Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Το σχέδιο του Σόιμπλε για χρεοκοπία εντός ευρώ

ΤΡΟΠΟΥΣ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΡΑΤΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΕΝΤΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΑΠΕΡΓΑΖΕΤΑΙ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ

Τον τρόπο με τον οποίο θα επιτρέπεται να χρεοκοπούν εντός ευρώ, αδύναμες ευρωπαϊκές οικονομίες αναζητά ο «σκληροπυρηνικός» υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το σχέδιο του Σόιμπλε προϋπήρχε και είχε μπει στο συρτάρι, τώρα όμως επανέρχεται. Αυτό το σχέδιο προβλέπει  μια ομαλή «αναδιάρθρωση χρέους» κρατών μελών της Ευρωζώνης, χωρίς να βρεθούν εκτός ευρώ.
Το σχέδιο, αναφέρει το περιοδικό, ήρθε στο προσκήνιο εξαιτίας της κρίσης στην Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση, η εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει ότι η Μέρκελ θέλει να σώσει την Ελλάδα και μάλιστα παρουσιάζει δυο σενάρια, εκ των οποίων το ένα υπενθυμίζει τις αναφορές του κ. Σόιμπλε σε ένα πιθανό grexit και ότι αυτό πια δεν θα τρόμαζε την Ελλάδα και το φέρνει σε αντιδιαστολή με τη στάση της κυρίας Μέρκελ.
«Μπορεί πολλοί οικονομολόγοι και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόφγκανγκ Σόιμπλε να τονίζουν συνεχώς ότι η χρεοκοπία και η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν τρομάζουν πια, αλλά η καγκελάριος δεν είναι πρόθυμη να διαπιστώσει εάν οι ειδικοί έχουν δίκιο ή αν κάνουν λάθος, όπως στην περίπτωση της αμερικανικής τράπεζας επενδύσεων Lehman Brothers, η χρεοκοπία της οποίας συντάραξε τα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας», αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Handelsblatt.
Σημειώνεται ότι ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη του στο BBC, σημείωσε αναφερόμενος στην πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας ότι «Κανένας αξιωματούχος δεν θέλει να το δει αυτό. Δεν πιστεύω ότι οποιοσδήποτε λογικός Ευρωπαίος γραφειοκράτης ή πολιτικός θα βαδίσει αυτό το δρόμο».
Σε ερώτηση για το αν η ΕΕ και το ΔΝΤ μπλοφάρουν απάντησε «ελπίζω πως ναι».
Διαψεύδει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ
Στη διάψευση δημοσιεύματος σύμφωνα με το οποίο οι αξιωματούχοι του εργάζονται πάνω σ' ένα σχέδιο που θα επιτρέπει την ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους οποιασδήποτε χώρας δεν δύναται να εξοφλήσει τις οφειλές της προχώρησε το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε σήμερα ότι γίνεται οποιαδήποτε προετοιμασία για ένα τέτοιο πλαίσιο.
«Η πληροφορία αυτή δεν είναι σωστή», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Επικεντρώνουμε πλήρως τις προσπάθειές μας στην επίλυση της τρέχουσας ελληνικής κρίσης εντός του πλαισίου του τρέχοντος προγράμματος».

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου