα, ο οποίος είναι υποψήφιος για νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκ μέρους του κυβερνώντος συνασπισμού.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου