Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΤΕΛΕΤΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Του Νίκου Χειλαδάκη
Από το nikosxeiladakis

Σε καινούργια πρόκληση μέσα στον ναό της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι Τούρκοι, επί τη ευκαιρία του μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανίου και της γιορτής του Kadir Geçesi που είναι στις 13 Ιουλίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής ισλαμικής εφημερίδας Yeni Şafak, (28/4), που πρόσκειται στον Ερντογάν, σε εκδήλωση που έγινε αυτές τα μέρες στην πόλη της Προύσας όπου μίλησε ο ισλαμιστής ιστορικός και συγγραφέας Yavuz Bahadıroğlu, ανακοινώθηκε ότι φέτος κατά την διάρκεια του Ραμαζανίου που αρχίζει στις 18 Ιουνίου και τελειώνει στις 16 Ιουλίου, η μεγάλη μουσουλμανική εορτή του Kasdir Geçesi θα εορταστεί με μουσουλμανική τελετή μέσα στην Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης για πρώτη φορά από το 1934, όταν ο ναός ανακηρύχτηκε μουσείο.
Ο Τούρκος συγγραφέας στον λόγο του αναφέρθηκε στο μεγάλο όνειρο των Οθωμανών να τελούν μουσουλμανική λατρεία στην Αγία Σοφία και όπως τόνισε αυτό τον όνειρο θα ξαναγίνει πραγματικότητα μετά από ένα σύντομο διάλειμμα που η Αγία Σοφία λειτούργησε σαν μουσείο.
Όπως φαίνεται κάποιοι κύκλοι στην Τουρκία έχουν βάλει στον στόχο τους με κάθε μέσο να ξαναγινεί η Αγία Σοφία τζαμί. Κάποια φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί τον τελευταίο καιρό μέσα στον χώρο της Αγίας Σοφίας, όπως η εμφάνιση σταυρών, η απροσδόκητη εμφάνιση του Αγγέλου στον τρούλο το καλοκαίρι του 2008, έχουν θορυβήσει τους ισλαμιστές και για τον λόγο αυτό έχουν αρχίσει μια εντατική εκστρατεία μετατροπής του ναού σε τζαμί.
Απομένει να δούμε αν αυτή η μεγάλη τουρκική πρόκληση γίνει πραγματικότητα και ποιες θα είναι οι αντιδράσεις από την διεθνή κοινότητα, διότι πρόκειται πραγματικά για μια άκρως προκλητική απειλή για το ιστορικό αυτό κτίσμα σύμβολο της χριστιανοσύνης.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου