Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Εμπλοκή ή στρατηγική; Γιατί δεν πήγε σήμερα το πολυνομοσχέδιο στους θεσμούς

Συνεδριάζει το Euro Working Group - Αύριο τη σκυτάλη παίρνει το Brussels Group
Σήμερα στις 15:30, ώρα Ελλάδας, συνεδριάζει το EuroWorking Group στις Βρυξέλλες, στο οποίο την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο επικεφαλής του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης. Σημειωτέον, ότι για πρώτη φορά θα υπάρξει και δείπνο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του EuroWorking Group.

Στη συνεδρίαση, ωστόσο, αλλά και στο... δείπνο, κατόπιν, δεν πρόκειται να παρουσιαστεί το πολυνομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να «αποκωδικοποιήσει» τη λίστα Βαρουφάκη και να περάσει τα πρώτα μέτρα, με τα οποία ευελπιστεί να «ξεμπλοκάρει» την εκταμίευση δόσης ή δόσεων από τα 7,2 δισ. ευρώ που εκκρεμούν.


Αντίστοιχα, άγνωστο είναι και το πότε θα πάει το πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» στη Βουλή, καθώς θα πρέπει πρώτα να ενημερωθεί το υπουργικό συμβούλιο -συνεδριάζει την Πέμπτη-, αλλά και να υπάρξει διαβούλευση εντός του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ήδη υπάρχουν αντιδράσεις -κυρίως από την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Αύριο το πρωί, σε κάθε περίπτωση, ξεκινούν οι συνεδριάσεις του Brussels Group, όπου θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση, με σκοπό την επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας.

Αύριο στο Brussels Group θα συμμετάσχουν όχι μόνο η ομάδα Χουλιαράκη, αλλά και σύσσωμα τα κλιμάκια Ελλήνων και ξένων τεχνοκρατών που εδώ και μήνες συνεδριάζουν (χωρίς αποτελέσματα ως τώρα) σε κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας.

Παράλληλα, σήμερα γύρω στις 6 το απόγευμα, συνεδριάζει και η Πολιτική Ομάδα Διαπραγμάτευσης υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών.

Στην κυβέρνηση πάντως έχουν έτοιμα σχέδια και για την περίπτωση που δεν θα υπάρξει συμφωνία ως την 9η Μαΐου.  Πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις έλεγε πως «όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν πια ότι υπάρχουν ημερομηνίες-"ορόσημα", αλλά προφανώς και εμείς έχουμε σχέδιο αν δεν καταλήξουμε ως τότε. Μην περιμένετε πάντως να σας το πω από τώρα» έλεγε η ίδια πηγή.

Τι μέτρα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο
Κορμός του πολυνομοσχεδίου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι αποκλειστικά η λίστα με τα μέτρα Βαρουφάκη που δημοσιοποιήθηκαν την 1η Απριλίου. Στη λύση αυτή κατέληξε η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης, που συνεδρίασε χθες βράδυ υπό τον υπουργό Οικονομικών – και στη διάρκεια της οποία μάλιστα λέγεται πως δέχθηκε και πολλά τηλεφωνήματα υποστήριξης από ευρωπαίους ομολόγους του επειδή πληροφορήθηκαν τον ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας.
Το πολυνομοσχέδιο, που προβλέπεται να συζητηθεί την Πέμπτη το απόγευμα στο Υπουργικό Συμβούλιο, αναμένεται να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μέτρα όπως:
- βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ με υποχρεωτική χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών αντί για μετρητά, σε κοσμοπολίτικα νησιά. Συγκεκριμένα με πιστωτική κάρτα θα γίνονται οι συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά της χώρας με πληθυσμό πάνω από 3.000 κατοίκους.

- αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης σε Ι.Χ. αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη αναψυχής κ.λπ.

- είσπραξη του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων και την επέκτασή του στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης

- δημοπρασία τηλεοπτικών συχνοτήτων

- περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

- αλλαγές στο ποινολόγιο της εφορίας, ώστε η απόκρυψη μεγάλου εισοδήματος και η μη καταβολή ΦΠΑ να ακυρώνει τα φορολογικά πρόστιμα και να ενεργοποιεί απευθείας ποινικές κυρώσεις

- υποχρεωτική πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, φόρων, προστίμων κτλ. μέσω τραπεζών ή με κάρτες και όχι με μετρητά

- θέσπιση λοταρίας αποδείξεων

- καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων

- λειτουργία του περιουσιολογίου και την online πρόσβαση σε καταθέσεις και δάνεια

- ηλεκτρονικό διαχωρισμό των πληρωμών του ΦΠΑ

- μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου