Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Μια εικόνα χίλιες λέξεις: Τα ιστορικά μνημεία του Νεπάλ πριν και μετά τον σεισμό

Ο σεισμός-τέρας των 7.9 Ρίχτερ στις 25 Απριλίου ισοπέδωσε τμήματα του ιστορικού κέντρου της Κατμαντού
Η φράση «μια εικόνα, χίλιες λέξεις» είναι λίγη για να περιγράψει την καταστροφή που έχει προκαλέσει στο Νεπάλ ο σεισμός των 7,9 Ρίχτερ.

Η θλίψη γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν συγκρινεί κανείς τις εικόνες πριν και μετά τον σεισμό σε δύο από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας, τον πύργο Dharahara και τον ναό Maju Deval.


Dharahara Tower

Το μεγαλοπρεπές κτήριο εννέα ορόφων χτίστηκε το 1832 κατόπιν εντολής της βασίλισσας. Ήταν φτιαγμένο από πολύ βαριά και ανθεκτικά τούβλα και το 2005 είχε ξανανοίξει για το κοινό. Ανεβαίνοντας μια στενή ελικοειδή σκάλα με 213 σκαλοπάτια οι περιηγητές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη μοναδική πανοραμική θέα στα περίπου 200 πόδια πάνω από την πόλη. Είχε καταφέρει να επιβιώσει το σεισμό το 1834 και 100 χρονιά αργότερα στο σεισμό του 1934 απέμειναν μόνο δυο όροφοι.

Ωστόσο ο τότε πρωθυπουργός Τζουντχα Σαμσερ φρόντισε για την ανακατασκευή του, ώστε να επαναφέρει το ορόσημο σημείο της πόλης στην αρχική του μορφή.

Το μεγαλύτερο μέρος του πύργου κατέρρευσε στο σεισμό της 25ης του Απρίλη 2015, αλλά η βάση παραμένει. Περίπου 60 ανθρώπινα πτώματα βρέθηκαν στα ερείπια, καθώς ο πύργος κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της ώρας του γεύματος.

Το πριν


Και το μετά



Maju Deval

Μέχρι χθες ήταν το πιο δημοφιλές σημείο συνάντησης στην πόλη Κατμαντού. Ο ναός χρονολογείται από το 1690 και χτίστηκε από τη μητέρα του βασιλιά Μποθτιντρα Μαλλα. Συχνά μικροπωλητές χρησιμοποιούσαν τα χαρακτηριστικά εξωτερικά σκαλοπάτια του τριώροφου ναού, καθώς ήταν δημοφιλής προορισμός για τουρίστες. Ένας μικρότερος λευκός ναός που αντιπροσωπεύει τον “ινδουιστικό θεό του έρωτα και του πόθου “ Κάμα Ντεβα, δέσποζε στο κάτω μέρος από τα σκαλοπάτια του κεντρικού ναού, το οποίο ήταν χτισμένο σε Ινδικό στυλ shikhara. Έπειτα από το χθεσινό “χτύπημα” ο ναός καταστράφηκε ολοσχερώς, αφήνοντας πίσω του ίχνη από τα σκαλοπάτια και πολλούς νεκρούς. Και σήμερα, είναι γεμάτο με κόσμο, μόνο που αυτή τη φορά δεν θαυμάζουν το ναό, αλλά ψάχνουν στα συντρίμμια για τυχόν εγκλωβισμένους.

Το πριν


Και το μετά
ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου