Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Οι τουρκικές προκλήσεις δυσχεραίνουν τις προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου


Λευκωσία: Η νέα ενέργεια της Τουρκίας να εκδώσει οδηγία NAVTEX μέχρι τις 6 Απριλίου δυσχεραίνει τις προσπάθειες εξεύρεσης τρόπου υπέρβασης του αδιεξόδου στο Κυπριακό, εκτιμά πηγή προσκείμενη στην Κυβέρνηση.

Η ίδια πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ, υπό το φως και της καθόδου του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο στις 13 και 14 Ιανουαρίου, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει μεν την προσπάθεια εξεύρεσης τρόπου υπέρβασης της κρίσης, αλλά οι συνθήκες θεωρούνται δύσκολες μετά και τη νέα πολιτική ενέργεια της Τουρκίας.Σκοπός της επίσκεψης του Έσπεν Μπαρθ Άιντα θα είναι, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, να ακούσει απευθείας από τους δύο ηγέτες τις απόψεις τους για το σημερινό αδιέξοδο στις συνομιλίες και τις προοπτικές για την επίλυσή του.

Επίσης, ο Ειδικός Σύμβουλος καλεί τους δύο ηγέτες να παραμείνουν επικεντρωμένοι στην επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε τη Δευτέρα ότι ενόσω υφίσταται η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αδύνατη η συμμετοχή του εις τον προκαθορισθέντα διάλογο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Ο Πρόεδρος τόνισε επίσης ότι ο φυσικός πλούτος της χώρας ανήκει εις το κράτος, την ευθύνη διαχείρισης του οποίου έχει η εκάστοτε Κυβέρνηση προς όφελος του συνόλου των νομίμων κατοίκων της χώρας.

“Συνεπώς, ενέργειες που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας με το πρόσχημα της προστασίας των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, όχι μόνο είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, αλλά και ουδόλως ευσταθούν”, δήλωσε ο Πρόεδρος.

ΠΗΓΗ  philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου