Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Die Welt: «Καλύτερα να αφήσουμε την Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη»

Με κεντρικό άρθρο στη σημερινή της έκδοση η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» τονίζει ότι ίσως είναι καλύτερα για τη Γερμανία και την Ευρώπη να αφήσει την Ελλάδα να βγει απ' την Ευρωζώνη.
Όπως σημειώνει η καθυστέρηση από την ελληνική πλευρά «σπάει τα νεύρα ακόμα και των πιο εγκρατών Ευρωπαίων αφού όλες οι εκκλήσεις προς αυτή πέφτουν στο κενό». Και σύμφωνα με την εφημερίδα εναποθέτουν πάνω της ελπίδες στις οποίες δεν μπορεί να ανταποκριθεί.
«Η ελληνική κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα κινείται σε τεντωμένο σκοινί. Ιδεολογικά δεν μπορεί να ξεφύγει απ' την ταυτότητα της, σχολιάζει η εφημερίδα και προσθέτει πως μετά την τετράωρη συζήτηση Μέρκελ – Τσίπρα δημιουργήθηκε η ελπίδα ότι οι Έλληνες μπορούν να παρουσιάσουν ένα αλλαγμένο και βιώσιμο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο το αποτέλεσμα απογοητεύει.

Ήδη έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τότε που ξεκίνησαν οι νέες διαπραγματεύσεις. Και επειδή οι Έλληνες ξεμένουν από ρευστό ενώ χρειάζεται να ανταποκριθούν στα δάνεια τους, οι δύο πλευρές ήθελαν μία γρήγορη συμφωνία.
Μάλιστα η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος είχαν καταστήσει ξεκάθαρο πόσο σημαντικό για την Ευρωζώνη είναι η παραμονή της Ελλάδας.
Και γι αυτό, σχολιάζει η εφημερίδα, συμφώνησαν στην αλλαγή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων.
Μόνο που αυτή η θέση, σημειώνει η Die Welt έχει φέρει και μικρούς συμβιβασμούς. «Οι Έλληνες απλά θέλουν τα χρήματα μας, κάτι που δεν σκεφτόμαστε μόνο εμείς εδώ στο Βερολίνο».
Το καταδεικνύουν και οι εξελίξεις. Η αριστερή κυβέρνηση στην Αθήνα πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι με την πολιτική που απαίτησαν κατέστρεψαν την οικονομία και το κοινωνικό σύστημα.
Και αυτό που δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη του κανείς είναι ότι η διαμαρτυρόμενη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο άπειρη που δεν μπορεί καν να ακολουθήσει την ηγεσία της χώρας.
«Και σε μία επικίνδυνη κατάσταση κάτι τέτοιο είναι πολύ επικίνδυνο», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.
Και σημειώνει: «Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει έλλειψη κατανόησης των ελληνικών προβλημάτων από τους Ευρωπαίους εταίρους. Παράλληλα ο Τσίπρας θέλει να εφαρμόσει το προεκλογικό του μανιφέστο».
Σύμφωνα με τη «Die Welt» ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι βέβαιος ότι οι Ευρωπαίοι θα κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ και ως εκ τούτου μπορεί να συνεχίσει να διαπραγματεύεται σκληρά. Όμως, σχεδόν όλες οι ηγέτες ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα δυσκολευθούν πολύ να πείσουν τους πολίτες τους ότι οι Έλληνες θα εφαρμόσουν αυτά που έχουν υποσχεθεί.
Παράλληλα η καγκελάριος Μέρκελ δεν θα έχει εύκολη «δουλειά» όταν θα κληθεί να παρουσιάσει στη γερμανική Βουλή πρόταση για ένα νέο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα, ιδιαίτερα εάν δεν μπορεί να αποδείξει ότι η Αθήνα εφαρμόζει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Ανάλογη κατάσταση θα επικρατήσει και στη Γαλλία, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η κυβέρνηση της χώρας βρίσκεται υπό την απειλή της Marine Le Pen.
Ίσως τελικά το καλύτερο, καταλήγει η «Die Welt» είναι να αφήσουμε την Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα έχει και τόσο επώδυνες οικονομικές συνέπειες για την ένωση.

ΠΗΓΗ newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου