Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Κάλεσμα για να βγούμε από τις δαγκάνες της ΕΚΤ

Η πρόσκληση του Ρώσου υφυπουργού Οικονομικών, να γίνει η Ελλάδα το έκτο μέλος των BRICS στη νέα Αναπτυξιακή Παγκόσμια Τράπεζα, που έχουν δημιουργήσει η Κίνα, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική, είναι μία μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να απελευθερωθεί σε ένα μεγάλο βαθμό από τον απόλυτο εγκλωβισμό της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Η υπό δημιουργία Αναπτυξιακή Τράπεζα BRICS (από τα αρχικά των 5 ιδρυτικών κρατών της) τα επόμενα χρόνια θα παίξει σημαντικότατο ρόλο στην παγκόσμια οικονομία,
καθώς θα κάνει τεράστιες επενδύσεις των κρατών που θα συμμετέχουν σε αυτήν σε ολόκληρο τον κόσμο, θα χρηματοδοτεί επιχειρηματικές προσπάθειες εταιρειών και ιδιωτών των κρατών-μελών της, θα παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες των μελών της, θα παρέχει δάνεια στα κράτη-μέλη της και γενικά θα στηρίζει οικονομικά στο πλαίσιο μιας πραγματικής αλληλεγγύης των κρατών-μελών της (το αντίθετο δηλαδή από ό,τι κάνει σήμερα η ΕΚΤ).
Η πρόσκληση, όμως, της Ελλάδας στους BRICS αποκαλύπτει και κάτι άλλο πολύ σημαντικό: πέντε από τους πιο δυνατούς παίκτες στην παγκόσμια οικονομία, πρωταγωνιστές μία πρωτοφανούς ανάπτυξης όπως αυτή εμφανίζεται στην Κίνα, στη Ρωσία, στη Βραζιλία, στην Ινδία και στη Νότια Αφρική, εμπιστεύονται την Ελλάδα, το μέλλον της, την πρόοδό της και την έξοδό της σύντομα από την κόλαση, που την έχουν ρίξει οι Ευρωπαίοι εταίροι της. Και δίνουν τη δυνατότητα ανεξαρτητοποίησης της χώρας μας από τις δαγκάνες της ΕΚΤ και τις αποφάσεις Ντράγκι για κλείσιμο ή άνοιγμα της στρόφιγγας για την Ελλάδα, ανάλογα με τις εντολές που παίρνει από το Βερολίνο.

Τι αποφασίστηκε στη συνάντηση Δραγασάκη - τραπεζιτών 
Ουσιαστικά είναι ένα απλωμένο χέρι προς την Ελλάδα, από τις πέντε αναδυόμενες παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις, που η Ελλάδα πρέπει να το πιάσει αμέσως και να μπορέσει ακόμα και σήμερα να το διαχειριστεί ανάλογα, απέναντι στους εταίρους μας, για μία έντιμη συμφωνία μαζί μας.
Ήδη η ελληνική κυβέρνηση ανέθεσε στον κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη, πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου και πρώην εκπρόσωπο της χώρας στο ΔΝΤ, να διερευνήσει τις δυνατότητες συμμετοχής της Ελλάδας στους BRICS. Και αυτό είναι ένα πολύ καλό και αποφασιστικό βήμα, για να βγούμε σύντομα από τις δαγκάνες της ΕΚΤ.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου