Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Σαφές μήνυμα Συμβουλίου της Ευρώπης προς Τουρκία για αγνοούμενους - Να ανοίξει αρχεία και στρατιωτικές ζώνες

Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης
Από το philenews

Λευκωσία: Στο κενό έπεσαν οι έντονες προσπάθειες της Τουρκίας να ξεφύγει των υποχρεώσεών της, όπως απορρέουν και από τις σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ (στις υποθέσεις 4η Διακρατική και Βαρνάβα), στο θέμα των αγνοουμένων, τόσο σ' ό,τι αφορά στην πλήρη διερεύνηση των συνθηκών εξαφάνισης και θανάτου τους όσο και στην καταβολή αποζημιώσεων.

Στην απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία υιοθετήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, καλείται η Τουρκία:


1. Να δώσει πρόσβαση σε μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτικών ζωνών για διεξαγωγή ερευνών.

2. Να παράσχει όλες τις σχετικές πληροφορίες συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προέρχονται από στρατιωτικές εκθέσεις και αρχεία.

3. Να κρατά ενήμερη την Επιτροπή για τις ποινικές έρευνες σε σχέση με τις υποθέσεις Χατζηπαντελή και Βαρνάβα, αλλά και για την πορεία των σχετικών ερευνών για άλλα εφτά άτομα που συνεχίζουν να αγνοούνται.

4. Να προχωρήσει σε άμεση καταβολή των αποζημιώσεων που είχαν επιδικαστεί από το ΕΔΑΔ τον Μάη του 2014.

Η τελική απόφαση της Επιτροπής Υπουργών κρίνεται πολύ σημαντική, λαμβανομένων υπόψη ότι η Τουρκία είχε κινηθεί πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα προκειμένου να αποσείσει την πίεση που είχε από το Στρασβούργο στο θέμα των αγνοουμένων, αλλά και την προσπάθεια που κατέβαλε κατά την τελευταία σύνοδο καταθέτοντας συνολικά 35 τροπολογίες, οι οποίες ωστόσο δεν έτυχαν αποδοχής από την πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ενδεικτικό των έντονων προσπαθειών που κατέβαλε η Τουρκία αποτελεί το γεγονός ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, δεν περιορίστηκε μόνο στην κατάθεση των δικών της παρατηρήσεων, σύμφωνα με την πρακτική που ακολουθείται στην Επιτροπή. Μετά την κατάθεση παρατηρήσεων από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας η Άγκυρα προχώρησε σε κατάθεση και δεύτερου πολυσέλιδου εγγράφου για να απαντήσει. Επίσης, κατ' ανάλογο τρόπο απάντησε και σε επιστολή που είχαν στείλει οι οργανώσεις συγγενών αγνοουμένων.

Στην απόφαση η Επιτροπή αναφέρει ότι έχει σημειώσει τις πληροφορίες που έδωσαν οι τουρκικές αρχές σε σχέση με τις εξεταζόμενες υποθέσεις, αλλά την ίδια ώρα έστειλε το μήνυμα πως δεν κρίνονται ικανοποιητικές για να κλείσει το θέμα, όπως ήταν η επιδίωξη της Άγκυρας, ζητώντας να συνεχίσει να παρέχει πληροφορίες. Επίσης, καλείται η Τουρκία να κρατά ενήμερη την επιτροπή για όλες τις έρευνες που διεξάγει καθώς και τα βήματα που έχουν γίνει σε σχέση με την απόφαση του ΕΔΑΔ.

Επιπρόσθετα, με δεύτερη απόφασή της για τις υποθέσεις Βαρνάβα (αγνοούμενοι) και Ξενίδη-Αρέστη (περιουσίες) η Επιτροπή Υπουργών αποδοκιμάζει τη μη καταβολή των αποζημιώσεων (δίκαιη ικανοποίηση) που έχουν επιδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επαναλαμβάνοντας την «άνευ όρων υποχρέωση της Τουρκίας να πληρώσει τα ποσά της δίκαιης ικανοποίησης».

Περαιτέρω η Επιτροπή «προτρέπει για άλλη μια φορά τις τουρκικές αρχές να πληρώσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση τα επιδικασθέντα ποσά καθώς επίσης και τους τόκους». Παράλληλα καλεί τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης να εγείρει το όλο θέμα κατά τις επαφές του με τις τουρκικές αρχές ζητώντας τους να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προς την κατεύθυνση της πληρωμής.

Σε σχέση με το θέμα της καταβολής των αποζημιώσεων η Επιτροπή αποφάσισε όπως το επανεξετάσει κατά την επόμενη σύνοδο του σώματος που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, έχοντας «κατά νου την εντατικοποίηση των ενεργειών της Επιτροπής σε περίπτωση που δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις». Σ' ό,τι αφορά στα θέματα των αγνοουμένων η Επιτροπή θα εξετάσει την πορεία εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ κατά τη σύνοδο του σώματος που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτη του 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου